CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Arcaffè - którą kawę wybrać

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Arcaffè - bezwstydnie dobre kawy do ekspresu i kawiarki

Aż tak? Tak… bezwstydnie dobre. Włoskie kawy kojarzą się najczęściej z klasyczną, wyśmienitą kawą. I tu od razu wpadamy w pułapkę. Większość tych kaw ma włoski charakter - czyli są ciemno palone, żeby nie powiedzieć „spalone”, zawierają sporo robusty, a ich jakość jest często dyskusyjna. W tym momencie sporo osób pomyśli: „co za brednie”. Ale zastanówmy się chwilę, Nie osądzajmy za szybko. Jak mawiał słynny Drzewiec do Hobbita - „nie bądźmy pochopni”.

Kiedy przyjrzymy się bliżej włoskim kawom, szybko spostrzeżemy, że faktycznie większość z nich jest palonych bardzo ciemno. A niektóre nawet ciemniej. Są też takie „średnio plus”, ale to mniejszość. Co to dla nas oznacza?
Po pierwsze, ciemno palone kawy mają więcej goryczki. Sporo osób polubiło ten smak. Ale w praktyce niesie to za sobą konsekwencje w postaci utraty dużej ilości bogactwa smaku i aromatu, które są naturalnie zawarte w owocach kawy.
Po drugie, ciemne palenie często maskuje defekty i choroby ziaren, które są dokładnie „oblepione” olejkami zawartymi w kawie. Takie ziarna wydają się niemal tłuste i czarne.
Po trzecie, zdecydowana większość Włochów słodzi kawę. Oni po prostu, jak większość południowców, lubią połączenie goryczy i wysokiej słodyczy.


Sporo osób lubi włoski charakter kawy, ale wielu nie odpowiada jakość włoskich kaw s supermarketów. Co zrobić? Z odsieczą przychodzą kawy Arcaffè - mają tradycyjny włoski charakter, choć odważnie sięgają dalej. Co więcej, ich jakość zawstydza uznane i wielkie włoskie marki.

Arcaffe Gorgona

Jeśli więc masz ochotę na więcej smaku, na więcej aromatu, łatwo dojdziesz do wniosku, że tradycyjne ciemno palone kawy, takie z dużym dodatkiem bardzo taniej robusty, poza wyraźną goryczką nie mają za wiele do zaoferowania.

Nie brakuje takich osób, chcących więcej, również we Włoszech. Na ich potrzeby odpowie jednak niewielu producentów. Wśród nich prym wiedzie palarnia Rubensa Gardelli, wielokrotnie nagradzanego za kunszt i umiejętność wypalania najwyższej jakości kaw. Po ziarna klasy speciality odważnie sięgają też marki Arcaffè i La Piantagioni del Caffè. W zasadzie to ta sama firma, ale oferuje nam dwie różne linie kaw.

Dzisiaj zajmiemy się pierwszą z nich - słynną marką Arcaffè.

Arcaffè cieszy nie tylko Włochów już od ponad 125 lat!

Historia tej marki jest długa i usłana pasmem sukcesów.
Arcaffè została założona przez rodzinę Meschini w 1895 roku. Szybko zdobyła popularność w rodzinnym Livorno, gdzie dostarcza wypalone ziarna do miejscowych kawiarni już od ponad 125 lat.
Pomimo olbrzymiego sukcesu na rynku lokalnym, marka wypłynęła na szerokie wody pod wodzą Enrico Meschini - wizjonera, który zainteresował się kawą specialty. Od tego czasu większość ziarna arabiki używanego do blendów Arcaffè to ziarna klasy speciality właśnie. Co to oznacza? W skrócie, to kawy najwyższej jakości, które muszą spełnić określone i ujednolicone wymogi. Specjalnie przygotowane osoby z certyfikatami są odpowiedzialne za ocenę tych kaw i nadanie im odpowiedniego certyfikatu.
Do dzisiaj, niektóre ze stosowanych przez Arcaffè receptur pochodzą początków ubiegłego wieku, a jakość tych kaw zdumiewa wciąż nowych fanów marki.

 

Arcaffe Bar Roma

Którą kawę wybrać?

Oferta Arcaffè to sześć podstawowych blendów. Czym kawy różnią się od siebie? Jak znaleść właściwą, która odpowie na konkretne potrzeby?
Poniżej znajdziesz krótką charakterystykę kaw Arcaffè oraz tabelkę porównawczą, którą przygotowaliśmy żeby wybór był jeszcze łatwiejszy.

Arcaffè Margo

Jedną z najpopularniejszych kaw Arcaffè jest mieszanka Margo, zawierająca sporą część robusty (50%), ale jej jakość powoduje, że sięgają po nią coraz to nowe kawiarnie i home-bariści używający ekspresów kolbowych. Ten blend jest szczególnie popularnym wyborem włoskich kawiarni.

Arcaffè Giannutri

Jeśli szukasz kawy do ekspresu kolbowego z mniejszą dozą robusty, zwróć uwagę na Giannutri. Ma 40% dodatek robusty. Co w filiżance? Bardzo dobre body, świetny smak i typowy, włoski charakter, który jednak oferuje wyśrubowaną jakość. Świetnie komponuje się z mlekiem, dlatego przypadnie do gustu również miłośnikom cappuccino, czy latte.

Arcaffè Meloria

Idąc dalej rozpoczętym tropem, zmniejszamy dodatek robusty i trafiamy na kawę Meloria.
Została ona stworzona z myślą o osobach preferujących mocny smak. Dominującym składnikiem tej mieszanki jest arabika (75 %), z dużą zawartością ziaren przetworzonych na sucho, w połączeniu z przetwarzaną na mokro indyjską robustą, również rzadko spotykanej, wyjątkowej jakości, która nadaje Melorii pewne szczególne cechy.
Ta kawa jest mocna, kompletna i pełna, ze zwartą, trwałą cremą. Starannie dobrana robusta nadaje filiżance lekki waniliowy aromat i trwały posmak czekolady.

Arcaffè Gorgona

Ostatnia kawa z zupełnie już niewielkim dodatkiem robusty to Gorgona.
Jej nazwa pochodzi od jednej z wysp archipelagu Tuscan, nieopodal Livorno, rodzinnego miasta Arcaffè.
Kawa o pełnym body i ogólnie zbalansowanym profilem naparu ma intensywny smak z delikatnymi nutami lukrecji.

Arcaffè Roma

Pierwsza stuprocentowa arabika od Arcaffè to Roma.
Ta kawa ma długą historię. Łączy się z tradycją włoskich kawiarni. Blend ten został przygotowany w 1926 roku specjalnie dla słynnej Cafe Bar Roma, znajdującej się w centrum tego pięknego toskańskiego miasta.
Arcaffe Roma zaskoczy miłośników dobrego espresso. Jest delikatna, chociaż ma niepewny tytoniowy posmak na finiszu, za który odpowiada ziarno z Indii, jedno z sześciu składających się na ten blend. Delikatne body, łatwo wyczuwalna słodycz i niska kwasowość to zasługa ziaren z Ameryki Środkowej i Południowej, głównie z Brazylii.
Szczęścia dopełniają aromaty karmelu, delikatnych wypieków i leśnych owoców, głównie za sprawą ziaren z Etiopii.
To także jedna z najlepszych kaw do kawiarki jakie możecie znaleźć na rynku. Jest niezwykle uniwersalna - smakuje dosłownie wszystkim. A do tego jest niezwykle łatwa do przyrządzenia w kawiarce. Nawet początkujące osoby będą zauroczone smakiem tej kawy. To taki pewniak!

Arcaffe Roma idealna kawa do kawiarki

Arcaffè Mokacrema

Ostatnia kawa z podstawowego asortymentu Arcaffè to Mokacrema - również stuprocentowa arabika. Ale jaka!
To kawa o wyjatkowej jakości, będąca dowodem wieloletniego doświadczenia i kunsztu producenta. Umiejętność skomponowania takiego blendu jest dla wielu po prostu nieosiągalna.
Po otwarciu paczki z ziarnami Mokacrema poczujesz natychmiast zapach gorzkiej czekolady i karmelizowanych orzechów. Jak postarasz się bardziej, możesz też wyczuć nuty prażonego słodu.
Po zaparzeniu zapach kawy wzbogacony zostanie marcepanem. Gorzka czekolada zamieni się natomiast w czekoladowy budyń.
Ten właśnie charakter, słodkiego czekoladowego budyniu pojawi się w smaku. Możesz też poczuć nuty wanilii i karmelu. Będzie też odrobina goryczy, której jest tu więcej niż w przypadku jaśniej palonych kaw. Kwasowość jest ledwo wyczuwalna. Fantastyczna kombinacja dla espresso we włoskim stylu.
Po dodaniu mleka (cappuccino) zamiast tej odrobiny goryczy wyczuwalnej w espresso, pojawi się więcej posmaku budyniu ale dojdzie też nuta korzenna, przypominająca piernik.

Na koniec obleciana tabelka - zestawienie kaw, które na jednym obrazku przedstawia podstawowe cechy i charakter każdej z opisanych powyżej kaw.

Arcaffe którą kawę wybrać

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter - 20 zł rabatu na pierwsze zakupy od 199 zł
sssss
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium