CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Czym jest cupping?

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Kawa, zanim otrzyma status premium czy speciality przechodzi szereg testów. By poznać jej wszystkie nuty smakowe, określić wady, czy porównać smak w zależności od sposobu wypalenia przeprowadza się cupping. To metoda, z której korzystają profesjonaliści, ale także świetne doświadczenie dla klientów kawiarni czy domowych baristów, którzy chcą nauczyć się rozpoznawania smaku. Sprawdź, jak wygląda degustacja kawy i czy można ją wykonać w domu!

Cupping – co to jest?

Cupping lub cup tasting to profesjonalna metoda oceny jakości i profilu smakowego kawy. Często jest określany mianem degustacji (w przypadku klientów, na przykład w kawiarniach). Dla baristów, roasterów i importerów na całym świecie jest czymś znacznie więcej. Cupping kawy pozwala na wykrycie defektów ziaren, porównać napary z innymi. Jest również przydatny do tworzenia autorskich blendów. Pozwala również określić, jak kawa smakuje, pachnie i „zachowuje się” w filiżance. Jak wygląda proces? To głównie siorbanie kawy – w pełnym skupieniu, z zaangażowaniem i wyczuciem. Jeżeli jesteś ciekawy, jak wygląda taka degustacja, możesz poszukać czy okoliczne kawiarnie nie organizują jej w najbliższym czasie. Wiesz już czym jest cupping, co to za sposób i czemu służy. Okazuje się, że można wyróżnić co najmniej cztery sposoby, by degustacja kawy miała sens.
Cupping kawy (czyli profesjonalna degustacja kawy) jako ustandaryzowana metoda oceny jakości i właściwości kawy została sformalizowana w latach 90. XX wieku przez Specialty Coffee Association of America (SCAA), która później połączyła się z europejskim odpowiednikiem, tworząc Specialty Coffee Association (SCA).

[product category_id="180" limit="4" onlyAvailable="true"]

Jak wygląda cupping kawy?

Podstawowym z rodzajów jest cupping jakościowy (Quality Cupping). To najbardziej standardowa forma, używana do oceny ogólnej jakości kawy, zazwyczaj według protokołów SCA. Obejmuje ocenę aromatu, smaku, kwasowości, ciała, posmaku, balansu i ogólnego wrażenia. Przeprowadzany jest przez osoby, które mają zdolność do wyłapania i nazwania określonych smaków (pamięć sensoryczna). Sensoryk ocenia smak, kwasowość, słodycz, cielistość, aromat. Osoba oceniająca kawę pod względem smaku i jakości według standardów SCA to Q-Grader, posiadająca certyfikat SCA świadczący o jej zdolnościach i wiedzy.

Cupping produkcyjny z kolei to głównie wybór roasterów. Daje odpowiedź na pytanie dotyczące tego, czy jeżeli ziarna zostaną wypalone jaśniej lub ciemniej to co się stanie z profilem sensorycznym, a także jak będzie smakował napar po kilku dniach od wypalenia. Można również uniknąć błędów, które mogą powstać w procesie wypalania, a nie są winą defektu ziarna.
Cupping może być również czymś na kształt dyscypliny sportowej. Trzeba jednak opanować sztukę rozpoznawania aromatów i ich porównywania.

Cupping konsumencki (Consumer Cupping) to uproszczona wersja cuppingu dla miłośników kawy, często organizowana jako wydarzenie edukacyjne. Takie cuppingi organizowane są najczęściej w kawiarniach specialty, czasami również w palarniach kawy.

Degustacja kawy może mieć również walor edukacyjny. Z pewnością taka aktywność przypadnie do gustu tym, którzy chcą nieco głębiej wniknąć w ten świat. Może na niego przyjść każdy. Zazwyczaj omawia się jeden aspekt – może to być sposób wypalenia, wpływ użytej wody na smak, czy selekcja kaw z danej palarni.

Jak przebiega cupping – kawa przygotowana przez baristę

W pierwszej kolejności barista wybiera ziarna i odpowiednio je mieli. Na tym etapie można ocenić jakość i zapach suchych ziaren. Następnie kawę parzy się w specjalnych czarkach, w odmierzonych proporcjach, bez mieszania. Na dnie powinny zostać fusy. Po około 4 minutach czystą łyżką, płynnym ruchem od siebie do przeciwnej ścianki trzeba zebrać kożuch kawowy. Czynność powtarza się dwa razy. Można chwilę odczekać, aż kawa nie będzie parzyć, a następnie przejść do degustacji. Napar nabiera się łyżką i zasysa z niej, przez co powstaje charakterystyczny dźwięk, a kawa doskonale rozprowadza się po podniebieniu. Taki cupping można zrobić również w domu. Potrzebna będzie kawa speciality, waga do kawy i młynek, a także naczynie i łyżka. Wszystkie niezbędna akcesoria, zaparzacze i młynki do kawy zamówisz z dostawą do domu w naszym sklepie!

Komentarze do wpisu (0)

Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium