CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Które ziarna kawy są najlepsze do parzenia espresso?

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Podstawą dobrego espresso jest nic innego jak wysokiej jakości ziarna. To właśnie od nich zależy głębia smaku i wyjątkowy aromat kawy. Dlatego, jeśli chcesz, by Twoje espresso smakowało wyśmienicie, sięgaj po sprawdzone produkty od najlepszych producentów. Które ziarna będą najlepsze do espresso? Na co warto zwrócić uwagę?

Idealne espresso – jak je przygotować?

Przygotowanie wyśmienitego espresso to proces, który warto opanować, by móc w pełni korzystać z możliwości i wyjątkowości kawy. Przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie parę wskazówek, które Ci w tym pomogą.

Jak zmielić ziarna, by wydobyć maksimum smaku?

Dobry młynek to nieodłączny element parzenia kawy. Najlepsze ziarna to te świeżo zmielone, ponieważ tylko wtedy można maksymalnie wykorzystać cały ich potencjał i aromat. Stopień zmielenia powinien zależeć głównie od metody parzenia. Najdrobniej (średnica drobnego piasku) powinny być zmielone ziarna do tygielka. Nieco grubiej do ekspresu ekspresu. Średnio drobne (średnica soli stołowej) nadają się do kawiarki i aeropressa. Ziarna zmielone na średnicę grubego piasku będą idealne do drippera, chemexa i do ekspresu przelewowego. Z kolei najgrubiej kawę warto zmielić przy metodzie parzenia w prasie francuskiej.

Temperatura parzenia – koniecznie zwróć na nią uwagę!

Od temperatury parzenia zależy bardzo dużo w kwestii aromatu i smaku. Zbyt niska może skutkować kwaśnym i lekkim naparem, z kolei za wysoka przekłada się na gorzki i płaski smak. Espresso najlepiej jest parzyć w wodzie o temperaturze między 92 a 96 stopni Celsjusza. Tak niskie widełki wymagają precyzji, dlatego warto sięgnąć po termometr.

Ile kawy w kawie? Dlaczego ważenie ziaren ma sens?

Kluczem do przygotowania espresso są odpowiednie proporcje. Z tego powodu ziarna przed zaparzeniem najlepiej dokładnie zważyć przy pomocy wagi. Filiżankę klasycznego espresso najlepiej przygotować z 6-7 gramów świeżo zmielonej kawy na 15-18 ml wody. To właśnie te proporcje pomogą Ci osiągnąć sukces! Do przygotowania podwójnego espresso wykorzystaj podwojone proporcje — z ok 15g ziaren powinno być ok. 30-35g naparu.

Podstawa dobrego espresso = wysokiej jakości ziarna

Absolutnym fundamentem pysznego espresso są przede wszystkim wysokiej jakości ziarna. To właśnie one zapewniają kawie bogaty smak i wyjątkowy aromat, którego tak bardzo w filiżance małej czarnej poszukujemy. Poznaj najlepsze propozycje, a z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Kawa Audun – speciality w pełnej okazałości

Założyciel marki Audun Sørbotten to pochodzący z Norwegii pasjonat kawy, Mistrz Świata w jej wypalaniu w roku 2015 i właściciel palarni usytuowanej pod Bydgoszczą. Producent jest doceniany na całym świecie za swoje podejście oraz wysokiej jakości produkty z klasy speciality. W kompozycjach Audun na pierwszy plan wysuwają się klasyczne smaki espresso o doskonałym balansie i niskiej kwasowości. Nie brak również złożoności aromatu i wyjątkowych owocowo-kwiatowych oraz słodszych nut.

Do przygotowania filiżanki wybornego naparu, doskonale sprawdzi się Audun Cuba Espresso Blend o słodkawym profilu smakowym i średnim stopniu wypalenia. Jadą z najczęściej kupowanych kaw do ekspresu w CoffeeLove jest także przygotowana z cenionych ziaren Yellow Bourbon, doskonale zbalansowana czekoladowo-karmelowa Audun Brasil Miaki.

Kawa od Braci Ziółkowskich – zostań odkrywcą nowych smaków

Swój początek mieszanki mają w rzemieślniczej palarni, gdzie z uwagą przygotowywane są przez dwójkę braci. Ich doskonałe mieszanki to najwyższej jakości ziarna arabiki i robusty. Produkty od Braci Ziółkowskich to zupełnie nowe, nieoczywiste smaki, które tylko czekają, by je odkryć!

Dla miłośników 100% arabiki polecamy szczególnie Brazylia Cerrado. Ziarna napełnią Twoją filiżankę kawy przede wszystkim nutami czekolady, karmelu i trzciny cukrowej. Dla łagodniejszego, bardziej wyszukanego smaku można z powodzeniem połączyć napar z mleczną pianką. Chętnie wybierana jest również Etiopia Tega & Tula, czyli nieco inna mieszanka, również zachowana w duchu słodszych nut. Na pierwszy plan wysuwają się jagody, brązowy cukier i czarna herbata, a wykończenie stanowią kwiatowe nuty.

Kawa Odija – liczą się najdrobniejsze szczegóły

Mieszanki od Odija Coffee nie tylko zachwycają swoim smakiem, ale również doskonale pobudzają. Filiżanka czarnego espresso to wymarzony sposób na rozpoczęcie poranka – nie potrzeba nic więcej! Wyselekcjonowane ziarna pochodzą z Azji, Afryki oraz Ameryki, gdzie uprawiane są z najwyższą starannością i z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Jako kawa do espresso świetnie sprawdzi się blend 80% arabika Home Office Mocarz. Pozwala uzyskać mocny, soczysty i aromatyczny napar, który wyróżnia się niską kwasowością i wysoką słodyczą. Dzięki zawartości robusty, kawa mocno pobudza. Nieco delikatniejszą propozycją jest Home Office Słabeusz. Ma nieco łagodniejsze działanie, ale równie doskonały smak. 

Pewniak dla każdego – Coffee Plant

Ekipa Coffee Plant początkowo zajmowała się prowadzeniem bloga i testowaniem akcesoriów. Jednak stopniowo zrodził się pomysł, by założyć własną markę i poszerzyć ofertę o kawę speciality. Ziarna marki Coffee Plant są zbalansowane, świeże i pełne bogatego, głębokiego aromatu. Espresso z tej polskiej palarni cenione jest przede wszystkim za niską kwasowość, a także pełen smaku profil sensoryczny.

Wśród wielu propozycji od Coffee Plant proponujemy szczególnie Honduras Marcala. To wyjątkowa kawa, wypalona z ziaren Bourbon, Caturra i Typica. W smaku dominuje przede wszystkim czekoladowa słodycz, z akcentami orzechów laskowych i cukru trzcinowego, z niezauważalną właściwie kwasowością. Inną propozycją jest Kolumbia Finca Los Robles, która urzeka swoim czekoladowo-wiśniowym aromatem i gładkim, wysokim body.

Specjały z palarni Wysocki

Wysocki Coffee to niewielka rzemieślnicza palarnia wyselekcjonowanych kaw speciality. Ręcznie zbierane ziarna pochodzą z organicznych upraw, co doskonale czuć w każdym łyku wyjątkowego espresso, czy przelewu. Dodatkowo profil palenia ziaren jest indywidualnie dobierany i ma podkreślić ich walory smakowe. W palarni Wysocki znajdziesz propozycje z całego świata!

Do filiżanki pysznego espresso doskonale nada się mieszanka Go Nuts. W jej profilu sensorycznym przebijają się nuty zielonych jabłek, orzechów, czekolady i ciemnych winogron, podkreślone intensywnością prosto z Brazylii i Salwadoru! Z kolei na miłośników wyrazistej włoskiej kawy czeka Italian Style o pełnym body i wyjątkowych czekoladowo-orzechowych nutach kakao.

Kawa Coffee Hunter – pyszna i ekologiczna

Kawa od Coffee Hunter parzona jest według odpowiednio dobranych profili, często w nieco lżejszym stopniu, niż przywykli do tego amatorzy kawy we włoskim stylu. Coffee Hunter specjalizuje się w wypalaniu jednorodnych ziaren oraz mieszanek espresso (do ekspresu ciśnieniowego). Ziarna wyróżnia głęboki i złożony aromat, który pozytywnie zaskoczy nawet doświadczonych miłośników kawy. Doskonale dobrane profile palenia i duża różnorodność sprawiają, że niemal każdy znajdzie wśród kawy Coffee Hunter coś dla siebie. Warto zaznaczyć, że większość kawy wypalonych jest w sposób, który umożliwia użycie dowolnej metody parzenia kawy, od ekspresu ciśnieniowego i kawiarki, po ekspresy przelewowe, french press, drippery i tygielki.

Świetnym wyborem będzie na przykład El Salvador La Mayada, czyli wyjątkowe połączenie nut mlecznej czekolady, orzeszków ziemnych i słodyczy karmelu. Nie brakuje też akcentów wanilii i cynamonu. Coffee Hunter oferuje również wyśmienitą Cuba Serrano. Średnio wypalone ziarna są bogate w aromaty przypraw i orzechów. To, czym wyróżnia się kubański specjał to pełne body i niska kwasowość.

Propozycje dla bardziej zaawansowanych

Dla miłośników nowych smaków i nieustannego odkrywania kaw speciality przygotowaliśmy jeszcze kilku, najlepszych producentów europejskich, których produktów warto spróbować!

  • The Barn – ziarna z palarni The Barn cieszą się dużą sławą i uważane są wręcz za kultowe. Producent kładzie nacisk na detale i jakość na każdym etapie produkcji, dzięki czemu kawy są uważane za jedne z najlepszych na świecie!
  • Coffee Collective – celem działania Coffee Collective jest nie tylko wyśmienita kawa sama w sobie, ale również względy etyczne i troska o rolników i środowiska. Ziarna z palarni Coffee Collective to punkt odniesienia dla większości palarni na świecie.
  • Keen Coffee – propozycje od Keen Coffee to najbardziej unikalne smaki, a także wiele innowacji w świecie kawy. To jedna z tych rzeczy, którym po prostu trzeba spróbować!
  • Five Elephant – założyciele palarni Five Elephant to pasjonaci kawy z prawdziwego zdarzenia. Doskonale zdają sobie oni sprawę, że najlepsza kawa zaczyna się od najlepszego ziarna, dlatego dbają o jakość od początku do samego końca.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium