CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Najpopularniejsze regiony uprawy kawy speciality

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Za miejsce narodzin kawy uznaje się Etiopię, ale obecnie uprawia się ją także m. in. w Brazylii, Wietnamie, Kolumbii i Indonezji. By ziarna mogły być określane mianem speciality, muszą być nie tylko aromatyczne i mieć odpowiednie walory smakowe, ale także być uprawiane w unikalnym mikroklimacie, bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów, a cały proces, w tym zbiory i suszenie odbywają się najczęściej ręczenie, oraz z poszanowaniem praw człowieka. Poznaj najpopularniejsze regiony upraw kawowca i pochodzenie kawy speciality!

Pochodzenie kawy speciality

Zanim sprawdzisz pochodzenie kawy speciality, warto sprawdzić, czym musi wyróżniać się sama plantacja. Ziarna z tego segmentu muszą spełnić wymagania także dotyczące obróbki, eksportu i smaku. Kawa speciality przede wszystkim:

  • Wypalana jest ze świeżych ziaren,
  • Zazwyczaj jest uprawniana w rejonach górskich, zalesionych i trudnodostępnych,
  • Musi pochodzić z jednej plantacji – jeśli jest określana jako „single origin”, czyli najczęściej jeden gatunek, odmiana i miejsce pochodzenia,
  • Wypalane w małych ilościach, a na następną partię często trzeba czekać miesiącami,
  • Krótki i przejrzysty łańcuch dostaw: rolnik – importer – palarnia – klient,
  • Zrównoważony rozwój – uczciwe wynagrodzenie dla pracowników, plantatorów, rolników, brak sztucznych nawozów i pestycydów, brak negatywnego wpływu na środowisko,

Za ojczyznę kawy uznaje się Etiopię. Szacuje się, że kawa jest tam źródłem utrzymania dla około 15 mln obywateli i stanowi około 35% całkowitego eksportu. Większość plantacji to domowe gospodarstwa, które ze względu na wielkość nie mogą pozwolić sobie na automatyzację. Cały proces odbywa się ręcznie – zbiory, selekcja, obróbka itd. Kawowiec rośnie głównie w południowo-zachodniej części Etiopii, na wysokościach od 1700 do nawet 2200 m n.p.m. Obróbkę wykonuje się zarówno na mokro, jak i sucho w zależności od regionu. Do najsłynniejszych należą Yirgacheffe, Sidamo, Kaffa, Harrar czy Djimmah. Kawy, które pochodzą z Etiopii, mają niską lub średnią kwasowość, charakteryzują się słodkimi nutami i mało wyczuwalną goryczą. Smak zależy głównie od regionu. W Yirgacheffe wyraźnie czuć słodycz, głęboki posmak, a napar jest lekko cierpki. Z kolei w Harrar dominują nuty owocowe. Finalnie na walory smakowe wpływa również proces palenia, stopień zmielenia i metoda parzenia.

[product category_id="180" limit="4" onlyAvailable="true"]

Plantacje kawy - speciality i masowa

Pochodzenie kawy speciality często różni się od miejsca uprawy ziaren przeznaczonych do masowej dystrybucji. Region, w którym rosną kawowce, ma niebagatelne znaczenie. Jak smakuje etiopska czy kolumbijska kawa speciality - co to zmienia, że wyraźnie można wyróżnić porę deszczową i suchą? Różnica polega nie tylko w terroir, ale także wielkości plantacji, procesach obróbki ziaren czy pielęgnacji roślin.

Brazylia

Obecnie największym producentem kawy jest Brazylia. Wytwarza około 1/3 ziaren całego światowego rynku. Dominują zdecydowanie duże plantacje, a ich uprawa to duży fragment gospodarki kraju. Do najważniejszych regionów uprawy kawowca należą: Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo, Bahia, Paraná i Rondônia. Dzięki temu, że każda z tych lokalizacji ma swoje indywidualne cechy (położenie geograficzne, rodzaj gleby, klimat), smak i jakość ziaren znacznie się od siebie różnią. Brazylijczycy uprawiają zarówno ziarna arabiki  o nutach czekolady, owoców i orzechów, jak i robusty o mocniejszym body i większej goryczce.

Wietnam

Wietnam jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie. Uprawiana jest głównie robusta. Największe plantacje kawy znajdują się w regionie Centralnych Wyżyn - Tây Nguyên. Tropikalny klimat z wyraźnym podziałem na porę suchą i deszczową, gleba bazaltowa oraz odpowiednia wysokość sprzyjają uprawie kawowca. Robusta z Wietnamu cechuje się intensywnym, ziemistym smakiem z wyczuwalną nutą czekolady.

Kawa w Wietnamie ma nie tylko znaczenie ekonomiczne i jest ważną częścią gospodarki. Ma znaczenie w kulturze, towarzyszy praktycznie każdemu spotkaniu rodzinnemu czy w pracy. Parzenie jej jest prawdziwym rytuałem. Podawana jest często ze słodzonym, skondensowanym mlekiem i parzona w filtrze. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny w robuście świetnie pobudza.

Kolumbia

Kolumbia to trzeci co do wielkości producent kawy. Krzewy rosną na wysokości 1200-2000 m n.p.m. co korzystnie wpływa na smak ziaren. Obfite opady deszczu zapewniają dobre nawodnienie, a optymalna temperatura ok. 18-24 stopni pozwala się im odpowiednio rozwijać. Dobrej jakości gleba wulkaniczna również ułatwia uprawę kawowca. Do najpopularniejszych regionów upraw należą: Huila, Antioquia, Caldas, Nariño i Cauca. Co ciekawe – inny region to inny smak ziaren. Hulia to dominujące nuty owocowe z wyraźnie wyczuwalnymi cytrusami i jagodami. Z kolei Antioquia to czekolada i orzech o niskiej kwasowości. Kolumbia ma jedne z najbardziej zróżnicowanych profili kawowych na świecie – świetnie sprawdzi się do przetestowania na początku swojej przygody z parzeniem.

Kenia

Kenia charakteryzuje się jedną z żyźniejszych gleb. Temperatura umiarkowana i okresowe, spore odpady sprzyjają rozwojowi kawowca, który daje owoce o złożonym, głębokim smaku. W miejscach, gdzie uprawia się kawę speciality wyraźnie można oddzielić suchą i deszczową porę roku. Dzięki temu w owocach wyraźnie dominują nuty jagód, wiśni, porzeczki, jeżyn i winogron. Kenia będzie doskonała dla osób, które cenią sobie kwaśniejszą kawę o wyraźnych owocowo-słodkich nutach.

Gdzie uprawiana jest kawa speciality?

Plantacje kawy speciality można znaleźć zarówno w Etiopii, jak i Brazylii, czy w wielu innych krajach, gdzie uprawiana jest kawa. By ziarna mogły otrzymać takie wyróżnienie, nie sam region ma znaczenie, ale przede wszystkim to, jak uprawiane są ziarna, czy są respektowane prawa pracowników. W Brazylii najczęściej pojawiają się trzy regiony – Mogiana, Cerrado, Guaxupe. San Rafael w Kostaryce również cechuje się doskonałej jakości kawą. Z kolei w Kolumbii jedną z najlepszych odmian uprawia się w sercu Andów, Medellin. Wśród kawowych rejonów równie chętnie wymieniane są Nikaragua, Uganda, Kenia, Gwatemala, Hawaje, Jamajka, Indonezja i Jemen. Wszystkie kawy świata znajdziesz w naszym sklepie!

Pochodzenie kawy a smak – wiele osób zastanawia się, czy rejon uprawy ma znaczenie. Na smak wpływają głównie:

  • Wysokość nad poziomem morza – kawa speciality uprawiana jest często na dużych wysokościach, powyżej 1200 metró Im wyżej położona plantacja i niższa temperatura, tym wolniej kawowiec rośnie i wolniej dojrzewają jego owoce. Dzięki temu kwasy i cukry koncentrują się w ziarnach, a smak po zaparzeniu jest bardziej złożony, bogatszy, ciekawszy, intensywniejszy.
  • Rodzaj gleby, na której rosną kawowce – im żyźniejsza gleba, tym lepsza jakość ziaren, dlatego plantatorzy wkładają ogromny wysiłek w utrzymanie odpowiednie zdrowej gleby, unikając sztucznych nawozów, a zamiast nich stosując nawozy naturalne.
  • Klimat – składa się na niego ilość opadów, nasłonecznienie, wysokość temperatur. Tam gdzie panują wyraźne pory suche i deszczowe, można znaleźć bardziej zróżnicowane odmiany.
  • Metoda uprawy i zbioru – kawy speciality najczęściej zbierane są ręcznie, bez automatyzacji, specjalnego nawożenia, stosowania pestycydów czy innych preparató Ziarna mogą być procesowane metodami natural, anaerobic, lub myte. Coraz większą popularność zdobywają też metody eksperymentalne, jak maceracja węglowa, itp.

Dostępna w naszym sklepie speciality kawa – pochodzenie, nuty smakowe czy dedykowaną metodę parzenia ma wyraźnie oznaczoną przy każdym produkcie. Jeżeli chcesz spróbować odmian z różnych zakątków świata, skorzystaj z filtra „pochodzenie ziaren” i wybierz rejon, który ciekawi Cię najbardziej. Warto otworzyć się na różne smaki!

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium