CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Coffee Plant Chocolate Bomb 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 46,90 zł

Cena regularna:

46.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 23 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Coffee Plant

kawa z nutami mlecznej czekolady

kawa speciality z nutami kakao

kawa speciality z nutami rodzynek


data palenia
2024.11.05
palarnia
Coffee Plant
pochodzenie
Brazylia
region
Ilicnea, Sul de Minas
uprawy
1300 m n.p.m.
producent
-
stacja obróbki
-
odmiana
mix
proces
natural
typ palenia
espresso
ekspres / kawiarka
palenie
średnie+
profil sensoryczny
czekolada
kakao
rodzynki
orzechy
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Chocolate Bomb 250 g z Brazylii z palarni Coffee Plant

Co dwie Brazylie to nie jedna! Ziarna z dwóch regionów tego kraju połączyły siły, aby dostarczyć pełnię smaku w jego klasycznym wydaniu. Chocolate Bomb smakuje jak podwójna czekolada – deserowa i mleczna, z wyraźnymi akcentami rodzynek i aromatem orzechów. Wszystko tutaj odczuwalne jest podwójnie, a klasyczna obróbka naturalna podkreśla słodycz tej brazylijskiej bomby smakowej.

Bogactwo czekoladowego smaku

Brazylia doskonała? Klasyk pod espresso często kojarzy się z kawą brazylijską, jednak Chocolate Bomb staje na wysokości tego wyzwania. Nazwa nie jest przypadkowa. W blendzie dominuje czekolada – w smaku mleczna, a w aromacie deserowa. Przypomina gęste, słodkie kakao, ale nie brakuje także kontrapunktu. Rodzynki, z ich szlachetną, gronową słodyczą, subtelnie uzupełniają całą architekturę smaku. Aromat słodkich, niemal skarmelizowanych orzechów dopełnia charakter Chocolate Bomb. Kawa, która wydaje się prosta w profilu, w rzeczywistości kryje bogactwo smaku w tej pozornej prostocie.

Statyczne skrzynie

Jednym z ziaren tego blendu jest Brazylia Castanhas, która została poddana obróbce metodą statyczną, co miało duży wpływ na ostateczny profil tej kawy. Ziarna suszone były w wentylowanych skrzyniach, które umożliwiają cyrkulację powietrza, ale nie obracają kawy. Dzięki temu kawa zachowała naturalną gęstość, a proces fermentacji przebiegał w sposób bardziej kontrolowany.

Równomierne suszenie pozwoliło na wydobycie pełnej słodyczy oraz intensywnych nut czekolady i orzechów. Ziarna, suszone w stabilnej temperaturze poniżej 40°C, zachowały bogaty, złożony profil z dobrze zbalansowaną słodyczą. Po wysuszeniu kawa odpoczywa przez kilka dni, co uwalnia jej smaki i aromaty, nadając jej wyjątkową gładkość.

Metoda statyczna skutkuje bardziej owocowym, wyrazistym profilem, który różni się od typowego profilu brazylijskiej kawy obrobionej naturalnie. Dzięki temu Castanhas wyróżnia się subtelnymi akcentami, które nadają jej unikalny charakter.

Jak jest sprofilowana? Jak najlepiej ją zaparzać?

Chocolate bomb to kawa wyprofilowana pod wszelkie metody ciśnieniowe. Polecamy jej parzenie w ekspresach kolbowych, ekspresach automatycznych oraz kawiarkach. W każdej z tych metod kawa będzie intensywnie pachniała i smakowała ciemną czekoladą. To również kawa, która należy do grupy tych, które trudno jest “zepsuć”.

Z mlekiem? Bez mleka?

Pełna dowolność! Charakterystyka tej kawy sprawia, że Chocolate bomb świetnie smakuje zarówno jako kawa czarna, jak i baza do kaw mlecznych. Wysoka słodycz, wysokie body i intensywne nuty czekoladowe sprawiają, że kawa nie zgubi się w mleku, a będzie z nim świetnie współgrała.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/11
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-orzechowy
Waga 250g
Producent Coffee Plant
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Coffee Plant Chocolate Bomb 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium