Wspaniały aromat, cudowna, mleczna pianka i pobudzająca kawa - nic dziwnego, że latte to jeden z najchętniej wybieranych kawowych napojów. Najczęściej kojarzy się z kawiarnią, jednak można przygotować ją dość łatwo w domu. Dowiedz się, jak zrobić kawę latte!
Czym różni się kawa latte od latte macchiato?
Nie wszyscy początkujący kawosze znają różnicę pomiędzy kawą latte oraz innym napojem – latte macchiato. Obydwa napoje to kawa z dużą ilością mleka. Latte macchiato oznacza dosłownie „splamione mleko”. Zawierają podobną ilość kawy i mleka, różnią się jednak formą spienienia mleka oraz kolejnością wlewania do szklanki: w latte macchiato najpierw umieszcza się w niej gorące, mniej spienione mleko a potem bardzo ostrożnie dolewa się kawę – tak powstają trzy warstwy, kawa jest na środku. Latte zaś to najpierw kawa, potem dodatek mleka, które odpowiednio spienione sprawia, że podczas dolewania do filiżanki najpierw przelewa się mniej spełnione, a pod koniec już prawie sama pianka. Klasyczne latte ma jednak mniej pianki niż cappuccino.
1. Przygotuj się
Każdy szczegół ma znaczenie. Jeśli chcesz odczuwać autentyczną przyjemność w każdej kropli cafe latte lub latte macchiato, przygotuj się odpowiednio. Przede wszystkim wybierz wyraźną kawę, której aromat i smak nie są zbyt delikatne. Drugi krok to mleko: wybierz najlepiej 3,2%. Użyj schłodzonego mleka - najlepiej takiego, które trzymasz we lodówce. Przyda się też wysoka szklanka, dzięki której będzie widać wszystkie warstwy. Szklankę można także wykorzystać do zrobienia latte, jednak wielu kawoszy woli dużą, szeroką filiżankę.
2. Zaparz kawę, spień mleko
Zaparz espresso w taki sposób, jaki lubisz najbardziej. Bez względu na to, czy wolisz wykorzystać kawiarkę albo ekspres, potrzebujesz małą ilość – na przykład 40 - 50 ml – mocnej, aromatycznej kawy. Osobno przygotuj mleko: podgrzej i lekko spień, tak, żeby mleko zmieniło swoją konsystencję, ale nie tworzyły się duże bąble powietrza. Delikatna pianka powinna równomiernie osiadać na ściankach naczynia, w którym się znajduje. Spienione za mocno nie będzie tak dobre. Pamiętaj też o temperaturze - kiedy parzy, daje gorzki, nieprzyjemny posmak. Kiedy jest prawie gorące, takie, że bez problemu możesz wypić łyk czy dwa, laktoza w nim zawarta sprawia, że jest naturalnie słodkie!
3. Połącz składniki i delektuj się!
Jeśli masz ochotę ma latte macchiato, wlej mleko do szklanki i chwilkę odczekaj, do momentu, aż na jego powierzchni nieco zastygnie pianka. Wtedy bardzo powoli wlej kawę, która nie powinna opaść na samo dno - jest lżejsza od mleka. Powinna dojść mniej więcej do połowy szklanki i w ten sposób utworzą się warstwy: na dole gorące mleko, później kawa, na górze mleczna pianka.
Wolisz cafe latte? Robimy więc tak - na dno filiżanki wlej kawę. Później powoli wlej mleko, które podczas wlewania dobrze wymiesza się z kawą. Na wierzchu powinna pojawić się bardzo delikatna pianka. Dodatek cynamonu, kakao lub innych przypraw na wierzchu doda więcej smaku i urozmaici wygląd latte. Twoja cafe latte jest gotowa - smacznego!
Rad Lis
Hmm... Ja mam inny przepis. Na dom szklanki daję piankę, bardzo mocną, potem leję Espresso (rzadko zostaje na piance, ale to nie ważne) i na samą górę spełnione mleko.