CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Czego nie robić podczas parzenia kawy? Poznaj 5 najczęściej popełnianych błędów

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Czy wiesz, że profesjonalne parzenie kawy sięga już XVIII wieku? Od tamtego czasu zmieniały się techniki, narzędzia i jakość ziaren, jednak zamiłowanie do tego wyjątkowego, pobudzającego naparu pozostało bez zmian. Aby zakosztować pełni smaku kawy, wcale nie trzeba od razu wybrać się do kawiarni – można przygotować ją samodzielnie w domu. Prawdziwym kluczem do sukcesu podczas parzenia naparu jest unikanie kilku podstawowych błędów, które znacząco wpływają na jego jakość. Poznaj je wszystkie, aby przenieść swoją technikę parzenia kawy na zupełnie nowy poziom!

Ilość ma znaczenie – ile ziaren powinno się użyć do zmielenia i zaparzenia?

Początkujący miłośnicy kawy miewają problemy z oszacowaniem ile ziaren wykorzystać na jedno parzenie. Nie jest to jednak trudne, co więcej istnieje uniwersalna proporcja, która zdecydowanie ułatwia przygotowanie naparu. Uważa się, że w metodach przelewowych na każdy litr wody powinno przypadać 60-70 gramów kawy. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku klasycznego espresso, wtedy gramatura ziaren rośnie do 6-7 gramów na 15 ml wody. Do odmierzania kawy doskonale sprawdzi się waga Hario dla baristy.

Parzenie kawy – jak dopasować odpowiednią temperaturę?

Temperatura jest jednym z najistotniejszych czynników podczas parzenia kawy. Gdy będzie ona zbyt niska, napar stanie się kwaśny i zbyt lekki a efekty jego działania niezadowalające. Z kolei za wysoka temperatura niekorzystnie wpływa na aromat ziaren i przekłada się na niepożądany gorzki i płaski smak kawy. Espresso powinno się przygotowywać w temperaturze pomiędzy 92 a 96 stopni Celsjusza (jedynym wyjątkiem są kawy parzone na zimno, tak zwane Cold Brew).

Odpowiednie zbilansowanie temperatury parzenia pozwala wydobyć z ziaren to, co najlepsze, czyli wyjątkową pełnię smaku, przez którą przebijają się poszczególne nuty i aromaty owoców, czekolady czy karmelu w zależności od rodzaju ziaren. W tym celu szczególnie przydatny okazuje się termometr Timemore do parzenia kawy. Dobre urządzenie jest precyzyjne i szybkie, a także pozwala dokonywać pomiarów na przykład w czajniku czy wysokiej szklance.

Jak długo powinno się parzyć ziarna?

Kolejnym, stosunkowo często popełnianym błędem jest nieodpowiedni czas parzenia. W tym przypadku nie ma jednak złotego środka, ponieważ każdy typ kawy przygotowuje się nieco inaczej. Dlatego przed zaparzeniem napoju warto dokładnie sprawdzić, ile czasu powinno się parzyć ziarna i postępować zgodnie z instrukcjami.

Twardość wody – jaki ma wpływ na kawę?

Wbrew pozorom podczas parzenia kawy, to właśnie szczegóły często odgrywają naprawdę istotną rolę. Dlatego warto zwrócić uwagę choćby na stan i jakość wody, która pełni wręcz kluczową rolę podczas całego procesu. Zazwyczaj woda płynąca w większości kranów jest odpowiednia do zaparzenia kawy. Jeśli jednak napar, mimo odpowiedniej temperatury wody, ma zbyt kwaśny smak, może to wskazywać na zbyt miękką wodę w kranie. W drugą stronę również może być problem, gdyż zbyt twarda woda nie pozwala wydobyć głębi aromatu, co może okazać się niesatysfakcjonujące dla wielu miłośników kawy. W takich sytuacjach twardość wody najlepiej zmienić przez wcześniejsze filtrowanie.

Istotny szczegół – odpowiedni poziom zmielenia kawy

Parząc kawę, warto zwrócić uwagę na to, by była ona wcześniej odpowiednio przygotowana. Gdy ziarna będą zbyt grubo zmielone, woda nie wydobędzie z nich aromatu i pożądanych właściwości. Z kolei zbyt drobne mieleni kawy spowoduje, że zostanie ona przepalona, a napar stanie się kwaśny i gorzki. Aby odpowiednio zmielić ziarna, warto zwrócić na obraną docelowo technikę parzenia. Sam proces zdecydowanie ułatwi młynek do kawy Hario.

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter - 20 zł rabatu na pierwsze zakupy od 199 zł
sssss
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium