Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost.) już od 249,00 zł.
Opcje przeglądania

Kawa Speciality - wyjątkowe pod każdym względem


Speciality to certyfikat kawy, która spełnia odpowiednie wymogi. Oceniane są różne walory kawy, zielonej i już wypalonej. Kawa oceniana jest przez Q-Gradera, to taki "somelier" dla kawy, który oceniając kawę według międzynarodowego standardu, nad którym czuwa Speciality Coffee Association, przyznaje kawie punkty za poszczególne jej cechy. Kawa, która w 100-punktowej skali otrzyma conajmniej 80 punktów zaliczana jest do grupy kaw Speciality - kaw wyjątkowych pod wieloma względami.

Dlaczego pokochasz kawy Speciality

Powodów jest conajmniej kilka:

  • w kawach Speciality znajdziesz smaki i aromaty, których próżno szukać gdzie indziej - nuty truskawki, pomarańczy, jeżyny, śliwki, czy zadziwiające, niewiarygodne wprost aromaty kwiatowe, korzenne... aż trudno uwierzyć, że kawa może smakować tak dobrze
  • masz gwarancję świeżego zbioru - te kawy nie spędzają miesięcy, czy nawet lat całych w magazynach, zanim zostaną wypalone i zapakowane
  • wybierając je dbasz o zrównoważony rozwój - kawy te najczęściej są kupowane przez palarnie albo bezpośrednio z plantacji, gdzie farmerzy dostają wyższą cenę niż gdyby sprzedali je na giełdzie, lub od wyspecjalizowanych pośredników, którzy również dbają o rozwój plantacji, uczciwe ceny i godne warunki pracy farmerów
  • kupując kawę Speciality, kupujesz najczęściej w miarę świeżo palone kawy, które wypalane są w małych ilościach, ale regularnie
  • wysoka jakość


Speciality coffee

Aromatyczna kawa to coś, o czym wiele osób marzy już od samego przebudzenia. Jej intensywny smak oraz zawarta w napoju kofeina potrafią postawić człowieka na nogi i pomóc mu dobrze zacząć dzień. Aromatyczne espresso czy delikatne cappuccino, przygotowane z wysokiej jakości ziaren, to uczta dla kubków smakowych. Jednak nie każda kawa gwarantuje te same wrażenia zmysłowe.

Kawy można podzielić na te, które znajdziemy w każdym, mniejszym lub większym, sklepie spożywczym, kawy wysokiej jakości z palarni rzemieślniczych oraz kawy speciality, przygotowane z najlepszych ziaren z najświeższych zbiorów. Kawa speciality to najlepsze, czego możesz oczekiwać od pod względem smaku i aromatu, a zarazem coś, czego powinien skosztować każdy, kto uważa się za wielbiciela kawy.

Kawa – właściwości zdrowotne. Czy warto pić kawę?

Poruszając temat kawy speciality, warto zacząć od samej kwestii picia kawy. Napój ten, mimo swojej popularności i całej rzeszy wielbicieli, przez niektórych nadal uważany jest za szkodliwy i uzależniający. Czy słusznie? Czy picie kawy jest dobre dla zdrowia i samopoczucia człowieka, czy może wręcz odwrotnie – działa na ich niekorzyść? Poniższe informacje pomogą nieco rozwiać wątpliwości.

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie – to niezaprzeczalny fakt. Dzieje się tak z wielu powodów. Jedną z głównych przyczyn jest oczywiście jej pobudzający charakter, za który odpowiada kofeina – najbardziej znany ze składników kawy. Stymuluje ona układ nerwowy, podnosi poziom energii, a co za tym idzie zmniejsza zmęczenie. Ponadto poprawia koncentrację i pamięć, a także pozytywnie wpływa na nastrój. Kawa – oprócz kofeiny – zawiera również wiele innych substancji, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Należą do nich m.in.:

  • kwas chlorogenowy – pomaga on obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, redukuje również ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów, w tym raka piersi i czerniaka;
  • flawonoidy – pomagają zapobiegać chorobom serca poprzez poprawę krążenia krwi i obniżenie poziomu cholesterolu;
  • przeciwutleniacze zwane polifenolami – chronią przed chorobami serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejszają ryzyko udaru i wpływają na poprawę przepływu krwi.

