Dobrej klasy ziarna, które pochodzą z regionalnych palarni pozwalają na rozkoszowanie się smakiem naparu bez żadnych dodatków. Podczas parzenia liczą się również stopień zmielenia, proporcje, czas oraz woda. Jakość cieczy wpływa na smak kawy - ma kluczowy wpływ na smak, aromat i klarowność każdej filiżanki. Sprawdź jakie znaczenie ma woda do kawy!
Jakie znaczenie ma woda do kawy?
Woda to nośnik smaku – rozpuszcza olejki eteryczne, kwasy i związki aromatyczne zawarte w zmielonych ziarnach. Jeśli jest zbyt twarda, może zdominować smak kawy nutami wapnia lub magnezu. Z kolei zbyt miękka woda sprawia, że kawa staje się płaska i wodnista. Dlatego tak ważny jest balans – najlepsza woda na kawę to ta o neutralnym pH i średniej mineralizacji (ok. 120–160 mg/l). Od twardej cieczy z kranu lepsza będzie filtrowana. Alternatywą może być także woda butelkowana do kawy, której skład możesz zweryfikować.
Dobra woda do ekspresu powinna też być wolna od chloru i zanieczyszczeń, dlatego producenci zalecają stosowanie dedykowanych do poszczególnych urządzeń filtrów lub korzystanie z dzbanków filtrujących. Co więcej, odpowiednia woda chroni sprzęt przed osadzaniem się kamienia, co ma ogromne znaczenie przy codziennym parzeniu w domu.
Warto również zwrócić uwagę na temperaturę wody. W większości przypadków przedział od 90°C do 96°C. Zimniejsza woda spowoduje, że smak będzie płaski. Z kolei wrzątek przyczyni się do utraty tych najważniejszych walorów smakowych. Ważny jest również sam czas parzenia (ekstrakcji), który w dużej mierze zależy od metody parzenia. Zbyt długi kontakt ziaren z wodą spowoduje, że napar będzie gorzki, a za krótki – płaski smak i brak aromatu.
Woda butelkowana do kawy – czy to dobry wybór
Poprawę jakości naparu zauważysz już po przefiltrowaniu wody w dzbanku. Koszt specjalnego dzbanka z filtrem to wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych. Ciecz po przefiltrowaniu nie tylko jest mniej twarda, ale także czysta, pozbawiona piasku, a także usuwa zawarty z w niej chlor. Wiele osób sięga po wodę butelkowaną do kawy, by mieć większą kontrolę nad jej składem mineralnym. To często lepsza opcja niż woda kranowa, zwłaszcza jeśli ta jest bardzo twarda lub chlorowana. Warto pamiętać, że nie każda woda z butelki będzie odpowiednia. Zaleca się wybór tej z niską zawartością sodu i umiarkowaną ilością minerałów. Warto zwrócić uwagę na poziom jonów magnezu. Badania wykazały, że wspomagają proces ekstrakcji. Z kolei wysoki poziom wodorowęglanów sprawia, że napar jest mniej smaczny.
Kawa i woda – jak dobrać idealne proporcje
Kawa i woda powinny występować w odpowiednich proporcjach. W przypadku ekspresów automatycznych porcję kawy urządzenie odmierza sobie samo, ale w większości modeli można ustawić ilość wody. Pozwala to na modyfikowanie i dopasowywanie intensywności kawy. Nieco więcej swobody masz parząc z wykorzystaniem metod alternatywnych. Tutaj często przyjmuje się zasadę 6–7 gramów kawy na każde 100 ml wody. Warto pamiętać, że zbyt mała ilość wody sprawi, że nawet kawa jakości speciality będzie gorzka i intensywna, a zbyt dużo – rozwodniona i mało aromatyczna. Eksperymentując z proporcjami, zawsze używaj tej samej wody, by móc ocenić finalny smak naparu.
[product category_id="180" limit="4" onlyAvailable="true"]
Wybór odpowiedniej wody do kawy to jeden z najprostszych sposobów, by poprawić smak domowego espresso lub przelewu. W naszym sklepie znajdziesz zaparzacze do kawy oraz filtry do wody. Dzięki nim możesz poprawić jakość naparu i realnie wpłynąć na smak parzonych ziaren. Warto również pamiętać o regularnej konserwacji urządzenia – w rurkach, pojemnikach czy na elementach urządzenia może osadzać się kamień z wody. Odkamienianie i czyszczenie zgodnie z sugestiami producenta i urządzenia skutecznie zapobiega zmianie smaku kawy. To samo tyczy się elementów kawiarek czy aeropressu. Jeżeli będziesz parzyć napar w brudnym urządzeniu będzie niesmaczny, a sprzęt posłuży krócej.