CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Zapłacimy za dostawę
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost.) już od 249,00 zł.

Dlaczego CoffeeLove?

Father's Coffee Roastery - spełnienie marzenia przez obietnicę jakości i jej dotrzymanie

Palarnia kawy speciality z Ostrawy. Mała rodzinna firma, wielkie marzenie. Ojciec wypala kawę, mama namiętnie testuje, a dorastające dzieci z entuzjazmem przyglądają się temu.

Wierzą, że mogą znaleźć najlepsze rozwiązanie, najlepszą jakość dla swoich klientów.

Doświadczenie zdobywali pracując jako bariści w Berlinie oraz w rodzinnej kawiarni w Ostrawie. Podchodzili uczciwie, z profesjonalizmem do wszystkiego, czego się podejmowali, nie zapominając o tym, że tak naprawdę liczą się potrzeby i wymagania klientów.

O kawie mówią, że to ich pasja i sposób na życie. Ponieważ kochają to, co związane z kawą. To była miłość od pierwszego "spojrzenia". Od 2013 roku całe ich życie kręci się wokół kawy. Doskonale pamiętają smak pierwszego espresso przyrządzonego z ziaren speciality. Pamiętają, jak było zaskakujące - czyste, owocowe i słodkie. Nie znali takiej kawy, otworzyła im oczy na nowy świat.

Tutaj odnajdujemy miejsce, gdzie drogi Father's Coffee Roastery i CofeeLove schodzą się, stają się jednym punktem wyjścia. Nas "odmieniło" espresso wypite w Coffee Collective w Kopenhadze wiele lat temu dokładnie w ten sam sposób, co było początkiem marzenia o CoffeeLove.

"Kawa, to dla nas przede wszystkim owoc."

Tak mówią jednogłośnie o kawie, z której poprzez swoje podejście wydobywają niezwykle dużo. Owoc rośliny owocowej - kawowca, który można znaleźć na plantacjach w rejonach równikowych na całym świecie. Każdy kraj i miejsce ma swój niepowtarzalny smak dzięki swoim specyficznym warunkom i klimatowi. Ale wszędzie, nieodmiennie plantator odgrywa dużą rolę. Dzięki jego trosce i ciężkiej pracy, drzewka mogą kwitnąć pięknymi białymi kwiatami, które stopniowo dojrzewają w czerwonych kawowych wiśniach. W każdej takiej wiśni pod słodkim miąższem zwykle ukryte są dwa zielone ziarna. Ręcznie zbierają tylko odpowiednio dojrzałe wiśnie, dzięki czemu kawa może później mieć naturalny i słodki smak. Zebrane owoce kawy są następnie poddawane dalszej obróbce bezpośrednio w gospodarstwie lub w zakładzie przetwórczym na jeden ze sposobów (najczęściej na sucho, na mokro lub metodą nazywaną honey), suszone, obrane i ponownie ręcznie sortowane. Wszystko to ma ogromny wpływ na późniejszy smak. Należy go ocenić przed sprzedażą i eksportem. Kawa jest testowana przez certyfikowaną osobę "Q-Gradera" i odpowiednio oceniona. Może być zaklasyfikowana jako speciality, gdy osiągnie co najmniej 80 punktów na 100.

Dla Father's najlepsza kawa, taka, którą chcą się zajmować, jest zawsze świeża, pachnąca i słodka. Taka, której znają pochodzenie i historię. Kawa Gourmet stanowi tylko około 5% światowej produkcji. Pozostałe 95% to kawa towarowa, kupowana masowo przez wielkie koncerny. Przygotowuje się z niej czarny, gorzki napój zawierający kofeinę. Nic ponad to. W przypadku takiej kawy zwykle nie znamy pochodzenia, czasu ani sposobu przetwarzania, a może ona leżeć w magazynach lub na półkach supermarketów przez kilka lat. Jej smak jest zwykle gorzki, ziemisty, z dość nieprzyjemnym posmakiem. Takiej kawy nie znajdziesz w ofercie Father's. Nie znajdziesz też tańszych ziaren Rubusty.

Palarnia Father's

Zielona kawa trafia po zakończonym procesie obróbki do palarni. Nie ma jeszcze smaku ani zapachu, jaki znasz, a wszystko rozwija się dopiero po właściwym wypaleniu kawy. I to właśnie ta magiczna przemiana struktury chemicznej ziaren kawy zachodzi w palarni.

Z ostrożnością i wrażliwością starają się podkreślić naturalny i niepowtarzalny smak każdej kawy. Każdy wymaga innego palenia. Ważnym zadaniem palarni jest stworzenie profilu palenia dla każdej kawy. Decyduje o tym przede wszystkim zmiana temperatury, dopływu powietrza i czasu palenia. Każda niewielka choćby modyfikacja może zmienić ostateczny smak, dlatego palenie wymaga niezwykłej koncentracji i ostrożności. Równie ważne są urządzenia, które są stosowane. Przede wszystkim muszą być niezawodne i dające powtarzalne rezultaty. Dlatego w Father's kawa wypalana jest w amerykańskim pięciofuntowym piecu IR-5 firmy Diedrich Roasters. Każda wypalona partia jest rejestrowana w programie Cropster, aby można było ją kontrolować i prześledzić wstecz. Sami dobierają kawę według własnego gustu i szukają jej słodkich, czystych i pachnących tonów. Kawa musi zawsze zwrócić uwagę czymś wyjątkowym. Jednocześnie jednak rodzinna firma Father's myśli o kliencie końcowym i stara się mieć taki asortyment kaw, który każdy może wybrać według własnego gustu.

Father's Coffee Roastery

Father's Coffee Colombia Inza Washed filtr 300g kawa ziarnista Speciality Father's Coffee Colombia Inza Washed filtr 300g kawa ziarnista Speciality
Cena:

69,90 zł

Cena regularna: 79,90 zł

Najniższa cena: 79,90 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium