Blog CoffeeLove
Jaką kawę wybrać do ekspresu przelewowego?

Ekspres przelewowy budzi albo zachwyt, albo niechęć. Wiele się zmieniło od czasów siermiężnych urządzeń, które dawały kawę niesmaczną, budzącą wyłącznie negatywne skojarzenia.
Współczesne ekspresy przelewowe są niezrównane w przygotowaniu doskonałej kawy. Wystarczy wybrać właściwą.
Sprawdź jaka kawa sprawi, że i Ty zachwycisz się takim ekspresem. Filiżanka wyśmienitej kawy w pakiecie.

Jak zrobić cappuccino? Odkryj sposób na doskonałą kawę w domowych warunkach!

Przygotowanie doskonałego cappuccino w domowych warunkach wcale nie musi być trudne! Warto jednak zaznaczyć, że jeśli chcesz opanować tę sztukę, to przyda Ci się znajomość kilku kluczowych informacji. Dzięki nim bez problemu przygotujesz pyszną kawę z aksamitną i kremową pianką z mleka. Jak zrobić cappuccino w domowym zaciszu? Przedstawiamy kilka najważniejszych zasad przygotowania tego napoju!

Jak pić espresso? Poznaj zasady sztuki picia małej czarnej!

Wśród miłośników kawy, espresso uważane jest za prawdziwy klasyk. Co więcej, niektórzy kawosze uznają je za jedyną właściwą odsłonę małej czarnej. Jako ważny element kawowej kultury, doczekało się ono określonych zasad przygotowania, podawania i spożywania. Jak pić espresso? Sprawdź, co musisz wiedzieć, by robić to zgodnie z tradycją i kawową etykietą!

Popularne tematy
TAGI
Newsletter - dostajesz 30 zł rabatu przy zamówieniu od 199 zł
.
Kod rabatowy działa jedynie na produkty nieobjęte promocją.

3 sprawdzone porady jak zrobić latte, które cię zachwyci!

0

Wspaniały aromat, cudowna, mleczna pianka i pobudzająca kawa - nic dziwnego, że latte to jeden z najchętniej wybieranych kawowych napojów. Najczęściej kojarzy się z kawiarnią, jednak można przygotować ją dość łatwo w domu. Dowiedz się, jak zrobić kawę latte!

Czym różni się kawa latte od latte macchiato?

Nie wszyscy początkujący kawosze znają różnicę pomiędzy kawą latte oraz innym napojem – latte macchiato. Obydwa napoje to kawa z dużą ilością mleka. Latte macchiato oznacza dosłownie „splamione mleko”. Zawierają podobną ilość kawy i mleka, różnią się jednak formą spienienia mleka oraz kolejnością wlewania do szklanki: w latte macchiato najpierw umieszcza się w niej gorące, mniej spienione mleko a potem bardzo ostrożnie dolewa się kawę – tak powstają trzy warstwy, kawa jest na środku. Latte zaś to najpierw kawa, potem dodatek mleka, które odpowiednio spienione sprawia, że podczas dolewania do filiżanki najpierw przelewa się mniej spełnione, a pod koniec już prawie sama pianka. Klasyczne latte ma jednak mniej pianki niż cappuccino.

1. Przygotuj się

Każdy szczegół ma znaczenie. Jeśli chcesz odczuwać autentyczną przyjemność w każdej kropli cafe latte lub latte macchiato, przygotuj się odpowiednio. Przede wszystkim wybierz wyraźną kawę, której aromat i smak nie są zbyt delikatne. Drugi krok to mleko: wybierz najlepiej 3,2%. Użyj schłodzonego mleka - najlepiej takiego, które trzymasz we lodówce. Przyda się też wysoka szklanka, dzięki której będzie widać wszystkie warstwy. Szklankę można także wykorzystać do zrobienia latte, jednak wielu kawoszy woli dużą, szeroką filiżankę.

2. Zaparz kawę, spień mleko

Zaparz espresso w taki sposób, jaki lubisz najbardziej. Bez względu na to, czy wolisz wykorzystać kawiarkę albo ekspres, potrzebujesz małą ilość – na przykład 40 - 50 ml – mocnej, aromatycznej kawy. Osobno przygotuj mleko: podgrzej i lekko spień, tak, żeby mleko zmieniło swoją konsystencję, ale nie tworzyły się duże bąble powietrza. Delikatna pianka powinna równomiernie osiadać na ściankach naczynia, w którym się znajduje. Spienione za mocno nie będzie tak dobre. Pamiętaj też o temperaturze - kiedy parzy, daje gorzki, nieprzyjemny posmak. Kiedy jest prawie gorące, takie, że bez problemu możesz wypić łyk czy dwa, laktoza w nim zawarta sprawia, że jest naturalnie słodkie!

3. Połącz składniki i delektuj się!

Jeśli masz ochotę ma latte macchiato, wlej mleko do szklanki i chwilkę odczekaj, do momentu, aż na jego powierzchni nieco zastygnie pianka. Wtedy bardzo powoli wlej kawę, która nie powinna opaść na samo dno - jest lżejsza od mleka. Powinna dojść mniej więcej do połowy szklanki i w ten sposób utworzą się warstwy: na dole gorące mleko, później kawa, na górze mleczna pianka.

Wolisz cafe latte? Robimy więc tak - na dno filiżanki wlej kawę. Później powoli wlej mleko, które podczas wlewania dobrze wymiesza się z kawą. Na wierzchu powinna pojawić się bardzo delikatna pianka. Dodatek cynamonu, kakao lub innych przypraw na wierzchu doda więcej smaku i urozmaici wygląd latte. Twoja cafe latte jest gotowa - smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

zadzwoń do nas: 693 890 281

napisz do nas: shop@coffeelove.pl

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium