Wiele osób decyduje się na zakup ekspresu do kawy. To urządzenie, które pozwala na zaparzenie kawy bez większego wysiłku. Wystarczy wybrać odpowiedni napój, a sprzęt sam dobierze parametry parzenia, a następnie przygotuje napar. Na więcej zabawy i eksperymentowania można sobie pozwolić wybierając alternatywne metody. Te w ostatnich latach zyskały dużą popularność zarówno wśród profesjonalistów, jak i home barsitów. Poznaj metody alternatywne parzenia kawy i znajdź rozwiązanie dopasowane do swoich kubków smakowych.
Co to są alternatywne metody parzenia kawy i od czego zacząć?
Alternatywne metody parzenia kawy czyli przelewowe pozwalają każdemu wygodnie eksperymentować ze smakiem, uzyskać czystą, klarowną kawę i mieć pełną kontrolę nad procesem parzenia. W sklepach znajdziesz wiele zaparzaczy, które pozwolą na swobodną naukę parzenia. Na początek warto wiedzieć, że wybranie metody to pierwszy krok. Drugim jest wybór ziaren. Powinny być wypalone i zmielone pod konkretny sposób parzenia. W przeciwnym razie kawa będzie płaska w smaku, mało aromatyczna albo gorzka. Istotne są również proporcje kawy do wody, jej temperatura i czas ekstrakcji. Warto również korzystać z akcesoriów, które to ułatwiają – waga, stoper, termometr. Przelewowe metody parzenia kawy powinny wydobyć z niej to, co najlepsze. W naparze możesz poczuć nuty owocowe, kwaskowość, nuty czekolady czy orzechów – w zależności od regionu uprawianych ziaren.
Kawy do metod alternatywnych najczęściej wypalane są dość jasno. Dzięki temu w naparze pojawiają się owocowe i kwiatowe nuty, a także naturalna kwaskowość, która może być znikoma lub wyraźna - w zależności od wyboru ziaren i sposobu przygotowania kawy. Krótsze palenie sprawia, że ziarna zachowują więcej związków aromatycznych. Znaczenie ma również stopień zmielenia. Ten różni się w zależności od długości kontaktu ziaren z wodą – im dłuższy czas, tym grubsze mielenie. Na początek warto poznać, jakie produkty oferują producenci oraz jakie efekty można dzięki nim osiągnąć, a następnie dobrać kawę dopasowaną właśnie pod kawy alternatywne.
Przelewowe metody parzenia kawy w praktyce – drip, chemex i inne
Najpopularniejszym rozwiązaniem jest dripper do kawy. To niewielkie, stosunkowo tanie akcesorium w kształcie stożka z uszkiem. Wewnątrz znajdują się odpowiednie wypustki, które pozwalają na dopływ powietrza między ścianki a filtr papierowy. Do niego wsypuje się kawę, a następnie przelewa wodą. Kawa speciality da klarowny i lekki w smaku napar. Prosta konstrukcja, szybkie parzenie i świetna kontrola nad procesem parzenia dają duże pole do eksperymentowania. W ofercie znajdziesz modele z tworzywa sztucznego, szkła i ceramiki.
Kolejnym naczyniem, które umożliwi alternatywne parzenie kawy jest Chemex. Kształtem przypomina klepsydrę ze spłaszczonym dnem. W górnej części umieszcza się filtr, a w dolnym zbiorniku przelewa się kawa. Oba naczynia są połączone, a szyjka najczęściej otoczona drewnianym elementem.
French Press to prawdziwy klasyk. Tutaj mielenie kawy powinno być grubsze niż w przypadku dripa czy chemexu. Porcję kawy zalewa się wodą, a następnie zakłada pokrywkę z tłokiem i zaparza razem z fusami. Po kilku minutach tłok się naciska, a kawa pozostaje pod filtrem. French Press można również wykorzystać do parzenia herbaty liściastej czy naparów, a także cascary.
[product category_id="64" limit="4" onlyAvailable="true"]
Aeropress to niewielkie urządzenie, które mechanizmem działania przypomina strzykawkę. Idealny dla podróżników i osób, które lubią dobrą, mocną kawę. W dolnej części umieszcza się filtr, a następnie wsypuje kawę. Po zalaniu wrzątkiem trzeba odczekać kilkadziesiąt sekund, a następnie rozpocząć przeciskanie. Do kubka kapie gorący, czysty napar. Zaparzacze aeropress to niewielkie urządzenie, które można zabrać wygonie wszędzie. Z pewnością sprosta oczekiwaniom tych, którzy dużo podróżują i chcą mieć swoją ulubioną kawę zawsze pod ręką.
[product category_id="60" limit="4" onlyAvailable="true"]
Kawiarka to jedno z wielu rozwiązań, które pozwala na wygodne parzenie kawy. Urządzenie trzeba dobrać do rodzaju kuchenki, którą masz. Nie każdy model na gaz będzie kompatybilny z kuchenką indukcyjną, ale można kupić odpowiednią podstawkę (adapter). Kawa do kawiarki powinna być mielona średnio w kierunku drobnego, ze względu na stosunkowo krótki czas kontaktu z wodą. Zaleca się również palenie średnie lub w kierunku ciemnego. Taki napar będzie delikatniejszy, mniej owocowy, bardziej deserowy z wyczuwalnymi nutami orzechów czy czekolady. Na uwagę zasługuje również design kawiarek. W ofercie Bialetti znajdziesz zarówno modele jednokolorowe, jak i specjalne serie, które powstają przy współpracy z Netflixem, na przykład Bridgerton czy Squid Game (doskonałe akcesoria na prezent dla fanów), z Dolce and Gabbana (nawiązujące do włoskich regionów) czy nawet marką odzieży The North Face.
[product category_id="63" limit="4" onlyAvailable="true"]
Jakie akcesoria do parzenia kawy przydadzą się na start?
Nie musisz od razu inwestować w cały arsenał baristy. Na początek wystarczy zaparzacz i dobrej jakości, odpowiednio zmielone ziarna. Alternatywne parzenie kawy wydobędzie z paczek komercyjnych gorycz i płaski smak. Jeżeli zależy Ci na rozpoczęciu autentycznej, pełnej aromatów przygody to warto wybrać ziarna z lokalnej palarni. Na rynku są dostępne również liczne akcesoria do parzenia kawy. Które z nich są niezbędne na początku?
-
Do aeropressu, drippera oraz chemexu niezbędne będą pasujące filtry papierowe. Powinny być rozmiarowo dobrane do wielkości zaparzacza – takie oznaczenie znajdziesz na opakowaniu sprzętu oraz filtrów,
-
Waga do kawy – pozwoli na precyzyjne odmierzanie proporcji wody do kawy a jednocześnie wskaże czas podczas zaparzania. Bardziej zaawansowane modele podpowiedzą również czy tempo zalewania jest właściwe, czy zalewać kawę wolniej lub szybciej. Z czasem zaczniesz robić to intuicyjnie, ale na początku nadmiar ziaren lub zbyt mało wody mogą sprawić, że napar nie będzie smakował,
-
Młynek do kawy z opcją regulacji grubości mielenia – to must have. Na rynku znajdziesz modele ręczne i automatyczne. Pozwolą przygotować ziarna pod daną metodę parzenia, niezależnie od tego czy korzystasz z alternatyw, kawiarki czy ekspresu kolbowego lub przelewowego,
-
Termometr – jeżeli czajnik nie ma możliwości ustawienia określonej temperatury to termometr może być Twoim sprzymierzeńcem,
-
Czajnik z wąską wylewką (gooseneck) – nieco bardziej zaawansowane akcesorium, które pozwala na precyzyjne wylewanie wody. Wyprofilowana szyjka pozwala na precyzyjną kontrolę nad strumieniem wody. Świetnie sprawdzi się do alternatyw. Wiele modeli ma również elektroniczną regulację temperatury, co znacznie ułatwia proces parzenia.