Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Jej regularne picie, podobnie jak w przypadku herbaty może prowadzić do powstawania przebarwień na zębach. Przyczynia się do tego również nieprawidłowa higiena jamy ustnej. Sprawdź, jak kawa wpływa na szkliwo i jak prawidłowo dbać o uzębienie, by móc delektować się smakiem naparu w takiej formie, jaką lubisz najbardziej.
Wpływ kawy na zęby – co warto wiedzieć
Regularne picie kawy może mieć wpływ nie tylko na estetykę uśmiechu, ale również na kondycję szkliwa. Zarówno arabika, jak i robusta i kawa bezkofeinowa zawierają taniny, czyli związki chemiczne o działaniu barwiącym. Podczas picia naparu osadzają się na powierzchni zębów, szczególnie tam, gdzie szkliwo ma mikrouszkodzenia lub gdzie trudno dotrzeć szczoteczką. Finalnie z czasem zęby stają się żółte lub brązowe, a uśmiech traci swój naturalny wygląd. Do wzmocnienia efektu przyczyniają się również spożywane jedzenie (szczególnie przyprawy), papierosy, gazowane napoje, ciemne owoce czy sos sojowy.
Przebarwienia od kawy na zębach nasilają się, jeśli pijesz kilka filiżanek dziennie, nie przepłukujesz ust wodą po kawie czy zaniedbujesz prawidłową higienę jamy ustnej. Warto pamiętać, że żółte zęby od kawy to efekt działania pigmentów chromogenowych, które szybko przywierają do ich powierzchni oraz kwaśnego środowiska.
Przebarwienia na zębach od kawy to nie mit
Obecność wspomnianych wcześniej naturalnych związków chemicznych, które mają zdolność przywierania do szkliwa i wiązania się z białkami znajdującymi się na ich powierzchni to główny powód powstawania przebarwienia na zębach od kawy lub brązowych osadów. Im częściej i dłużej pijemy kawę w ciągu dnia, tym większe ryzyko, że nasz uśmiech straci swoją naturalną biel.
Na ciemniejsze zęby szczególnie narażone są osoby, które:
-
piją kawę bez dodatku mleka, które może częściowo neutralizować taniny
-
nie piją wody po kawie
-
słodzą kawę cukrem
-
myją zęby niedokładnie, szybko i jedynie z przodu, zapominając o przestrzeniach między nimi
-
rzadko odwiedzają dentystę i higienistkę stomatologiczną
Samo spożywanie kawy daje wielu ludziom sporo przyjemności i satysfakcji. Jeżeli pijesz jej dużo, to warto pamiętać o przepłukaniu ust wodą, a także dokładnym szczotkowaniu i nitkowaniu zębów każdego wieczora i rano. Jeżeli Twoje zęby mają tendencję do przyjmowania osadów, a dotarcie w przestrzenie między nimi jest utrudnione, to warto porozmawiać ze stomatologiem o dobraniu odpowiedniego irygatora. Pomocna może być również zmiana szczoteczki z manualnej na elektryczną lub soniczną. Nie warto odkładać również wizyt na higienizację na później i regularnie wykonywać piaskowanie, a zmniejszysz negatywny wpływ kawy na zęby.
Mycie zębów przed czy po kawie – co lepsze dla szkliwa
Wiele osób zastanawia się – mycie zębów przed czy po kawie? Stomatolodzy zalecają, by unikać szczotkowania bezpośrednio po jej wypiciu, a także picia kawy bezpośrednio po nim. Mycie zębów po kawie może prowadzić do mechanicznego uszkodzenia ochronnej warstwy szkliwa. Warto odczekać 30–60 minut po wypiciu kawy, zanim sięgniesz po szczoteczkę. Zaleca się również, by pierwszy napar wypić po około 40 minutach od umycia zębów. Wówczas smakować lepiej będzie sama kawa a zęby, będą mniej podatne na przyjmowanie osadów.
Znaczenie ma również samo ziarno. Wysokiej jakości świeżo palona kawa, wypalana pod konkretną metodę parzenia nie tylko daje więcej przyjemności, ale także korzystanie wpływa na zdrowie. Sporo osób na co dzień wybiera produkty komercyjne, uniwersalnie zmielone, które same w sobie nie są smaczne, dlatego napar najczęściej zabielają mlekiem lub śmietanką oraz dosypują cukier. Ten ostatni przyczynia się do powstawania w ustach kwasu, który obniża pH, a także sprzyja namnażaniu się bakterii. Drobnoustroje, które tworzą płytkę nazębną wnikają w mikrouszkodzenia, a następnie powodują rozwój próchnicy. Jeżeli lubisz słodkie napoje, zamień cukier biały na ksylitol lub inny, naturalny słodzik. Zmiana ziaren i sposobu parzenia, na przykład na dripa czy chemex u wielu osób pozwoliła wyzbyć się nawyku słodzenia. Smak dobrej jakości ziaren jest na tyle ciekawy i wyważony, że żadne ulepszacze nie są potrzebne. Filtry do kawy oraz zaparzacze znajdziesz w naszym sklepie!
[product category_id="115" limit="4" onlyAvailable="true"]
Jeśli pijesz kilka kaw dziennie, możesz używać słomki, by ograniczyć kontakt napoju z przednimi zębami. Nie oznacza to jednak, że osad na zębach po kawie nie powstanie. Tutaj znowu kluczową rolę odgrywa prawidłowa higiena. Kawa może mieć wpływ na kolor szkliwa, szczególnie u osób, które mają genetyczne predyspozycje do jego odbarwiania, ale to nie powód, by z niej rezygnować. Wystarczy pamiętać, by wypić kilka łyków wody, a zminimalizujesz ryzyko powstawania osadów.