Coffee Collective Etiopia Bekele Anaerobic Natural filtr 200 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.12.27 |
palarnia
CoffeeCollective |
pochodzenie
Etiopia |
region
Murago, Sidama
|
uprawy
2,350 m n.p.m.
|
producent
Bekele Karchara
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
74-158 Kurume
|
proces
anaerobic natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
kantalupa bergamotka |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Bekele Anaerobic Natural z Etiopii 200 g do metod przelewowych wypalona w duńskiej palarni Coffee Collective
Położony w sercu słynnego regionu Sidama w Etiopii, Bekele prowadzi kilka małych zakładów przetwórstwa kawy. Spośród nich ten, z którym współpracuje Coffee Collective, jest szczególnie wyjątkowy - położony na niezwykłej wysokości 2350 metrów nad poziomem morza w rejonie Murago.
Ponieważ powietrze jest rozrzedzone na tej wysokości, a temperatura jest niższa, wiśnie rozwijają się bardzo powoli. W rezultacie powstaje złożona kawa o dużym aromacie. Wszystko jest produkowane bez elektryczności i wody, a rodzime drzewa są sadzone wszędzie, aby jak najmniej ingerować w naturę.
Bekele pracuje zarówno z własną kawą, jak i z kawą 75 innych lokalnych rolników. Zajmuje się kawą od dzieciństwa, ponieważ jego rodzice byli rolnikami uprawiającymi kawę na nizinach.
Kawa w smaku jest słodka i pełna. Znajdują się tu nuty dojrzałej śliwki, melona kantalupa i bergamotki.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.