Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, wokół którego narosło wiele mitów. Powielane z pokolenia na pokolenie stereotypy obecnie wypierają te naukowe badania, które mówią jasno – picie kawy w umiarkowanych ilościach nie tylko nie szkodzi zdrowiu, ale także korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Poznaj fakty i mity o kawie, a także wpływ napoju na zdrowie.
Wpływ kawy na zdrowie
Wiele osób zastanawia się picie kawy czy jest zdrowe? Jeżeli parzysz ulubiony napar zgodnie z zaleceniami producenta i dbasz o to, by nie pić więcej niż 5 filiżanek dziennie, to możesz czerpać wszystkie korzyści z jego picia. Najbardziej oczywisty efekt działania kawy to pobudzenie. Kofeina w niej zawarta blokuje działanie adenozyny – neuroprzekaźnika, który odpowiada za uczucie zmęczenia. Dzięki temu świeżo palona kawa ziarnista zaparzona w ulubiony sposób poprawia poziom koncentracji, zwiększa czujność, poprawia tempo reakcji, a także nastrój czy samopoczucie. Kawa właściwości negatywne będzie wykazywała po przekroczeniu dziennego spożycia kofeiny na poziomie 400 mg.
[product category_id="683" limit="4" onlyAvailable="true"]
Właściwości zdrowotne kawy
Kawa to nie tylko źródło energii, ale także napój wykazujący działanie prozdrowotne. Odpowiednio parzona i spożywana z umiarem (3–5 filiżanek dziennie) może pozytywnie wpływać na wiele aspektów zdrowia fizycznego i psychicznego. Kawa właściwości zdrowotne ma naprawdę szerokie. Jest źródłem wielu antyoksydantów i przeciwutleniaczy, które odpowiadają za opóźnianie procesów starzenia. Kofeina z kolei stymuluje centralny układ nerwowy, poprawiając czujność, koncentrację i szybkość reakcji. Może również wpływać pozytywnie na pamięć krótkotrwałą i nastrój. Korzyści z picia kawy to również obniżenie ryzyka zachorowania na choroby neurodegeneracyjne, jak Parkinson czy Alzheimer. Kawa czarna bez cukru pomaga również przyspieszyć metabolizm, wspomaga spalanie tłuszczu i zmniejsza poziom aktywności ośrodka odpowiedzialnego za uczucie głodu. Dla wielu osób picie kawy to poranny lub popołudniowy rytuał. Sam proces parzenia jest dla nich ciekawy i z czasem może stać się pasją. Wokół takich napojów jak kawa fakty i mity pojawiały się latami. Sprawdź, które z popularnych stwierdzeń są prawdziwe.
Mity na temat kawy
Wokół picia kawy narosło sporo mitów. Najczęściej powstają poprzez powielanie różnych przekonań. Warto więc sprawdzić, co mówią badania i jakie kontrowersje narosły wokół tego naparu.
-
Kawa szkodzi – mit
Badania pokazują, że picie kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie, pod warunkiem, że spożywa się ją w zalecanych ilościach. Kawa może poprawiać sprawność fizyczną, a dzięki bogactwu polifenoli chroni przed chorobami serca, pomaga zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre nowotwory, choroby neurodegeneracyjne, a także cukrzycę typu 2 i kamicę żółciową. Prozdrowotne właściwości kawy zdecydowanie przeważają!
-
Kawa odwadnia organizm – mit
Czarna kawa w ponad 90% składa się z wody. Choć kofeina może mieć łagodne działanie moczopędne, umiarkowane spożycie kawy (3-5 filiżanek dziennie) nie powoduje odwodnienia oraz nie ma wpływu na równowagę wodno-elektrolitową organizmu.
-
Kawa wypłukuje magnez z organizmu – mit
Istnieje przekonanie, że kawa przyczynia się do zmniejszenia poziomu magnezu w krwi. Wiele osób zapomina, że napar sam w sobie jest źródłem magnezu. Pomimo lekkiego działania moczopędnego (podobnie jak wypicie dużej ilości wody), poziom magnezu pozostaje neutralny, ponieważ zawartość tego pierwiastka w kawie rekompensuje jego ewentualną utratę. Te zdrowotne właściwości kawy zdecydowanie przemawiają na korzyść osób, które lubią zatracić się chociaż na chwilę z kubkiem tego napoju!
-
Kawa podnosi ciśnienie krwi, powoduje nadciśnienie i choroby serca – mit
Umiarkowane spożycie kawy nie zwiększa ryzyka pojawienia się nadciśnienia. Niektóre badania sugerują, że picie 3-5 filiżanek kawy dziennie przyjemnie pobudza, ale nie podnosi ciśnienia. Może chronić przed pojawieniem się zawału i niewydolności serca, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Jest natomiast neutralna w przypadku zaburzeń rytmu serca czy ryzyka pojawienia się choroby wieńcowej lub udaru mózgu.
-
Kawa pomaga wytrzeźwieć – mit
Picie kawy nie wpływa na metabolizm alkoholu i nie przyspiesza procesu trzeźwienia. Pobudzenie po kofeinie może dawać mylne wrażenie trzeźwości, co bywa niebezpieczne. Warto więc wtedy zrezygnować z tego napoju i nie łączyć go z alkoholem.
-
Kawa powoduje nowotwory – mit
Badania nie potwierdzają, by kawa zwiększała ryzyko występowania nowotworów. Jej rozsądne spożywanie może korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób wątroby czy serca.
-
Kawa powoduje problemy z układem pokarmowym – mit
Wiele osób uważa, że kawa negatywnie wpływa na układ trawienny i podrażnia żołądek. Kofeina przyspiesza metabolizm, ale umiarkowane spożywanie czarnej kawy nie powoduje problemów jelitowych, a także nie wywołuje refluksu.
-
Od kawy boli głowa – mit
Kofeina jest składnikiem leków przeciwbólowych, często wzmacnia działanie ogólnodostępnych leków. Ból głowy może pojawić się po jej przedawkowaniu czyli po spożyciu więcej niż 400 mg w ciągu dnia ze wszystkich źródeł. Negatywne działanie kawy może objawiać się w tym przypadku wydłużonym procesem zasypiania i gorszej jakości snem.
-
Można pić kawę w ciąży – prawda
Kobiety w ciąży mogą pić kawę, kontrolując ilość spożywanej kofeiny (200 mg). Alternatywą mogą być kawy bezkofeinowe. Warto zawsze zapytać lekarza prowadzącego o zalecenia.
-
Kawa jest niskokaloryczna – prawda
Czarna kawa bez dodatków ma bardzo niską wartość kaloryczną – około 2-5 kcal na 100 ml. Kaloryczność wzrasta dopiero po dodaniu mleka, cukru, bitej śmietany czy słodkich syropów.
Pozytywny wpływ kawy na organizm człowieka będą wywierały napary zaparzone z dobrej jakości ziaren. By kawa dobrze smakowała, powinna być wypalona i zmielona pod wybraną metodę parzenia. W naszym sklepie znajdziesz wiele ciekawych propozycji z różnych półek cenowych – z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie! Jest wysokiej jakości kawa w kapsułkach, a także limitowane ziarna z segmentu premium!