Blog CoffeeLove
AeroPress - jak zacząć

AeroPress to urządzenie wszechstronne i łatwe w obsłudze. Za jego pomocą możesz zaparzyć kawę na wiele sposobów, a co najważniejsze, każda zaparzany kubek kawy może być inny - wedle upodobań.
Idealny do domu i w podróży.
W sprawnych rękach potrafi zdziałać cuda. Nic dziwnego, że szybko stał się jednym z ulubionych sposobów na kawę na całym świecie. 
Sprawdź jak korzystać z AeroPressa od wyjęcia go z pudełka. Żeby zacząć nie potrzebujesz kursu baristy - wykorzystaj poniższe wskazówki i ciesz się smakiem doskonałej kawy od zaraz.

Wybierz kawę idealną dla siebie w trzech krokach

Ilość kaw dostępnych na rynku może przyprawić o ból głowy. W sklepie CoffeeLove jest ich tyle, że dla niektórych wybranie odpowiedniej dla siebie też jest problematyczne.
Dostajemy często pytania w stylu - która kawa jest najlepsza, którą wybrać, która będzie lepsza do kawiarki, która do ekspresu.
Te pytania zadają przede wszystkim osoby rozpoczynające swoją przygodę w świecie kaw speciality, czy w ogóle kaw wysokiej jakości, ale nie tylko. Zdarzają się podobne pytania również od osób, które już coś wiedzą, ale potrzebują się uewnić.

Nasz poradnik pomoże Ci wybrać kawę dopasowana do Twoich potrzeb w trzech krokach. Sprawdź - to jest łatwiejsze niż wydaje się na pierwszy rzut oka.

Arcaffè - którą kawę wybrać

Arcaffè to popularne i doskonałe kawy z Włoch.
Która spełni Twoje oczekiwania? Która najlepiej odpowie na nie?

Sprawdź naszą ściągawkę - zebraliśmy dla Ciebie krótkie opisy kaw podstawowej linii Arcaffè w jednym miejscu. Przygotowaliśmy też pomocną tabelkę, w której znajdziesz zebrane podstawowe cechy tych kaw oraz ich charakterystykę.
Wszystko po to aby ułatwić Ci wybór tej najwłaściwszej.

Jaką kawę wybrać do ekspresu przelewowego?

Ekspres przelewowy budzi albo zachwyt, albo niechęć. Wiele się zmieniło od czasów siermiężnych urządzeń, które dawały kawę niesmaczną, budzącą wyłącznie negatywne skojarzenia.
Współczesne ekspresy przelewowe są niezrównane w przygotowaniu doskonałej kawy. Wystarczy wybrać właściwą.
Sprawdź jaka kawa sprawi, że i Ty zachwycisz się takim ekspresem. Filiżanka wyśmienitej kawy w pakiecie.

Popularne tematy
TAGI
Newsletter - dostajesz 30 zł rabatu przy zamówieniu od 199 zł
.
Kod rabatowy działa jedynie na produkty nieobjęte promocją.

AeroPress - jak zacząć

0
AeroPress - jak zacząć

AeroPress - podstawy dla każdego 

AeroPress - zaparzacz do kawy dla każdego

W kawowym świecie znajdziesz conajmniej kilka urządzeń, które od ponad 100 lat cieszą się popularnością i wciąż pomagają zaparzyć pyszną kawę. Należy do nich papierowy filtr Melitta wraz z dripperem Melitta Bentz - bodaj pierwszy system do przelewowego parzenia kawy.
Do tej grupy jeszcze nie należy, ale za 19 lat będzie należał Chemex - kultowy zaparzacz, który jest teraz chyba bardziej popularny niż wtedy, kiedy poznał go świat.

Wydawać by się mogło, że w dziedzinie ręcznego parzenia kawy trudno wymyśleć będzie coś nowego, i na tyle rewolucyjnego, żeby zainteresować tym cały świat.
A jednak!

AeroPress jest tak oryginalny, że nie tylko każdy może zaparzyć w nim kawę „po swojemu”, ale wręcz pobudza kreatywność i innowacyjność całej społeczności baristów i home-baristów.

Co to jest Aeropress?

AeroPress to niezwykłe urządzenie do parzenia kawy poprzez jej zalanie (immersja) a następnie przeciśnięcie przez filtr co wytwarza niewielkie ciśnienie. Zaparzacz ten szybko zdobył ogromną popularność i wsparcie w społeczności kawowej trzeciej fali.
Jest to prosta, ale niezwykle pomysłowa konstrukcja. Urządzenie wykonane jest z twardego tworzywa (wolnego od BPA i ftalanów) i składa się z cylindrycznej tuby, w której parzona jest kawa, siatkowej nasadki do trzymania filtra oraz tłoka, który przepycha kawę przez filtr.

AeroPres - pyszna kawa w prosty sposób

AeroPress posiada również kilka sprytnych innowacji konstrukcyjnych, np.:

  • sześciokątny kształt u podstawy, który zapobiega stoczeniu się z blatu
  • jest super-łatwy w czyszczeniu (można powiedzieć, że czyści się prawie sam)
  • używa się do niego prostych, przez co tanich filtrów

Sam zaparzacz również jest dość przystępny cenowo, a do tego naprawdę trwały.

Do oryginalnej, pierwszej wersji AeroPress dołączone są:

  • lejek
  • plastikowe mieszadełko
  • łyżeczka odmierzająca kawę
  • stojak na filtry
  • 350 papierowych filtrów

Wersja podróżna, AeroPress Go zawiera:

  • kubek, który jednocześnie jest pojemnikiem mieszczącym cały zestaw AeroPress Go
  • składane plastikowe mieszadełko
  • łyżeczka odmierzająca kawę
  • zamykane pudełeczko na ok 20 filtrów
  • 350 papierowych filtrów

AeroPress - który model wybrać

Istnieje również kilka świetnych akcesoriów, które możesz dokupić dodatkowo.

Są to np. stalowe filtry wielokrotnego użytku z firmy Able lub IMS, oraz niezwykle popularna nakładka Fellow Prismo, która zbliży Twojego AeroPressa do ekspresu ciśnieniowego - z jej pomocą możesz przygotować napój bardzo przypominający espresso. 

AeroPress - historia jak z filmu

Za tym niezwykle udanym wynalazkiem stoi Alan Adler - wynalazca i producent zabawek z tworzywa. Każdy chyba zna latające kółko Frisbee. To właśnie wynalazek Adlera.

Powstanie AeroPress’a można sprowadzić do jednej konkretnej rozmowy Adlera z żoną kierownika sprzedaży jego firmy. Narzekali na to, że kiedy próbowali zaparzyć jedną filiżankę kawy w ekspresie przelewowym, wyszedł wodnisty napój przypominający tylko smakiem dobrze zaparzoną kawę. Adler poczuł misję i zaprojektował, a następnie wyprodukował prosty i niezwykle uniwersalny zaparzacz, który pozwalał na zaparzenie pojedynczej porcji kawy. Od czasu oficjalnej premiery w 2005 roku AeroPress pozostaje jednym z najbardziej znanych zaparzaczy kawy na świecie.

AeroPress stał się poniekąd zjawiskiem ogólnoświatowym, które było nieoczekiwane i zdecydowanie bezprecedensowe.

Zakochali się w nim wszyscy - od zupełnych amatorów, przez home-baristów, po profesjonalnych baristów.

Jest tak prosty w obsłudze, że łatwo przekonuje każdego. Co więcej, możesz w nim przygotować różne kawy, w zależności od upodobań od kawy zbliżonej do espresso, przez kawy przypominające delikatnie smakujące napary z drippera, po kawę w stylu Americano.
Możesz też łatwo przygotować różne kawy z lodem.

AeroPress spodobał się światu tak bardzo, że zaczęto organizować Mistrzostwa AeroPress - od regionalnych, przez krajowe, po międzynarodowe!

Wskazówki dla początkujących

Dla początkującego amatora kawy Aeropress może być frustrujący i trochę wybredny. Przy wielu metodach opisanych w różnych miejscach w internecie, technikach i przepisach trudno wiedzieć, od czego zacząć. Kiedy zaczynałem swoją przygodę a AeroPress’em, od czasu do czasu zdarzało mi się zrobić naprawdę dobrą kawę, ale bywało też tak, że nie byłem z niej zadowolony.

Po kilku miesiącach, przebrnięciu przez wiele samouczków i próbowaniu różnych przepisów, coraz częściej zrobiona kawa dawała mi pełną satysfakcję.
Aby pomóc tym, którzy zaczynają zabawę z tym fascynującym zaparzaczem, postanowiłem podsumować pierwsze doświadczenia i oszczędzić czasu na szukanie ich w różnych miejscach.

Metody parzenia

AeroPressem używa się najczęściej na dwa sposoby - metodą standardową i metodą odwróconą.

Metoda standardowa

Ta metoda wykorzystuje AeroPress zgodnie z jego oryginalną ideą. Wkładasz filtr do nasadki filtra i przykręcasz go. Cylinder z filtrem ustawiasz na kubku, wsypujesz kawę, zalewasz ją wodą, wkładasz do cylindra tłok i przeciskasz napar do kubka. Taki sposób podaje instrukcja dołączona do urządzenia.

AeroPress - jak zrobić kawę metoda oryginalna

Metoda odwrócona

Jak sama nazwa wskazuje, w zasadzie używasz Aeropressa odwróconego. Żeby to zrobić trzeba najpierw umieścić tłok w cylindrze, a nakładkę z filtrem odkładasz na razie na bok. Do odwróconego AeroPressa wsypujesz zmieloną kawę i zalewasz ją wodą. Po odczekaniu kilku chwil umieszczasz nakładkę z filtrem na korpusie, obracasz urządzenie ustawiając je jednocześnie na kubku i przeciskasz tłokiem kawę przez filtr. Ta metoda daje nieco większą kontrolę nad procesem parzenia ale też wymusza większą ostrożność bo łatwo jest rozlać kawę podczas obracania zaparzacza.

AeroPress - metoda odwrócona

Opinie są podzielone, a mistrzostwa wygrywają bariści używającej zarówno pierwszej, jak i drugiej metody.

Niemniej, jest to doskonały sposób na poznanie możliwości tego sprytnego wynalazku.

Prosty przepis na początek

Istnieje wiele, naprawdę złożonych i wymyślnych przepisów na kawę z AeroPressa. Włączając w to parametry wody, której najlepiej jest użyć, różne sposoby mieszania kawy,  preinfuzji, ilości wody, jej temperatury i tempa wlewania, długości parzenie i prędkości przeciskania. A także różnych innych zabiegów, które możesz wykonać podczas parzenia.
To wszystko, w mniejszym lub większym stopniu ma znaczenie i wpływ na smak kawy, ale rozpoczynając, najlepiej zacząć od początku.

Warto sprawdzić przepis z ulotki AeroPressa, bo daczego nie? Tak właśnie lubi parzyć kawę Alan Aldler. Kawa wychodzi z tego całkiem przyzwoicie, jest raczej skoncentrowana, a po rozcieńczeniu jej wodą otrzymasz typowe Americano.

Jeśli szukasz czegoś mniej zdecydowanego w smaku, wypróbuj przepisu, który często polecam na start, i którego też często używam. Jest prosty, ale daje dobre wyniki i jest dobrym punktem startowym do stworzenia własnego przepisu. 

  • Zmiel w miarę drobno 17g kawy (podobnie jak sól stołowa)
  • Nakręć nakładkę (sitko) z filtrem na cylinder
  • Przelej filtr wodą
  • Ustaw na klubku / serwerze
  • Wsyp kawę (17g)
  • Włącz stoper i wlej 50 ml wody o temperaturze ok 90-92°C
  • Zamieszaj kilka razy
  • Dodaj 200 ml wody (90-92°C)
  • Umieść tłok w cylindrze i poczekaj do czasu, aż stoper wskaże 1.10 sek
  • Pomału przeciśnij tłok, w stałym tempie (przeciskaj przez ok 20 sekund)

Tak przygotowana kawa powinna być conajmniej dobra, najczęściej jest wręcz pyszna!

Jeśli masz problem z uzyskaniem dobrego naparu z AeroPressa, poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które mogą być pomocne:

  • