Audun Brazylia Fazenda Miaki filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.02 |
palarnia
Audun Coffee |
pochodzenie
Brazylia |
region
Minas Gerais
|
uprawy
1050 - 1250 m n.p.m.
|
producent
-
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
pulped natural,
yellow bourbon |
proces
honey |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
nugat niska kwasowość |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Fazenda Miaki z Brazylii 250 g do metod przelewowych wypalona w polskiej palarni Audun Coffee
Bardzo uniwersalna kawa, która daje świetne rezultaty z metodach przelewowych / alternatywnych. Sprawdzi się tez doskonale w ekspresach przelewowych.
Kawa o bardzo niskiej kwasowości, z przewagą nut czekoladowych i nugatowych.
Ziarna tej kawy pochodzą z farmy Fazenda Miaki, którą prowadzi rodzina Miaki. Zajmują się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł