


-
od
do
Zaparzacze Chemex do kawy
Chemex - czysty smak kawy, pozbawiony goryczy
Amerykański klasyk zrobił w ostatnich latach dużo zamieszania wśród miłośników alternatywnych metod parzenia kawy.
Przekonaj się jak doskonale może smakować kawa! Skorzystaj z naszych podpowiedzi, które znajdziesz poniżej.









Poznaj Chemex - jedną z alternatywnych metod parzenia kawy
Chemex jest jednym z najlepszych sposobów na odkrywanie bogactwa smaków kawy. Za pomocą tego zaparzacza przygotujesz kawę, która odkryje przed Tobą najbardziej zaskakujące nuty smakowe i bogactwo zapachu.
Konstrukcja naczynia i przebieg procesu parzenia jest poparty wiedzą wynalazcy, który z wykształcenia był chemikiem i doskonale wiedział, co powinno się wydarzyć, żeby wydobyć z ziaren kawy co tylko jest możliwe.
Chemex - historia
Chemex to marka z długą historią. Co więcej, poparta nauką. Zaparzacz Chemex został wynaleziony w 1941 roku przez ekscentrycznego chemika, doktora Petera Schlumbohma, który opatentował w sumie ponad 300 pomysłów - od szejkera do drinków, po wynalazki związane z samochodami. Miał przy tym specjalny cel: przedmioty codziennego użytku powinny być nie tylko funkcjonalne, ale też atrakcyjne i dawać frajdę z ich używania.
Gdy projektował Chemex’a, Schlumbohm pragnął aby przygotowanie doskonałego kubka kawy było proste, ale również żeby naczynie było piękne niczym dzieło sztuki. Jako chemiki, studiował i doskonale rozumiał procesy jakie zachodzą podczas parzenia kawy, oraz jak ekstrakcja wpływa na smak i zawartość kofeiny.
Ta wiedza doprowadziła go do odkrycia składanych podwójnie filtrów do Chemexa, zapewniających perfekcyjną ekstrakcję za każdym razem.Całkowicie gładka powierzchnia naczynia zapewniła brak najmniejszego wpływu na smak uzyskanej kawy, co również ma wpływ na powtarzalność. Używając tych składowych i zainspirowany szkołą Bauhasu, Schlumbohm uformował naczynie w kształcie klepsydry, tworząc ikonę Amerykańskiej historii.
Jednoczęściowe naczynie nazwane Chemex’em wykonane z boro-krzemiennego szkła, przystrojone drewnianym kołnierzem i rzemykiem, jest czystym połączeniem pięknej formy i funkcuhonalności. Projekt został doceniony i nagrodzony zarówno przez środowiska naukowe, jak też przez entuzjastów sztuki i wzornictwa. Chemex’a można znaleźć w muzeach w różnych częściach świata. Jest też częścią stałej wystawy w Muzeum Bruklinu, Muzeum Szkła Corming oraz MOMA (Muzeum Sztuki Współczesnej) w Nowym Jorku.
Muzeum Sztuki Współczesnej wyróżniło Chemex w kategorii najlepszych wynalazków produktów użytkowych w 1943 roku. Zaparzacz Chemex został również uhonorowany przez Instytut Technologii Illinois jako jeden ze 100 najlepszych produktów zaprojektowanych dla nowoczesnych domów.
Chemex Cooperation jest firmą rodzinną. Jak mówią właściciele: „Mamy zaszczyt kontynuować historyczne i ikoniczne dziedzictwo Doktora Schlumbohma i wynalezionego przez niego zaparzacza kawy Chemex”.
Zaparzenie kawy w Chemexie jest bardzo łatwe!
Co jest potrzebne:
- Chemex
- filtry
- dobra kawa
- waga
- woda o temperaturze ok 95℃
Jak zaparzyć kawę w Chemexie
Krok 1:
Zmiel kawę, średnio.
Polecamy młynki żarnowe - pozwalające zachować jednolity stopień mielenia, dzięki temu ekstrakcja przebiega równo, a kawa charakteryzuje się wyraźnym smakiem i bukietem zapachów.
Krok 2:
Włóż filter do Chemexa, tak, żeby z jednej strony miał trzy warstwy, z drugiej jedną. Trzy warstwy powinny być przy wylewce karafki. Zmocz włożony filtr niewielką ilością ciepłej wody - w ten sposób przepłuczesz filtr unikając posmaku papieru w kawie oraz wstępnie podgrzejesz zaparzacz.
Krok 3:
W zależności od preferencji wsyp 6-7 gramów kawy na 100 ml napoju. Możesz śmiało zwiększyć dozę kawy, jeżeli lubisz kawę mocniejszą. Zaparzacz Chemex pozbawia kawę gorzkiego posmaku, nie musisz się więc obawiać, że będzie zbyt gorzka.
Krok 4:
Wlej wodę o temperaturze ok 90-95℃ na kawę w filtrze. Ale tylko trochę wody - ok 60-70 ml. W ten sposób zwilżysz kawę.
Następnie poczekaj 30 sekund. W tym czasie kawa absorbuje wodę i zakwita, zwiększając powierzchnię zmielonych cząstek. Dlatego kolejne dodanie wody lepiej wypłucze z kawy wszelkie substancje, które mają wpływ na jej smak i zapach. Lepiej wykorzystasz to, co kryją w sobie ziarna kawy.
Krok 5:
Kolejną porcję wody wlewaj pomału, okrężnym ruchem wokół ścianek zaparzacza. Ale rób to tak, żeby nie lać wody na filtr, a na kawę.
Cały proces powinie trwać około 4 minut. Uzależniony jest miałkością zmielonej kawy. Gdy wlejesz całą wodę przeznaczoną do wsypanej ilości kawy (6-7 gram kawy na 100 ml wody) i cała woda skończy przelewać się przez kawę w filtrze szybciej niż w ciągu 3,5 - 4 minut, powinieneś drobniej zmielić kawę. Gdy proces trwa za długo, powyżej 4,5 minuty, kawa zmielona jest zbyt drobno.
Krok 6:
Wyciągnij filtr z zaparzacza składając go wcześniej nad karafką, żeby nie wysypać kawy z filtra.
Krok 7:
Smacznego! Przelej kawę z karafki Chemex do kubka i rozkoszuj się jej smakiem. Możesz delikatnie poruszać karafką przed wlaniem kawy do kubka - dodasz jej powietrza uzyskując efekt podobny do dekantacji. Uważaj, żeby nie rozlać kawy.

zadzwoń do nas: 693 890 281
napisz do nas: shop@coffeelove.pl
