Coffee Hunter Kolumbia Excelso Finca Palmichal 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.23 |
palarnia
Coffee Hunter |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Kordyliera Środkowa
|
uprawy
1560 m n.p.m.
|
producent
-
|
plantacja
Finca Palmichal
|
gatunek / skład
100% Arabika
|
odmiana
-
|
proces
washed |
typ palenia
omniroast - przelew, espresso, kawiarka |
palenie
średnie + |
profil sensoryczny
owoce tropikalne wino |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista Excelso Finca Palmichal z Kolumbii 250g wypalona w polskiej palarni Coffee Hunter
Plantacja Palmichal położona jest w górskim paśmie gminy Genova, w rejonie najwyższych Andów w Kordylierze Środkowej w Kolumbii. To 53 hektarowe gospodarstwo wije się wzdłuż bujnych wzgórz obok juki i zielonych drzew babki lancetowatej na wysokościach powyżej 1560 m. n.p.m.
Atilano Giraldo to właściciel plantacji, który w trzecim pokoleniu kultywuje rodzinną tradycję. Przez lata doskonalił procesy i swoją wiedzę o kawie, aby stworzyć arabikę pełną obfitych aromatów z okrągłym body.
Ta rzadka Colombia Excelso przyniesie Wam z pewnością dużo radości ze swoim wyjątkowym profilem smakowym. Odnajdziecie w niej słodkie owoce tropikalne, mango, nuty winne oraz mleczną czekoladę.
Tej kawy możesz śmiało użyć również do metod przelewowych i alternatywnych.
Kawa dostępna również w opakowaniu 1kg.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona doskonale również w metodach przelewowych (ekspres przelewowy, drippery, AeroPress), w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres
kolbowy
ekspres
automatyczny
kawiarka
metody
przelewowe
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia - 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!