Oczywiście kawa może również zaszkodzić, jeśli przesadzimy z ilością. Spożywanie zbyt dużej ilości tego napoju może negatywnie wpłynąć na samopoczucie. Nadmiar kofeiny może powodować bezsenność, drżenie rąk, wywołać niepokój, drażliwość czy trudności ze skupieniem. Jednak jeśli zachowamy zdrowy umiar, nie musimy się martwić.

Speciality coffee – kawa najwyższej jakości. Wyjątkowy smak w każdej filiżance

Kawa speciality (speciality coffee), jak zostało wcześniej wspomniane, różni się od kaw sprzedawanych masowo w sklepach. Jest to ekskluzywny produkt, który cechuje głęboki, naturalny smak. Składają się na niego najwyższej jakości ziarna dojrzewające w specjalnych warunkach mikroklimatycznych, metoda obróbki, a także odpowiedni sposób palenia. Nie bez znaczenia jest też kraj pochodzenia ziarna.

Kawa speciality to wysokiej jakości kawa ziarnista, często sprzedawana bezpośrednio konsumentom w kawiarniach i wyspecjalizowanych sklepach. Wielbiciele kawy mogą ją kupić w niektórych palarniach, stacjonarnie lub przez sprzedaż internetową. Ziarna speciality będą kosztować więcej niż zwykłe ziarna, ale nie powinno to dziwić – najwyższa jakość kawy wiąże się z wyższymi kosztami zakupu. Ziarna tej kawy najczęściej pochodzą z konkretnej plantacji, często są to ziarna jednej odmiany botanicznej, a odpowiednie ich wypalenie z specjalistycznej palarni zapewnia niesamowite wrażenia smakowe.

Kawa speciality jest ogólnie znana z następujących cech:

  • kawy speciality uprawiane są często na wyższych wysokościach, co daje bardziej złożone smaki, niż w przypadku kaw uprawianych na niżej położonych plantacjach;
  • kawy te są starannie wyselekcjonowane przez palarnie, które wypalają je tak, aby wydobyć ich najlepsze cechy. Właściwy sposób palenia ziaren znacząco wpływa na efekt końcowy;
  • odpowiednio dobrany profil palenia do konkretnej partii ziarna daje w efekcie smak pełen niuansów i głębi. Nuty smakowe kawy speciality mogą być bardzo różne. Wśród nich możemy znaleźć takie jak: gorzka czekolada, prażone orzechy lub czarna porzeczka.

Od czego zależy jakość kawy? Kawa speciality i tajemnica jej smaku

Terminu „kawa speciality” użyto po raz pierwszy w 1974 roku w Tea & Coffee Trade Journal. Pojęciem tym określono najwyższej jakości ziarna produkowane w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawa speciality to produkt wyjątkowy – doskonale zbalansowana pod względem smaku, odznaczająca się odpowiednio wyważoną kwasowością i ciekawymi nutami smakowymi. Jednak skąd wiedzieć, że dana kawa spełnia konkretne wymogi?

Aby kawa mogła zyskać miano kawy speciality, trzeba ją odpowiednio ocenić. Tutaj na scenę wchodzą Q-Graderzy, czyli osoby, których ogromna wiedza, a także umiejętności sensoryczne (potwierdzone odpowiednim certyfikatem) pozwalają ocenić jakość ziaren. Oceny dokonuje się w oparciu o 100-punktową skalę, a zajmuje się tym SCA (Specialty Coffee Association) – punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani eksperci. Jeżeli kawa ziarnista uzyskuje co najmniej 80 punktów, określana jest jako kawa speciality.

Kawę speciality przygotować można w ekspresie ciśnieniowym, można też jednak skorzystać z coraz bardziej popularnych alternatywnych metod parzenia, żeby odnaleźć swoją drogę do uzyskania najlepszego napoju.


Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

zadzwoń do nas: 693 890 281

napisz do nas: shop@coffeelove.pl

PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium