Kawa, zanim otrzyma status premium czy speciality przechodzi szereg testów. By poznać jej wszystkie nuty smakowe, określić wady, czy porównać smak w zależności od sposobu wypalenia przeprowadza się cupping. To metoda, z której korzystają profesjonaliści, ale także świetne doświadczenie dla klientów kawiarni czy domowych baristów, którzy chcą nauczyć się rozpoznawania smaku. Sprawdź, jak wygląda degustacja kawy i czy można ją wykonać w domu!
Cupping – co to jest?
Cupping lub cup tasting to profesjonalna metoda oceny jakości i profilu smakowego kawy. Często jest określany mianem degustacji (w przypadku klientów, na przykład w kawiarniach). Dla baristów, roasterów i importerów na całym świecie jest czymś znacznie więcej. Cupping kawy pozwala na wykrycie defektów ziaren, porównać napary z innymi. Jest również przydatny do tworzenia autorskich blendów. Pozwala również określić, jak kawa smakuje, pachnie i „zachowuje się” w filiżance. Jak wygląda proces? To głównie siorbanie kawy – w pełnym skupieniu, z zaangażowaniem i wyczuciem. Jeżeli jesteś ciekawy, jak wygląda taka degustacja, możesz poszukać czy okoliczne kawiarnie nie organizują jej w najbliższym czasie. Wiesz już czym jest cupping, co to za sposób i czemu służy. Okazuje się, że można wyróżnić co najmniej cztery sposoby, by degustacja kawy miała sens.
Cupping kawy (czyli profesjonalna degustacja kawy) jako ustandaryzowana metoda oceny jakości i właściwości kawy została sformalizowana w latach 90. XX wieku przez Specialty Coffee Association of America (SCAA), która później połączyła się z europejskim odpowiednikiem, tworząc Specialty Coffee Association (SCA).
[product category_id="180" limit="4" onlyAvailable="true"]
Jak wygląda cupping kawy?
Podstawowym z rodzajów jest cupping jakościowy (Quality Cupping). To najbardziej standardowa forma, używana do oceny ogólnej jakości kawy, zazwyczaj według protokołów SCA. Obejmuje ocenę aromatu, smaku, kwasowości, ciała, posmaku, balansu i ogólnego wrażenia. Przeprowadzany jest przez osoby, które mają zdolność do wyłapania i nazwania określonych smaków (pamięć sensoryczna). Sensoryk ocenia smak, kwasowość, słodycz, cielistość, aromat. Osoba oceniająca kawę pod względem smaku i jakości według standardów SCA to Q-Grader, posiadająca certyfikat SCA świadczący o jej zdolnościach i wiedzy.
Cupping produkcyjny z kolei to głównie wybór roasterów. Daje odpowiedź na pytanie dotyczące tego, czy jeżeli ziarna zostaną wypalone jaśniej lub ciemniej to co się stanie z profilem sensorycznym, a także jak będzie smakował napar po kilku dniach od wypalenia. Można również uniknąć błędów, które mogą powstać w procesie wypalania, a nie są winą defektu ziarna.
Cupping może być również czymś na kształt dyscypliny sportowej. Trzeba jednak opanować sztukę rozpoznawania aromatów i ich porównywania.
Cupping konsumencki (Consumer Cupping) to uproszczona wersja cuppingu dla miłośników kawy, często organizowana jako wydarzenie edukacyjne. Takie cuppingi organizowane są najczęściej w kawiarniach specialty, czasami również w palarniach kawy.
Degustacja kawy może mieć również walor edukacyjny. Z pewnością taka aktywność przypadnie do gustu tym, którzy chcą nieco głębiej wniknąć w ten świat. Może na niego przyjść każdy. Zazwyczaj omawia się jeden aspekt – może to być sposób wypalenia, wpływ użytej wody na smak, czy selekcja kaw z danej palarni.
Jak przebiega cupping – kawa przygotowana przez baristę
W pierwszej kolejności barista wybiera ziarna i odpowiednio je mieli. Na tym etapie można ocenić jakość i zapach suchych ziaren. Następnie kawę parzy się w specjalnych czarkach, w odmierzonych proporcjach, bez mieszania. Na dnie powinny zostać fusy. Po około 4 minutach czystą łyżką, płynnym ruchem od siebie do przeciwnej ścianki trzeba zebrać kożuch kawowy. Czynność powtarza się dwa razy. Można chwilę odczekać, aż kawa nie będzie parzyć, a następnie przejść do degustacji. Napar nabiera się łyżką i zasysa z niej, przez co powstaje charakterystyczny dźwięk, a kawa doskonale rozprowadza się po podniebieniu. Taki cupping można zrobić również w domu. Potrzebna będzie kawa speciality, waga do kawy i młynek, a także naczynie i łyżka. Wszystkie niezbędna akcesoria, zaparzacze i młynki do kawy zamówisz z dostawą do domu w naszym sklepie!