- 1000 Hills (14)
- April Coffee (7)
- Arcaffe (11)
- Audun Coffee (25)
- Bonanza Coffee (6)
- Cloud Picker (10)
- Coffee Collective (12)
- Coffee Hunter (29)
- Coffee Plant (37)
- Coffegan (7)
- DAK (43)
- Drop Coffee Roasters (5)
- Father's Coffee Roastery (6)
- Figa Coffee (8)
- Five Elephant Berlin (9)
- Fjord Coffee Roasters (5)
- Frukt Coffee Roasters (4)
- Gardelli Specialty Coffees - kawa speciality (16)
- Good Life Coffee (8)
- Hard Beans (6)
- HAYB Coffee kawa speciality (36)
- Heresy (11)
- Java Coffee Roasters (23)
- Johan & Nyström (3)
- Keen Coffee Roasters (8)
- Koppi (7)
- Kyoto (17)
- La Cabra (4)
- LaCava (17)
- Le Piantagioni del Caffè (5)
- Manhattan Coffee Roasters (14)
- Palarnia Braci Ziółkowskich (15)
- Pikola (1)
- Standout Coffee (9)
- Story Coffee Roasters (15)
- The Barn (17)
- Wysocki Coffee (22)
-
od
do
Dlaczego CoffeeLove?
Jesteśmy zapaleńcami zakochanymi w kawie, która według nas powinna być tak dobra, że chce się ją pić bez przerwy :)
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 249 zł!
Kawy - podział na różne metody parzenia
239,90 zł
Cena regularna:
299,90 zł
239,90 zł
Cena regularna:
299,90 zł
61,90 zł
134,90 zł
33,90 zł
Kawy - podzielone ze względu na różne metody parzenia
Kawa smakuje lepiej kiedy jest wybrana odpowiednio do konkretnej metody jej zaparzenia. Jest to podyktowane stopniem wypalenia kawy. Podczas procesu palenia w ziarnach kawy rozwijają się pod wpływem temperatury olejki naturalnie w niej zawarte.
Przy średnim i ciemnym paleniu, większość z nich jest uwalnianych, co nadaje kawie innego charakteru. Tak wypalone kawy otwierają cały swój potencjał przy ich zaparzeniu przy pomocy metod ciśnieniowych, takich jak ekspres ciśnieniowy, czy kawiarka. Ten sposób parzenia wymaga krótkiego czasu ekstrakcji, kontaktu kawy z wodą.
Jaśniej wypalone kawy, idealnie sprawdzą się natomiast w użyciu alternatywnych metod parzenia, przelewowych, często z użyciem papierowego lub stalowego filtra. Jaśniejsze palenie umożliwia dłuższy czas parzenia, co pozwala rozwinąć w naparze z tych kaw niezwykłe aromaty i smaki.
Dlatego kawy jasno palone wybierane są najchętniej do metod takich jak:
- AeroPress
- Chemex
- dripper (V60, Kalita, Origami, Kinto, Cafec, i wiele innych)
- syfon
- French Press
Niektóre palarnie wypalają kawy w sposób, który jest połączeniem dwóch powyższych - można o nim powiedzieć "średni minus". W języku świata kawy sposób ten określany jako "omniroast". Kawy te możesz zaparzyć zarówno w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, jak też metodami alternatywnymi, przelewowymi.
Czy to wszystko oznacza, że kawy ciemno palone nie nadają się do drippera czy Chemexa? Albo jasnopalone do ekspresu ciśnieniowego? Oczywiście, że nie. Ale zaparzenie kawy z jasnopalonych ziaren w ekspresie ciśnieniowym wymaga sporo doświadczenia - wymaga to użycia innej dosy kawy, innego stopnia jej zmielenia oraz innej temperatury wody. Duży wpływ na smak takiej kawy ma również umiejętne zastosowanie preinfuzji.
Dlatego większość osób, aby oszczędzić sobie tego całego zamieszania, decyduje się po prostu na kawy średnio i ciemnopalone do zaparzenia w ekspresie.
Podobnie jest z ciemnopalonymi ziarnami w metodach alternatywnych - aby uzyskać rezultat zbliżony do kaw palonych jaśniej, trzeba również wprowadzić spore zmiany w sposobie zaparzania.
Wyjątkiem jest AeroPress, który ma sporo zwolenników używających również średnio palonych ziaren, szczególnie, kiedy chcą zrobić kawę przypominającą espresso lub americano.
Dla ułatwienia wyboru, kawy w sklepie CoffeeLove podzieliliśmy na rekomendowane metody ich przygotowania. Również nazwy kaw powiedzą od razu, czy dana kawa jest rekomendowana do zaparzenia w ekspresie lub kawiarce (w ich nazwie pojawia się słowo espresso), czy raczej dane ziarna polecamy do metod alternatywnych (w ich nazwie pojawia się słowo filtr).
Mamy nadzieję, że wszystkie te zabiegi pomogą Ci wybrać właściwe ziarna i cieszyć się doskonałym, wielowarstwowym smakiem kawy.
W razie jakichkolwiek wątpliwości zapraszamy do kontaktu!
Powodzenia!