CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Arabica vs. Robusta – czym różnią się te gatunki kawy?

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Kawa ma wiele odmian i kilka gatunków, z których dwa są najpopularniejsze: arabica i robusta. To właśnie one dominują na światowych plantacjach. Różnią się między sobą smakiem, aromatem, kształtem i wielkością ziarna, a także warunkami uprawy. Sprawdź, co warto wiedzieć o poszczególnych odmianach oraz czym robusta i arabica różnią się od siebie.

Kawa arabica a robusta – podstawowe różnice

Z pozoru kawa arabica i robusta po wypaleniu różnią się nieznacznie. Na poziomie botanicznym, smakowym i chemicznym są już dosyć wyraźne różnice. Arabica (Coffea arabica) obecnie stanowi ok. 60–70% światowej produkcji kawy, liczy sobie ponad 140 odmian. Rośnie na większych wysokościach (powyżej 1000 m n.p.m.) m.in. w Brazylii, Jemenie, Indonezji, Etiopii i innych krajach Afryki i Ameryki Centralnej i Południowej. Jest bardziej wrażliwa na choroby i klimat. Ma delikatniejszy, bardziej owocowy i kwiatowy profil smakowy, a także zawiera mniej kofeiny (ok. 1–1,5%). Ziarna są większe, podłużne i płaskie, z falistą bruzdą powstałą po wypaleniu.

Kawa robusta (Coffea canephora) to pozostałe 30–40% rynku. Jest uprawiana głównie na niższych wysokościach (do 800 m n.p.m.) w Brazylii, Wietnamie, Kamerunie, Indonezji czy Indiach. Ma cięższy, bardziej ziemisty, gorzki smak z nutami czekolady i zawiera więcej kofeiny (nawet do 2,7%). Kawowe są bardziej odporne warunki atmosferyczne i szkodniki, a ziarna są mniejsze, zaokrąglone, z prostą bruzdą. Kawa robusta jest najczęściej dodatkiem, w większej lub mniejszej części, do blondów, czyli mieszanek kawy. Arabica jest dostępna zarówno w postaci singli, jak i blendów. Jeśli chodzi o kawę klasy speciality coffee, wyłącznie Arabica może być do niej klasyfikowana jeśli spełnia wyśrubowane standardy jakości tej klasy. Co ciekawe na rynku pojawia się coraz więcej wysokiej jakości ziaren robusty – tzw. Fine Robusta, które mogą konkurować z arabiką smakiem i jakością.

[product category_id="46" limit="4" onlyAvailable="true"]

Robusta a arabica różnice

Smak to jedna z największych różnic. Kawa ziarnista arabica charakteryzuje się łagodnym, złożonym profilem, często z wyczuwalnymi nutami owoców, kwiatów, czekolady, cytrusów, a nawet przypraw. Wysoka zawartość cukrów i lipidów sprawia, że napar ma przyjemną słodycz i jedwabistą teksturę. To właśnie arabica dominuje w segmencie kaw premium, gdzie liczy się jakość, pochodzenie i precyzyjna obróbka. Doskonale pasuje jako kawa w ziarnach do ekspresu czy kawiarki. Odpowiednio zmielona i wypalona arabica zaparzona alternatywnymi metodami z pewnością przeniesie Cię swoim smakiem w najróżniejsze zakątki świata.

Kawa robusta ziarnista ma profil bardziej intensywny i wyrazisty, pozbawiony kwasowości. Dominują w niej gorycz, czekolada, ziemistość i dymne nuty, które nie przypadną do gustu każdemu. Jest bardziej pobudzająca, przez wyższą zawartość kofeiny i często wybierana w espresso. Mocne body i trwała crema sprawiają, że kawę pije się przyjemnie. Połączenie jej z arabicą wcale nie musi oznaczać kawy gorszej jakości. Wiele palarni tworzy w ten sposób autorskie blendy, które odpowiadają potrzebom klientów.

Kawa arabica czy robusta – jakie ziarna wybrać?

Kawa robusta czy arabica? To zależy przede wszystkim od Twoich preferencji i sposobu, w jaki parzysz kawę. Jeśli lubisz subtelne, owocowe i kwiatowe nuty smakowe, pijesz kawę czarną, parzoną z wykorzystywaniem alternatywnych metod (drip, Chemex, AeroPress) to arabica będzie doskonałym wyborem, zarówno na początek kawowej przygody, jak i na bardziej zaawansowanym etapie szukania różnorodnych smaków.

Wybierz robustę, jeśli potrzebujesz mocnego pobudzenia z rana lub dawki energii popołudniu. Wolisz intensywne, gorzkie nuty, cięższy napar i trwałą cremę? Robusta powinna trafić w Twój gust! Sprawdzi się również pod kawy mleczne czy do ekspresu. Osoby, które nie chcą wybierać arabika czy robusta mogą sięgnąć po blendy. Łączą łagodność i słodycz arabiki z mocą i charakterem robusty. W zależności od proporcji możesz dopasować smak do swoich upodobań.

W naszym sklepie znajdziesz młynki do kawy, zaparzacze, a także kawiarki i wiele dodatków, które pozwolą podkręcić smak naparu. Sprawdź ofertę i znajdź potrzebne produkty! Spróbuj obu gatunków kaw i przekonaj się czy przypadnie Ci do gustu robusta, a arabica bardziej będzie odpowiadać innym domownikom czy odwrotnie!

Komentarze do wpisu (0)

Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium