Parzysz kawę według najlepszych wskazówek, dbasz o najdrobniejsze detale, a mimo to ziarna wietrzeją i tracą aromat, co przekłada się na jakość naparu? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że winą jest złe przechowywanie. Kawa smakuje najlepiej i ma największą głębię aromatu tuż po zmieleniu ziaren. Od tego momentu, wyjątkowe nuty orzechów, migdałów czy owoców zaczynają blaknąć. Na szczęście da się ten proces spowolnić, dzięki właściwemu przechowywaniu ziaren. Dowiedz się, jak należy je przechowywać i ciesz się dłużej wyjątkowym aromatem kawy parzonej w domu!

" />
CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Jak przechowywać ziarna kawy, aby utrzymać ich świeżość?

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Parzysz kawę według najlepszych wskazówek, dbasz o najdrobniejsze detale, a mimo to ziarna wietrzeją i tracą aromat, co przekłada się na jakość naparu? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że winą jest złe przechowywanie. Kawa smakuje najlepiej i ma największą głębię aromatu tuż po zmieleniu ziaren. Od tego momentu, wyjątkowe nuty orzechów, migdałów czy owoców zaczynają blaknąć. Na szczęście da się ten proces spowolnić, dzięki właściwemu przechowywaniu ziaren. Dowiedz się, jak należy je przechowywać i ciesz się dłużej wyjątkowym aromatem kawy parzonej w domu!

Dlaczego kawa z czasem traci swój niepowtarzalny aromat?

Na smak naparu ma wpływ wiele czynników. Największym wrogiem ziaren kawy jest z całą pewnością powietrze. To właśnie ono sprawia, że część związków aktywnych się utlenia, przez co stosunkowo szybko traci ona nie tylko swój smak, ale również część właściwości. Ziarnom niewłaściwie przechowywanej kawy szkodzi także kontakt ze światłem i wysoką temperaturą, ponieważ niekorzystnie wpływają one na aromat ziaren. Przy przechowywaniu kawy warto zwrócić też uwagę na odpowiednią wilgotność. Zbyt duża wilgoć sprzyja pojawieniu się pleśni oraz może powodować zbrylanie się ziaren w grudki.

Czy można przechowywać kawę w lodówce?

Zazwyczaj w celu zachowania świeżości produktów spożywczych, przechowuje się je w lodówce. Stąd właśnie może się brać myśl, że można trzymać w niej również kawę. Tymczasem nic bardziej mylnego. Ani lodówka, ani zamrażarka nie nadają się do przechowywania ziaren kawy z co najmniej dwóch powodów. Przede wszystkim panuje w niej zbyt wysoka wilgotność. Ponadto wyjmowanie i wkładanie ponownie ziaren naraża je na wahanie temperatur i skraplanie wody. Co więcej, kawa ma zdolność do pochłaniania zapachów, których w lodówce nie brakuje, ziarna mogą przejąć aromat innych produktów spożywczych i zatracić tym samym swój własny.

Najlepsza metoda na przechowywanie ziaren kawy!

Sekret przechowywania kawy to przede wszystkim ciemne, chłodne i suche miejsce. Doskonale sprawdzi się choćby szczelny pojemnik, który można postawić w szafce kuchennej. Warto unikać czynników, które niszczą właściwości ziaren – nadmiaru światła, wysokiej temperatury i wilgoci. Tyle wystarczy, by zadbać o przechowywanie kawy.

Dla osób, którym szczególnie zależy na zachowaniu aromatu kawy i cieszeniu się nim dłużej, najlepszym rozwiązaniem będą pojemniki próżniowe. Pozwalają one znacznie ograniczyć kontakt ziaren z powietrzem, które utlenia związki aktywne i pozbawia kawę smaku. Doskonałym wyborem są pojemniki próżniowe Fellow atmos. Można je znaleźć w aż trzech pojemnościach i trzech różnych kolorach. Ich główne zalety to szczelność i wytrzymałość. Korzystanie z Fellow Atmos jest wygodne oraz praktyczne. Pojemniki pozwalają wydłużyć żywotność kawy aż o 50%, dlatego, jeśli jesteś miłośnikiem tego wyjątkowego napoju, to z pewnością gadżet dla Ciebie!

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium