CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

AeroPress - jak zacząć

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

AeroPress - podstawy dla każdego 

AeroPress - zaparzacz do kawy dla każdego

W kawowym świecie znajdziesz conajmniej kilka urządzeń, które od ponad 100 lat cieszą się popularnością i wciąż pomagają zaparzyć pyszną kawę. Należy do nich papierowy filtr Melitta wraz z dripperem Melitta Bentz - bodaj pierwszy system do przelewowego parzenia kawy.
Do tej grupy jeszcze nie należy, ale za 19 lat będzie należał Chemex - kultowy zaparzacz, który jest teraz chyba bardziej popularny niż wtedy, kiedy poznał go świat.

Wydawać by się mogło, że w dziedzinie ręcznego parzenia kawy trudno wymyśleć będzie coś nowego, i na tyle rewolucyjnego, żeby zainteresować tym cały świat.
A jednak!

AeroPress jest tak oryginalny, że nie tylko każdy może zaparzyć w nim kawę „po swojemu”, ale wręcz pobudza kreatywność i innowacyjność całej społeczności baristów i home-baristów.

Co to jest Aeropress?

AeroPress to niezwykłe urządzenie do parzenia kawy poprzez jej zalanie (immersja) a następnie przeciśnięcie przez filtr co wytwarza niewielkie ciśnienie. Zaparzacz ten szybko zdobył ogromną popularność i wsparcie w społeczności kawowej trzeciej fali.
Jest to prosta, ale niezwykle pomysłowa konstrukcja. Urządzenie wykonane jest z twardego tworzywa (wolnego od BPA i ftalanów) i składa się z cylindrycznej tuby, w której parzona jest kawa, siatkowej nasadki do trzymania filtra oraz tłoka, który przepycha kawę przez filtr.

AeroPres - pyszna kawa w prosty sposób

AeroPress posiada również kilka sprytnych innowacji konstrukcyjnych, np.:

  • sześciokątny kształt u podstawy, który zapobiega stoczeniu się z blatu
  • jest super-łatwy w czyszczeniu (można powiedzieć, że czyści się prawie sam)
  • używa się do niego prostych, przez co tanich filtrów

Sam zaparzacz również jest dość przystępny cenowo, a do tego naprawdę trwały.

Do oryginalnej, pierwszej wersji AeroPress dołączone są:

  • lejek
  • plastikowe mieszadełko
  • łyżeczka odmierzająca kawę
  • stojak na filtry
  • 350 papierowych filtrów

Wersja podróżna, AeroPress Go zawiera:

  • kubek, który jednocześnie jest pojemnikiem mieszczącym cały zestaw AeroPress Go
  • składane plastikowe mieszadełko
  • łyżeczka odmierzająca kawę
  • zamykane pudełeczko na ok 20 filtrów
  • 350 papierowych filtrów

AeroPress - który model wybrać

Istnieje również kilka świetnych akcesoriów, które możesz dokupić dodatkowo.

Są to np. stalowe filtry wielokrotnego użytku z firmy Able lub IMS, oraz niezwykle popularna nakładka Fellow Prismo, która zbliży Twojego AeroPressa do ekspresu ciśnieniowego - z jej pomocą możesz przygotować napój bardzo przypominający espresso. 

AeroPress - historia jak z filmu

Za tym niezwykle udanym wynalazkiem stoi Alan Adler - wynalazca i producent zabawek z tworzywa. Każdy chyba zna latające kółko Frisbee. To właśnie wynalazek Adlera.

Powstanie AeroPress’a można sprowadzić do jednej konkretnej rozmowy Adlera z żoną kierownika sprzedaży jego firmy. Narzekali na to, że kiedy próbowali zaparzyć jedną filiżankę kawy w ekspresie przelewowym, wyszedł wodnisty napój przypominający tylko smakiem dobrze zaparzoną kawę. Adler poczuł misję i zaprojektował, a następnie wyprodukował prosty i niezwykle uniwersalny zaparzacz, który pozwalał na zaparzenie pojedynczej porcji kawy. Od czasu oficjalnej premiery w 2005 roku AeroPress pozostaje jednym z najbardziej znanych zaparzaczy kawy na świecie.

AeroPress stał się poniekąd zjawiskiem ogólnoświatowym, które było nieoczekiwane i zdecydowanie bezprecedensowe.

Zakochali się w nim wszyscy - od zupełnych amatorów, przez home-baristów, po profesjonalnych baristów.

Jest tak prosty w obsłudze, że łatwo przekonuje każdego. Co więcej, możesz w nim przygotować różne kawy, w zależności od upodobań od kawy zbliżonej do espresso, przez kawy przypominające delikatnie smakujące napary z drippera, po kawę w stylu Americano.
Możesz też łatwo przygotować różne kawy z lodem.

AeroPress spodobał się światu tak bardzo, że zaczęto organizować Mistrzostwa AeroPress - od regionalnych, przez krajowe, po międzynarodowe!

Wskazówki dla początkujących

Dla początkującego amatora kawy Aeropress może być frustrujący i trochę wybredny. Przy wielu metodach opisanych w różnych miejscach w internecie, technikach i przepisach trudno wiedzieć, od czego zacząć. Kiedy zaczynałem swoją przygodę a AeroPress’em, od czasu do czasu zdarzało mi się zrobić naprawdę dobrą kawę, ale bywało też tak, że nie byłem z niej zadowolony.

Po kilku miesiącach, przebrnięciu przez wiele samouczków i próbowaniu różnych przepisów, coraz częściej zrobiona kawa dawała mi pełną satysfakcję.
Aby pomóc tym, którzy zaczynają zabawę z tym fascynującym zaparzaczem, postanowiłem podsumować pierwsze doświadczenia i oszczędzić czasu na szukanie ich w różnych miejscach.

Metody parzenia

AeroPressem używa się najczęściej na dwa sposoby - metodą standardową i metodą odwróconą.

Metoda standardowa

Ta metoda wykorzystuje AeroPress zgodnie z jego oryginalną ideą. Wkładasz filtr do nasadki filtra i przykręcasz go. Cylinder z filtrem ustawiasz na kubku, wsypujesz kawę, zalewasz ją wodą, wkładasz do cylindra tłok i przeciskasz napar do kubka. Taki sposób podaje instrukcja dołączona do urządzenia.

AeroPress - jak zrobić kawę metoda oryginalna

Metoda odwrócona

Jak sama nazwa wskazuje, w zasadzie używasz Aeropressa odwróconego. Żeby to zrobić trzeba najpierw umieścić tłok w cylindrze, a nakładkę z filtrem odkładasz na razie na bok. Do odwróconego AeroPressa wsypujesz zmieloną kawę i zalewasz ją wodą. Po odczekaniu kilku chwil umieszczasz nakładkę z filtrem na korpusie, obracasz urządzenie ustawiając je jednocześnie na kubku i przeciskasz tłokiem kawę przez filtr. Ta metoda daje nieco większą kontrolę nad procesem parzenia ale też wymusza większą ostrożność bo łatwo jest rozlać kawę podczas obracania zaparzacza.

AeroPress - metoda odwrócona

Opinie są podzielone, a mistrzostwa wygrywają bariści używającej zarówno pierwszej, jak i drugiej metody.

Niemniej, jest to doskonały sposób na poznanie możliwości tego sprytnego wynalazku.

Prosty przepis na początek

Istnieje wiele, naprawdę złożonych i wymyślnych przepisów na kawę z AeroPressa. Włączając w to parametry wody, której najlepiej jest użyć, różne sposoby mieszania kawy,  preinfuzji, ilości wody, jej temperatury i tempa wlewania, długości parzenie i prędkości przeciskania. A także różnych innych zabiegów, które możesz wykonać podczas parzenia.
To wszystko, w mniejszym lub większym stopniu ma znaczenie i wpływ na smak kawy, ale rozpoczynając, najlepiej zacząć od początku.

Warto sprawdzić przepis z ulotki AeroPressa, bo daczego nie? Tak właśnie lubi parzyć kawę Alan Aldler. Kawa wychodzi z tego całkiem przyzwoicie, jest raczej skoncentrowana, a po rozcieńczeniu jej wodą otrzymasz typowe Americano.

Jeśli szukasz czegoś mniej zdecydowanego w smaku, wypróbuj przepisu, który często polecam na start, i którego też często używam. Jest prosty, ale daje dobre wyniki i jest dobrym punktem startowym do stworzenia własnego przepisu. 

  • Zmiel w miarę drobno 17g kawy (podobnie jak sól stołowa)
  • Nakręć nakładkę (sitko) z filtrem na cylinder
  • Przelej filtr wodą
  • Ustaw na klubku / serwerze
  • Wsyp kawę (17g)
  • Włącz stoper i wlej 50 ml wody o temperaturze ok 90-92°C
  • Zamieszaj kilka razy
  • Dodaj 200 ml wody (90-92°C)
  • Umieść tłok w cylindrze i poczekaj do czasu, aż stoper wskaże 1.10 sek
  • Pomału przeciśnij tłok, w stałym tempie (przeciskaj przez ok 20 sekund)

Tak przygotowana kawa powinna być conajmniej dobra, najczęściej jest wręcz pyszna!

Jeśli masz problem z uzyskaniem dobrego naparu z AeroPressa, poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które mogą być pomocne:

  • Wypróbuj inny przepis - ten powyższy, lub z ulotki może nie sprawdzić się w przypadku niektórych kaw. Bez trudu znajdziesz mnóstwo przepisów do wypróbowania. Nie poddawaj się.
  • Wypróbuj przepisy, które wygrały konkursy AeroPress. Znajdziesz je bez problemu na YouTube
  • Nie zmieniaj zbyt wielu parametrów na raz — jeśli sam modyfikujesz przepis, aby znaleźć idealny dla siebie, nie zmieniaj wszystkiego na raz. Zastanów się, co nie pasuje Ci w kawie zaparzonej według przepisu podanego powyżej i zmień parametr, który może mieć wpływ na konkretną cechę smaku kawy - np. jeśli napar jest zbyt gorzki, próbuj grubszego mielenia; jeśli jest zbyt mocny, użyj mniejszej dozy kawy.
  • Nie bój się poprosić o pomoc w pobliskiej lub zaprzyjaźnionej kawiarni-  wiele z nich używa Aeropressa.

 

Jeśli masz swój ulubiony przepis na Aeropresss, i chciałbyś się nim podzielić, lub masz komentarz, który mógłby uzupełnić ten wpis i pomóc zaczynającym przygodę z AeroPressem, śmiało zamieść go w komentarzu.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium