Coffee Plant Chocolate Bomb 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.11.05 |
palarnia
Coffee Plant |
pochodzenie
Brazylia |
region
Ilicnea, Sul de Minas
|
uprawy
1300 m n.p.m.
|
producent
-
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
mix |
proces
natural |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie+ |
profil sensoryczny
kakao rodzynki orzechy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Chocolate Bomb 250 g z Brazylii z palarni Coffee Plant
Co dwie Brazylie to nie jedna! Ziarna z dwóch regionów tego kraju połączyły siły, aby dostarczyć pełnię smaku w jego klasycznym wydaniu. Chocolate Bomb smakuje jak podwójna czekolada – deserowa i mleczna, z wyraźnymi akcentami rodzynek i aromatem orzechów. Wszystko tutaj odczuwalne jest podwójnie, a klasyczna obróbka naturalna podkreśla słodycz tej brazylijskiej bomby smakowej.
Bogactwo czekoladowego smaku
Brazylia doskonała? Klasyk pod espresso często kojarzy się z kawą brazylijską, jednak Chocolate Bomb staje na wysokości tego wyzwania. Nazwa nie jest przypadkowa. W blendzie dominuje czekolada – w smaku mleczna, a w aromacie deserowa. Przypomina gęste, słodkie kakao, ale nie brakuje także kontrapunktu. Rodzynki, z ich szlachetną, gronową słodyczą, subtelnie uzupełniają całą architekturę smaku. Aromat słodkich, niemal skarmelizowanych orzechów dopełnia charakter Chocolate Bomb. Kawa, która wydaje się prosta w profilu, w rzeczywistości kryje bogactwo smaku w tej pozornej prostocie.
Statyczne skrzynie
Jednym z ziaren tego blendu jest Brazylia Castanhas, która została poddana obróbce metodą statyczną, co miało duży wpływ na ostateczny profil tej kawy. Ziarna suszone były w wentylowanych skrzyniach, które umożliwiają cyrkulację powietrza, ale nie obracają kawy. Dzięki temu kawa zachowała naturalną gęstość, a proces fermentacji przebiegał w sposób bardziej kontrolowany.
Równomierne suszenie pozwoliło na wydobycie pełnej słodyczy oraz intensywnych nut czekolady i orzechów. Ziarna, suszone w stabilnej temperaturze poniżej 40°C, zachowały bogaty, złożony profil z dobrze zbalansowaną słodyczą. Po wysuszeniu kawa odpoczywa przez kilka dni, co uwalnia jej smaki i aromaty, nadając jej wyjątkową gładkość.
Metoda statyczna skutkuje bardziej owocowym, wyrazistym profilem, który różni się od typowego profilu brazylijskiej kawy obrobionej naturalnie. Dzięki temu Castanhas wyróżnia się subtelnymi akcentami, które nadają jej unikalny charakter.
Jak jest sprofilowana? Jak najlepiej ją zaparzać?Chocolate bomb to kawa wyprofilowana pod wszelkie metody ciśnieniowe. Polecamy jej parzenie w ekspresach kolbowych, ekspresach automatycznych oraz kawiarkach. W każdej z tych metod kawa będzie intensywnie pachniała i smakowała ciemną czekoladą. To również kawa, która należy do grupy tych, które trudno jest “zepsuć”.
Z mlekiem? Bez mleka?Pełna dowolność! Charakterystyka tej kawy sprawia, że Chocolate bomb świetnie smakuje zarówno jako kawa czarna, jak i baza do kaw mlecznych. Wysoka słodycz, wysokie body i intensywne nuty czekoladowe sprawiają, że kawa nie zgubi się w mleku, a będzie z nim świetnie współgrała.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
879,90 zł
Cena regularna:
999,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
199,90 zł
129,90 zł
Cena regularna:
199,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
32,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.