CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Zapłacimy za dostawę
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost.) już od 249,00 zł.
Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Dlaczego CoffeeLove?

kawy świeżo palone
kawa do metod przelewowych
kawa do ekspresu i kawiarki
kawa z polskich palarni
 
W nazwach kaw stosujemy uniwersalne oznaczenia:
"filtr" - kawa do metod przelewowych / alternatywnych
"espresso" - kawa do zaparzania w ekspresie i w kawiarce, oraz w kubku

Kawa

DAK Brazil Nutcase 1kg kawa ziarnista DAK Brazil Nutcase 1kg kawa ziarnista
Producent: DAK
Cena:

164,90 zł

Cena regularna: 209,90 zł

Najniższa cena: 205,90 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
DAK Brazil Nutcase 250g kawa ziarnista DAK Brazil Nutcase 250g kawa ziarnista
Producent: DAK
Cena:

49,90 zł

Cena regularna: 59,90 zł

Najniższa cena: 59,90 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
DAK Colombia Coco Bongo filtr 250g kawa ziarnista DAK Colombia Coco Bongo filtr 250g kawa ziarnista
Producent: DAK
Cena:

84,90 zł

zobacz więcej
  • nowość
DAK Ethiopia Jazz Fruits 1kg kawa ziarnista DAK Ethiopia Jazz Fruits 1kg kawa ziarnista
Producent: DAK
Cena:

209,90 zł

zobacz więcej
  • nowość

Kawa - mamy kawę ziarnistą i mieloną z palarni, które są sprawdzone i godne zaufania.

W CoffeeLove koncentrujemy się na kawie najwyższej jakości. Znajdziecie więc tu głównie kawy klasy speciality - to, co sami kochamy! Asortyment kaw dobraliśmy w taki sposób, aby każdy wymagający pasjonat kawy znalazł dla siebie odpowiednią propozycję. Nieważne czy lubisz eksperymentować, odkrywać smaki kawy, czy chcesz po prostu dobrą kawę do swojego ekspresu automatycznego, kawiarki... A może do biura? Jeśli poważnie podchodzisz do jakości kawy, nie rozczarujesz się. Duży wybór palarni, różnych rodzajów kawy, profili palenia to gwarancja, że każdy znajdzie dla siebie coś wyjątkowego.

Szukasz kawy do kawiarki? Znajdziesz ją w grupie kaw, do ekspresu i kawiarki. Masz ekspres ciśnieniowy? Automatyczny? Kolbowy? Łatwo znajdziesz odpowiednią dla siebie kawę.

Kawy z całego świata

Kawy, które wybraliśmy są zawsze wyjątkowe. Są wśród nich ziarna pochodzące dosłownie z całego świata. Wśród nich odnajdziesz nieprzebrane bogactwo aromatu i smaku. Znajdziesz tu kawy z:

  • Ameryki Południowej
  • Ameryki Środkowej
  • Afryki
  • Azji

Wszystkie te kawy pochodzą z palarni, które są godne zaufania. Są wśród nich zarówno palarnie młode, rzemieślnicze i stawiające na kontrolę całego procesu palenia kawy. Znajdziecie też kawy z palarni, których tradycja i historia sięgają wielu pokoleń, jak włoska palarnia klasy speciality Le Piantagioni del Caffé, Arcaffé i Lucaffé.
Stawiamy na segment specialty, dlatego nie znajdziesz u nas popularnych kaw supermarketowych, produkowanych masowo. Za to bogactwo smaków i nadzwyczajna jakość reprezentowana przez palarnie rzemieślnicze otworzy przed Wami świat kawy, jaki znacie z najwyższej jakości kawiarni. Dzięki naszym podpowiedziom w prosty sposób w domu przygotujesz kawę o jakości niedostępnej dla kaw produkowanych masowo przez wielkie koncerny.

 

Kawa speciality z rzemieślniczej palarni

Mamy ogromny wybór kaw, które zadowolą wszystkich zaparzających kawy metodami alternatywnymi. Są to świeżo palone ziarna z palarni polskich, takich jak:

  • Audun
  • Autumn Coffee Roasters
  • Bracia Ziółkowscy
  • Coffee Plant
  • Figa
  • Hard Beans
  • HAYB
  • Java
  • Kafar
  • Kawuszka
  • Kyoto
  • Manufaktura Kawy
  • Story Coffee Roasters

Oferta palarni, z którymi współpracujemy stałe się zwiększa.

Mamy też poszukiwane w Polsce kawy ze znakomitej i kultowej szwedzkiej palarni Koppi, czy duńskich Coffee Collective i La Cabra. Mamy fantastyczne kawy Gardelli. Znajdziecie kawy ze świetnej palarni z Czech Father's. Ale też znane i lubiane kawy z palarni takich jak Johan & Nyström, 3fe, Fjord, Rocket czy Cloud Picker.

Wciąż poszukujemy dla Was kaw wyjątkowych. Lista nie jest zamknięta.

 

Kawa nie tylko speciality

Rosnąca popularność tradycyjnych włoskich kawiarek i ekspresów ciśnieniowych jest idealną okazją do przedstawienia i polecenia Waszej szczególnej uwadze innej polskiej, ambitnej palarni - Coffee Hunter. Ich kawy celują w segment tuż poniżej speciality. Są przez to odpowiednio tańsze chociaż ich jakość jest zaskakująco wysoka. Te kawy sprawdzą się doskonale w ekspresach automatycznych, kolbowych, ale są wręcz idealnym partnerem dla ulubionej kwiatki. Spróbujcie koniecznie tego połączenia!

Nasz asortyment kaw staramy się tak dobierać, aby pokrył bardzo różne i często niezwykle wysublimowane potrzeby naszych klientów. Nie sprzedajemy kawy, co do której jakości mamy wątpliwości. Nie wprowadzamy też do naszej oferty wszystkich kaw, na które trafimy. Naszym celem jest Wasza satysfakcja i uśmiech. Chcemy aby każda kupiona u nas paczka kawy, czy jest to kawa w ziarnach, czy zmielona, była powodem do ponownych odwiedzin CoffeeLove.

Doskonale zdajemy sobie sprawę z ogromnego wyboru kaw na rynku. Są jednak wśród tych wszystkich kaw takie, których szczególne właściwości, smak i aromat zasługują na szczególną uwagę. Na takich staramy się koncentrować.

 

Szczegółowe opisy kawy i przepisy na kawę

Opisując kawy, które są dostępne w naszym sklepie, wkładamy dużo wysiłku aby podać wszystkie najważniejsze informacje. W naszych opisach znajdziecie więc zarówno profile smakowe, odmiany ziaren, często wysokość uprawy, sposób obróbki... 

Czasami też podajemy przepisy na to, jak sugerujemy zaparzyć konkretną kawę.

Jeśli poprosilibyśmy kogokolwiek o to, by wymienił najpopularniejsze znane mu napoje, z ogromnym prawdopodobieństwem znalazłaby się wśród nich kawa. Najpewniej zajęłaby przy tym jedno z pierwszych miejsc na liście. Dlaczego tak jest? Co sprawia, że kawa jest tak popularna i lubiana przez tyle osób na całym świecie? Jest wiele powodów.

 

Właściwości kawy – co takiego ma w sobie ten czarny napój?

Kawa to napar, który znany jest ludzkości od bardzo dawna. Napój ten jest wytwarzany z ziaren rośliny kawowej i wykazano, że ma wiele korzyści zdrowotnych. Kawa zawiera kofeinę – stymulant, który może wpływać na człowieka na różne sposoby, ale przede wszystkim ma działanie pobudzające. Kawa zawiera również antyoksydanty, które pomagają chronić organizm przed chorobami i starzeniem się.

Wykazano, że kawa pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2, poprawia również zdrowie serca. Picie kawy może także obniżyć ryzyko rozwoju niektórych rodzajów raka, takich jak rak wątroby, rak piersi i rak prostaty. Udowodniono ponadto, że kawa może pomóc w zredukowaniu lęku i zmniejszeniu objawów depresji u osób, które piją ją regularnie.

Kawa, a konkretnie zawarta w niej kofeina – podobnie jak wszystko spożywane w nadmiernych ilościach – może powodować skutki uboczne, takie jak bezsenność lub trudności z koncentracją. Efekty takie możemy odczuwać, jeśli przesadzimy z filiżankami espresso lub wypijemy kawę zbyt późno w ciągu dnia (po południu lub wieczorem). Każdy organizm reaguje na kofeinę nieco inaczej, dlatego na przykład niektórzy bez problemu piją kawę wieczorem, inni ograniczają właśnie jej spożywanie już w godzinach popołudniowych. Poza tym kofeina może być uzależniająca, więc jeśli będziemy spożywać więcej niż 400 mg dziennie (w przeliczeniu to około czterech filiżanek kawy), możemy doświadczyć negatywnych skutków ubocznych wynikających z przyjmowania zbyt dużej ilości tej substancji w krótkim czasie. Jednak kofeina w umiarkowanych ilościach może pozytywnie wpływać na organizm człowieka. Kawa znajduje się również w tzw. piramidzie żywienia, co potwierdza jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszych organizmów.

 

Cappuccino, flat white, latte, espresso, cold brew – napoje kawowe, których warto spróbować

Wielu osobom słowo „kawa” może się kojarzyć z kubkiem czarnego, mocnego naparu, którego cechą charakterystyczną jest intensywny aromat i gorzki smak. Jednak skojarzenie takie jest mocno krzywdzące dla tego szlachetnego napoju. Każdy miłośnik kawy doskonale wie, że istnieją różne sposoby podania kawy. O tym, że wybór jest całkiem spory, możemy się przekonać, odwiedzając dobrą kawiarnię. W menu lokalu da się znaleźć m.in. takie pozycje jak:

  • espresso – skoncentrowany napój kawowy o dużej mocy, który powstaje w wyniku przepuszczenia gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno zmieloną kawę. Espresso nazywane jest „królem kaw”, ponieważ ma najwyższe stężenie kofeiny, ok. 30 do 40% więcej niż inne napoje kawowe przygotowywane za pomocą ekspresu. Ten rodzaj kawy podaje się w małej filiżance. Często serwuje się je w towarzystwie szklanki wody, dzięki której można przepłukać kubki smakowe, aby móc w pełni docenić pełny smak kawy;
  • cappuccino – jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych rodzajów kawy. Cappuccino to połączenie spienionego mleka i espresso. Napar kawowy zalewa się spienionym mlekiem i dopełnia mleczną pianką, czasami też podaje się je z posypką z kakao. Kawa ta jest podobna do latte, z tą różnicą, że nie ma tak dużej ilości mleka i jest podawane w mniejszych filiżankach. Cechuje ją wyjątkowo delikatny smak;
  • latte i latte macchiato – idealna deserowa kawa na niemal każdą porę dnia. Latte i latte macchiato różnią się sposobem przygotowania – latte przygotowuje się, dolewając spienione mleko do espresso i podaje się je zazwyczaj w zdecydowanie większych filiżankach niż cappuccino. Latte macchiato powstaje poprzez powolne wlewanie espresso do wysokiej szklanki napełnionej spienionym mlekiem, którego lekka pianka utrzymuje się na powierzchni, a cięższe, mniej spienione mleko opada niżej. Powolne wlanie do szklanki espresso sprawi, że kawa zatrzyma się pomiędzy mniej a bardziej spienionym mlekiem, tworząc efektownie wyglądający napój – dlatego właśnie najczęściej używa się do jego serwowania wysokich szklanek;
  • flat white – klasyk z Nowej Zelandii i Australii, podwójne espresso i mleko spienione lżej niż do cappuccino. To doskonały przepis na mocniejszą mleczną kawę, idealny dla lubiących wyraźny smak;
  • cold brew – ten napój kawowy jest zazwyczaj przygotowywany z grubo zmielonych ziaren, wypalonych jaśniej niż do ekspresu, czyli wypalonych z myślą o zaparzaniu metodami alternatywnymi. Przyrządzenie go trwa dość długo – ziarna moczą w się wodzie od 12 do 24 godzin. W wyniku tego procesu powstaje skoncentrowany ekstrakt kawy, który można rozcieńczyć kostkami lodu lub podawać z dodatkiem schłodzonego mleka, w zależności od osobistych preferencji.

 

Kawa mielona, kawa ziarnista, a może kawa rozpuszczalna? Jaką kawę wybrać?

Jak widać, można natknąć się na różnego rodzaju kawy, spośród których każdy kawosz będzie w stanie znaleźć coś dla siebie. Napój kawowy można przygotować w kawiarce, przy użyciu ekspresu ciśnieniowego albo po prostu wsypać zmieloną kawę do kubka i zalać gorącą wodą. Można też wybrać którąś z metod alternatywnych – od AeroPressa, przez różnego rodzaju drippery, Chemexa, po cold brew i różne jego odmiany. Wielbiciele kawy mogą wybrać sposób parzenia, który najbardziej im odpowiada, a do tego sposobu odpowiednią kawę.

Odwiedzając sklep, możemy znaleźć następujące rodzaje kawy:

  • kawa ziarnista – oryginalna forma kawy, którą można znaleźć w większości sklepów spożywczych lub, jeśli szukamy czegoś bardziej specjalnego, w palarniach lub sklepach online. Kawy ziarniste to doskonały wybór dla osób, którym zależy na intensywnym smaku, uzyskiwanym dzięki mieleniu ziaren tuż przed parzeniem;
  • kawa mielona – ten rodzaj kawy jest produkowany z ziaren krzewu kawowego, które są suszone, palone, a następnie mielone na małe kawałki. To wygodny dla wielu wariant produktu, ale warto uwzględnić fakt, że kawy mielone dość szybko tracą swoje właściwości i wietrzeją, dlatego rekomendujemy kupno kawy ziarnistej i mielenie jej bezpośrednio przed zaparzeniem;
  • kawa rozpuszczalna – kawa ta jest zrobiona z tych samych ziaren, co kawa mielona, ale jest przygotowana w taki sposób, że rozpuszcza się w gorącej wodzie – nie pozostawia więc fusów. Kawa rozpuszczalna ma swój własny, charakterystyczny smak, ale nie jest tak mocna jak tradycyjne ziarniste kawy. Dobrym sposobem na wzbogacenie jej smaku jej serwowanie napoju z dodatkiem mleka. Wypada wspomnieć, że kawa ta jest już raz zaparzona podczas procesu produkcyjnego, a to, co znajduje się w słoiku lub puszce, to odparowany ekstrakt zaparzonej kawy, dlatego nie ma z niej fusów, a smak jest lżejszy niż w przypadku kaw zaparzanych po raz pierwszy.

 

Kawa – bogactwo aromatów i nut smakowych

Warto wspomnieć, że kawy mogą różnić się nie tylko sposobem podania, ale i innymi parametrami, takimi jak zawartość kofeiny, intensywność smaku i stopień palenia ziaren. Ostateczny efekt smakowy zależy także od sposobów uprawy i obróbki kawy. Kupując kawę, warto sprawdzić, czy ziarna pochodzą z ekologicznych upraw.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak bogaty smak może mieć kawa. Napój może mieć słodki charakter – mogą być w nim wyczuwalne nuty np. orzecha laskowego czy suszonych owoców. Są też kawy, które mają zdecydowanie bardziej orzeźwiający, delikatnie owocowy smak. Warto poeksperymentować z różnymi gatunkami ziaren, aby w pełni poznać, jaka przyjemność może skrywać się na dnie filiżanki.

Trudno jednoznacznie ocenić, jaka kawa jest najlepsza. Zależy to od naszych preferencji. Podobnie jak od upodobań zależy to, czy wybierzemy łagodniejszą i bogatszą w smaku Arabicę, czy może wyraźniejszą, mającą więcej goryczki, ale też kofeiny Robustę. Tak naprawdę nie da się tego wskazać jednoznacznie. Kawa idealna nie istnieje – każdy kawosz musi znaleźć swojego faworyta. Jedni wolą słodki smak latte, drudzy napój o zrównoważonym smaku, trzeci najchętniej piją tradycyjne włoskie kawy, a jeszcze innych zadowoli mocne espresso o dużej zawartości kofeiny.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium