W świecie kaw z różnych segmentów najczęściej można wyróżnić single oraz blendy. Różnią się między sobą głównie pochodzeniem i metodą obróbki. Mają różne nuty smakowe, trafiają w różne gusta i do różnych konsumentów. Znajdą się osoby, które uwielbiają testować tylko ziarna single origin, najczęściej pochodzące z jednej plantacji. Są też konsumenci, którzy w każdej paczce kawy szukają zaskoczenia. Sprawdź, czym różni się single origin blend od mieszanki kaw i przekonaj się czy któraś kawa jest lepsza?
Single origin - kawa pochodząca z jednego regionu
Kawa single origin pochodzi z jednego gospodarstwa lub plantacji. Musi być przetwarzana z wykorzystaniem tej samej metody. Cechuje ją przede wszystkim spójność – pod względem pochodzenia z jednego zbioru i gleby, każda partia ma bardzo zbliżone, niemalże identyczne nuty smakowe i aromaty. Po zaparzeniu, w naparze można wyczuć różna nuty smakowe, jak np. czekoladę, orzechy, zioła, owoce czy kwiaty. Smak kawy zależy w ogromnej mierze od odmiany botanicznej, miejsca uprawy, metody przetwarzania i profilu palenia. Konsument jest w stanie wyraźnie wyczuć, czy napar jest słodki, cytrusowy, ziemisty. Kawa single origin na opakowaniu ma najczęściej opis (informację) dotyczący plantacji, przygotowania ziaren, czy elementów charakterystycznych dla tradycji regionu. Ziarna takie często pochodzą z małych plantacji, na których proces zbierania i obróbka odbywa się ręcznie, a plony są wolne od sztucznych nawozów czy pestycydów. Kawa świeżo palona swój smak zawdzięcza naturze – klimat, stopień nasłonecznienia, jakość gleby, ilość opadów czy wysokość nad poziomem morza mają znaczenie!
[product category_id="180" limit="4" onlyAvailable="true"]
Ze względu na swoją unikalność kawy speciality single origin do sprzedaży trafiają sezonowo i często w mocno ograniczonych ilościach. Smak kawy jest charakterystyczny dla danej plantacji, a nawet gospodarza. Zdarza się, że zupełnie inne doznania zapewni kawa speciality pochodząca od jego rolnika, a inne z sąsiedniej plantacji. Single najczęściej wypalane są na jasno lub średnio i doskonale smakują solo, na przykład zaparzona w chemexie. Będzie również dobra pod espresso.
Kawa blend - czym jest i dlaczego powstała?
Mieszanka kawy czyli blendy to ziarna, które pochodzą z różnych odmian, plantacji czy nawet stron świata. Mogą różnić się między sobą także metodą obróbki. Szacuje się, że pierwszym blendem było połączenie Mocha-Java czyli kawa z Jemenu i Jawy. Jako, że były to jedyne kawy, którymi wówczas handlowano, kupcy wpadli na pomysł, by je ze sobą połączyć. Obecnie blendy tworzy się w oparciu o profile smakowe tak, by tworzyły spójną, zrównoważoną całość. Dzięki temu klient, który nie lubi słodkich kaw może znaleźć gorzkie warianty, a ktoś, kto nie przepada za płaskim body może wybrać ciekawsze, smaczniejsze dla niego połączenie. Bledny ze względu na swój skład są również szerzej dostępne niż single. Można je znaleźć w wielu palarniach. Nie są to kawy komercyjne tylko dopracowane, starannie dobrane ziarna arabiki lub robusty, wypalone zgodnie pod konkretną metodę parzenia. Ponadto świetnie sprawdzają się jako baza pod kawy mleczne.
Blend kawa pod względem kwasowości jest zbliżona do tradycyjnych kaw, które kiedyś parzono głównie poprzez zalewanie wrzątkiem. Przyzwyczajenie społeczeństwa do tego typu kaw trwało całkiem długo. Spore grono konsumentów poszukuje jednak czegoś więcej, nie chce monotonii, dlatego coraz więcej palarni wprowadza do oferty single na przykład z Kolumbii czy Etiopii. JAkaś część osób lubi jednak kawy o zdecydowanym, mocnym charakterze, o tradycyjnym smaku. W ich kubki smakowe lepiej trafi kawa blend. Co to znaczy?
Kawa jednorodna lub mieszanka kaw - czy warto się ograniczać?
Single (kawy jednorodne), z racji na specyfikę uprawy najczęściej zaliczają się do segmentu kaw speciality i przechodzą odpowiednią weryfikację, która potwierdza autentyczność. Warto jednak pamiętać, że jakość pójdzie w parze z ceną. Blendy są tańszą alternatywą o innych walorach smakowych. Speciality kawa single origin to dobra propozycja dla tych osób, które cenią sobie doskonały, wysublimowany, często złożony smak. Wybierając ziarna warto pamiętać, by dopasować ich stopień palenia do ulubionej metody parzenia; dotyczy to zarówno blendów jak i singli. By wydobyć maksimum smaku, kawa powinna być mielona tuż przed parzeniem (im dłużej woda ma kontakt z ziarnami tym grubsze mielenie, do alternatyw na średnio, do kawiarki na średnio-grubo, do ekspresu ciśnieniowego drobno). Blendy będą również lepszą propozycją dla tych, którzy preferują słodkie napoje – z dodatkami przypraw, syropów czy mleka. Single zdecydowanie bardziej przypadną do gustu tym, którzy preferują klasyczną czarną kawę, choć kawy z Ameryki Środkowej równie dobrze sprawdzą się jako baza do flat white czy cappuccino.
Coraz więcej palarni tworzy autorskie bledny, dzięki czemu mogą zapewnić klientom stały dostęp do produktu. Pozwala to również zoptymalizować koszty i zaproponować dobrej jakości kawę w korzystnej dla klienta cenie. Autorskie receptury to także dobre rozwiązanie dla tych, którzy lubią poeksperymentować szukając swoich ulubionych nut smakowych.