
Latem wiele osób porzuca gorące napoje na rzecz zimnych alternatyw. Oferta w kawiarniach jest coraz szersza. W menu możesz znaleźć lemoniady, orzeźwiające bubble tea, espresso tonic, frappe, smakowe lub klasyczne kawy mrożone, czy nawet matchę.
Darmowa dostawa do Punktów DPD Pickup już od 99 zł
Latem wiele osób porzuca gorące napoje na rzecz zimnych alternatyw. Oferta w kawiarniach jest coraz szersza. W menu możesz znaleźć lemoniady, orzeźwiające bubble tea, espresso tonic, frappe, smakowe lub klasyczne kawy mrożone, czy nawet matchę.
Wiele osób decyduje się na zakup ekspresu do kawy. To urządzenie, które pozwala na zaparzenie kawy bez większego wysiłku. Wystarczy wybrać odpowiedni napój, a sprzęt sam dobierze parametry parzenia, a następnie przygotuje napar.
W każdej podróży największe wyzwanie stanowi odpowiednie zapakowanie bagażu. O ile wybierasz się na krótki city break z plecakiem czy dwutygodniowy urlop all inclusive to często w domu zostawia się przyzwyczajenia i preferencje na rzecz odkrywania nowych tradycji i kultur.
W kawiarniach, mediach społecznościowych i w domowych kuchniach tej wiosny króluje kawa lawendowa – delikatna, aromatyczna i zaskakująca. To połączenie klasycznego espresso z subtelnym kwiatowym akcentem podbiła serca konsumentów, którzy lubią eksperymentować i nie boją się próbować nowych smaków.
Dobrej klasy ziarna, które pochodzą z regionalnych palarni pozwalają na rozkoszowanie się smakiem naparu bez żadnych dodatków. Podczas parzenia liczą się również stopień zmielenia, proporcje, czas oraz woda.
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Jej regularne picie, podobnie jak w przypadku herbaty może prowadzić do powstawania przebarwień na zębach. Przyczynia się do tego również nieprawidłowa higiena jamy ustnej.
Kawa ma wiele odmian i kilka gatunków, z których dwa są najpopularniejsze: arabica i robusta. To właśnie one dominują na światowych plantacjach. Różnią się między sobą smakiem, aromatem, kształtem i wielkością ziarna, a także warunkami uprawy.
Kawa, zanim otrzyma status premium czy speciality przechodzi szereg testów. By poznać jej wszystkie nuty smakowe, określić wady, czy porównać smak w zależności od sposobu wypalenia przeprowadza się cupping.
Powielane z pokolenia na pokolenie stereotypy obecnie wypierają te naukowe badania, które mówią jasno – picie kawy w umiarkowanych ilościach nie tylko nie szkodzi zdrowiu, ale także korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Zastanawiałeś się czym, oprócz ceny, różni się kawa dostępna na sklepowych półkach od tej, którą znajdziesz w kawiarniach? Czy rzeczywiście można wyczuć kwasowość, gorycz, czekoladę i inne aromaty pijąc napar z segmentu speciality? Poznaj różnice między segmentem speciality a produktami z supermarketu i przenieś swoją kawową świadomość na inny poziom.
W świecie kaw z różnych segmentów najczęściej można wyróżnić single oraz blendy. Różnią się między sobą głównie pochodzeniem i metodą obróbki. Mają różne nuty smakowe, trafiają w różne gusta i do różnych konsumentów. Znajdą się osoby, które uwielbiają testować tylko ziarna single origin, najczęściej pochodzące z jednej plantacji. Są też konsumenci, którzy w każdej paczce kawy szukają zaskoczenia. Sprawdź, czym różni się single origin blend od mieszanki kaw i przekonaj się czy któraś kawa jest lepsza?
Ekspres do kawy to urządzenie, które pozwala szybko i prawie bezobsługowo zaparzyć kawę, zarówno czarną, jak i mleczną. Żeby działał sprawnie i przygotowywał kawę o doskonałym smaku, wymaga regularnej pielęgnacji.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który codziennie towarzyszy milionom ludzi. Zanim ziarna trafią do sklepu, a później filiżanek, przechodzą długą i skomplikowaną drogę – od zbiorów aż po parzenie.
Za miejsce narodzin kawy uznaje się Etiopię, ale obecnie uprawia się ją także m. in. w Brazylii, Wietnamie, Kolumbii i Indonezji. By ziarna mogły być określane mianem speciality, muszą być nie tylko aromatyczne i mieć odpowiednie walory smakowe, ale także być uprawiane w unikalnym mikroklimacie.
Aromat i smak zaparzonej kawy w dużej mierze zależą od sposobu mielenia ziaren. O ile w przypadku parzenia z wykorzystaniem ekspresu ciśnieniowego z młynkiem nie ma większego problemu, bo kawa jest mielona automatycznie tuż przed zaparzeniem, tak przy ekspresach kolbowych, alternatywach, przelewach czy kawiarce trzeba wykonać ten proces samodzielnie.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez ulubionej herbaty. Szczególnie kiedy za oknem robi się chłodno, a w coraz dłuższe wieczory chętniej zostajemy w domu pod kocem z ulubioną książką czy w towarzystwie serialu.
Chociaż do świąt jeszcze trochę czasu zostało, to na sklepowych półkach już od jakiegoś czasu można spotkać mikołaje, skrzaty, śnieżynki czy inne zimowe dekoracje. W kawiarniach za rogiem już czai się piernikowa latte, a zapach cynamonu z końcem miesiąca będzie czuć w prawie każdym domu.
Ziarna kawy, zanim trafią na sklepowe półki, muszą przejść przez kilka różnych procesów. Są zbierane, suszone, czyszczone, a także odpowiednio wypalane. Na opakowaniach z ziarnami można znaleźć informację o stopniu palenia – jasnym, średnim lub ciemnym.
Kawa ziarnista speciality to rodzaj ziaren, który cechuje się wysoką jakością i dbałością o każdy etap produkcji. Żeby kawa mogła być uznana za speciality, musi zdobyć co najmniej 80 punktów na 100 możliwych w skali SCA (Specialty Coffee Association).
Jeżeli czasami odwiedzasz małe kawiarnie, to z pewnością widziałeś nieraz charakterystyczne, szklane naczynie, które swoim kształtem przypomina klepsydrę. W miejscu zwężenia zwykle znajduje się drewniany element ze skórzanym paskiem.