Za miejsce narodzin kawy uznaje się Etiopię, ale obecnie uprawia się ją także m. in. w Brazylii, Wietnamie, Kolumbii i Indonezji. By ziarna mogły być określane mianem speciality, muszą być nie tylko aromatyczne i mieć odpowiednie walory smakowe, ale także być uprawiane w unikalnym mikroklimacie.
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!
Aromat i smak zaparzonej kawy w dużej mierze zależą od sposobu mielenia ziaren. O ile w przypadku parzenia z wykorzystaniem ekspresu ciśnieniowego z młynkiem nie ma większego problemu, bo kawa jest mielona automatycznie tuż przed zaparzeniem, tak przy ekspresach kolbowych, alternatywach, przelewach czy kawiarce trzeba wykonać ten proces samodzielnie.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez ulubionej herbaty. Szczególnie kiedy za oknem robi się chłodno, a w coraz dłuższe wieczory chętniej zostajemy w domu pod kocem z ulubioną książką czy w towarzystwie serialu.
Chociaż do świąt jeszcze trochę czasu zostało, to na sklepowych półkach już od jakiegoś czasu można spotkać mikołaje, skrzaty, śnieżynki czy inne zimowe dekoracje. W kawiarniach za rogiem już czai się piernikowa latte, a zapach cynamonu z końcem miesiąca będzie czuć w prawie każdym domu.
Ziarna kawy, zanim trafią na sklepowe półki, muszą przejść przez kilka różnych procesów. Są zbierane, suszone, czyszczone, a także odpowiednio wypalane. Na opakowaniach z ziarnami można znaleźć informację o stopniu palenia – jasnym, średnim lub ciemnym.
Kawa ziarnista speciality to rodzaj ziaren, który cechuje się wysoką jakością i dbałością o każdy etap produkcji. Żeby kawa mogła być uznana za speciality, musi zdobyć co najmniej 80 punktów na 100 możliwych w skali SCA (Specialty Coffee Association).
Jeżeli czasami odwiedzasz małe kawiarnie, to z pewnością widziałeś nieraz charakterystyczne, szklane naczynie, które swoim kształtem przypomina klepsydrę. W miejscu zwężenia zwykle znajduje się drewniany element ze skórzanym paskiem.
Od jakiegoś czasu w kawiarniach, szczególnie tych serwujących kawy speciality, w menu znalazła się cascara. Dla niektórych to alternatywa dla klasycznej, czarnej kawy, dla innych doskonała baza do tworzenia ciekawych napojów.
Manualne parzenie kawy przelewowej to dla wielu osób prawdziwy rytuał. To kilka minut, które pozwala się zrelaksować, zatrzymać na chwilę, a jednocześnie wypełnić całą przestrzeń niepowtarzalnym aromatem.
W upalne dni zwykle rezygnujemy z gorących napojów, a w kubkach królują kawy i herbaty z lodem. Takie propozycje idealnie sprawdzają się, kiedy za oknem jest gorąco, a Ty masz ochotę na coś innego do picia niż woda.
Zaparzanie herbaty jest dla wielu osób prawdziwym rytuałem. Każdy rodzaj naparu trzeba przygotować zgodnie z zaleceniami, dzięki czemu napar będzie odpowiednio intensywny i aromatyczny, ale nie gorzki i cierpki.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej herbaty. Najczęściej wybór pada na liście zalane wodą o odpowiedniej temperaturze dla danego gatunku.
Parzysz kawę według najlepszych wskazówek, dbasz o najdrobniejsze detale, a mimo to ziarna wietrzeją i tracą aromat, co przekłada się na jakość naparu? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że winą jest złe przechowywanie. Kawa smakuje najlepiej i ma największą głębię aromatu tuż po zmieleniu ziaren. Od tego momentu, wyjątkowe nuty orzechów, migdałów czy owoców zaczynają blaknąć. Na szczęście da się ten proces spowolnić, dzięki właściwemu przechowywaniu ziaren. Dowiedz się, jak należy je przechowywać i ciesz się dłużej wyjątkowym aromatem kawy parzonej w domu!
Czy wiesz, że profesjonalne parzenie kawy sięga już XVIII wieku? Od tamtego czasu zmieniały się techniki, narzędzia i jakość ziaren, jednak zamiłowanie do tego wyjątkowego, pobudzającego naparu pozostało bez zmian. Aby zakosztować pełni smaku kawy, wcale nie trzeba od razu wybrać się do kawiarni – można przygotować ją samodzielnie w domu. Prawdziwym kluczem do sukcesu podczas parzenia naparu jest unikanie kilku podstawowych błędów, które znacząco wpływają na jego jakość. Poznaj je wszystkie, aby przenieść swoją technikę parzenia kawy na zupełnie nowy poziom!
Podstawą dobrego espresso jest nic innego jak wysokiej jakości ziarna. To właśnie od nich zależy głębia smaku i wyjątkowy aromat kawy. Dlatego, jeśli chcesz, by Twoje espresso smakowało wyśmienicie, sięgaj po sprawdzone produkty od najlepszych producentów. Które ziarna będą najlepsze do espresso? Na co warto zwrócić uwagę?
AeroPress to jedna z najpopularniejszych alternatywnych metod na kawę. Równie jedna z naszych ulubionych.
Ten zaparzacz łączy w sobie metodę zanurzeniową z użyciem ciśnienia oraz filtrowaniem kawy przez papierowy filtr. Efektem jest czysty, bogaty napar. Ale ile jest w nim kofeiny?
W tym artykule dowiesz się ile kofeiny ma kawa zaparzona w tym urządzeniu w porównaniu do innych popularnych metod. Dowiesz się też jak zwiększyć lub zmniejszyć ilość kofeiny w Twojej kawie.
AeroPress to urządzenie wszechstronne i łatwe w obsłudze. Za jego pomocą możesz zaparzyć kawę na wiele sposobów, a co najważniejsze, każda zaparzany kubek kawy może być inny - wedle upodobań.
Idealny do domu i w podróży.
W sprawnych rękach potrafi zdziałać cuda. Nic dziwnego, że szybko stał się jednym z ulubionych sposobów na kawę na całym świecie.
Sprawdź jak korzystać z AeroPressa od wyjęcia go z pudełka. Żeby zacząć nie potrzebujesz kursu baristy - wykorzystaj poniższe wskazówki i ciesz się smakiem doskonałej kawy od zaraz.
Ilość kaw dostępnych na rynku może przyprawić o ból głowy. W sklepie CoffeeLove jest ich tyle, że dla niektórych wybranie odpowiedniej dla siebie też jest problematyczne.
Dostajemy często pytania w stylu - która kawa jest najlepsza, którą wybrać, która będzie lepsza do kawiarki, która do ekspresu.
Te pytania zadają przede wszystkim osoby rozpoczynające swoją przygodę w świecie kaw speciality, czy w ogóle kaw wysokiej jakości, ale nie tylko. Zdarzają się podobne pytania również od osób, które już coś wiedzą, ale potrzebują się uewnić.
Nasz poradnik pomoże Ci wybrać kawę dopasowana do Twoich potrzeb w trzech krokach. Sprawdź - to jest łatwiejsze niż wydaje się na pierwszy rzut oka.
Arcaffè to popularne i doskonałe kawy z Włoch.
Która spełni Twoje oczekiwania? Która najlepiej odpowie na nie?
Sprawdź naszą ściągawkę - zebraliśmy dla Ciebie krótkie opisy kaw podstawowej linii Arcaffè w jednym miejscu. Przygotowaliśmy też pomocną tabelkę, w której znajdziesz zebrane podstawowe cechy tych kaw oraz ich charakterystykę.
Wszystko po to aby ułatwić Ci wybór tej najwłaściwszej.
Speciality Coffee - co to jest?
Jeżeli zainteresował Cię temat tego posta, to albo już gdzieś słyszałeś o kawie nazywanej Speciality, albo wiesz co to takiego i chcesz poznać więcej informacji. Niewykluczone, że wiesz już o takiej kawie naprawdę dużo i wyłącznie ciekawość sprawia, że masz ochotę przeczytać kolejny tekst dotyczący kawy Speciality.