Coffee Hunter Peru gr1 eco 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.15 |
palarnia
Coffee Hunter |
pochodzenie
Peru |
region
Cajamarca
|
uprawy
1750 - 1850 m n.p.m.
|
producent
-
|
plantacja
Certyfikowane Gospodarstwa
|
gatunek / skład
100% Arabika
|
odmiana
Mundo Novo, Catuai
|
proces
washed |
typ palenia
omniroast - przelew, espresso, kawiarka |
palenie
średnie + |
profil sensoryczny
karmel orzechy czerwone owoce |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista z Peru 250 g wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter
Kawa o bardzo niskiej kwasowości i pełnym body. Charakterystyczne dla kaw z tego regionu są nuty czekolady, karmelu z wyczuwalną, delikatną słodyczą czerwonych owoców. Kawa ziarnista, ekologiczna.
Jest to kawa organiczna z unijnym certyfikatem EKO oraz certyfikatem BIO. Certyfikat EKO gwarantuje, że produkt na wszystkich etapach spełnia rygorystyczne zasady hodowli oraz przetwórstwa ekologicznego. W uprawach tych kaw nie stosuje się pestycydów oraz innych chemicznych środków ochrony roślin. Do palarni sprowadzamy wyłącznie ziarno najwyższej jakości, przebadane, o odpowiedniej wilgotności co potwierdzamy własnymi testami przy każdej dostawie.
Dzięki temu masz pewność, że kupujesz produkt czysty i zdrowy. Kawy z palarni Coffee Hunter poddawane są regularnym, okresowym badaniom. Są to zarówno badania mikrobiologiczne jak i na zawartość Ochratoksyny A.
Wszystkie kawy są pakowane w specjalne opakowania wyposażone w wentyl do odgazowywania ziarna. Torebki posiadają również łatwe otwarcie oraz strunę do ponownego zamknięcia. Dzięki temu kawa utrzymuje świeżość długo po otwarciu torebki.
Kawa dostępna również w opakowaniu 1 kg.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona doskonale również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres
kolbowy
ekspres
automatyczny
kawiarka
metody
przelewowe
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia - 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

52,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

129,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!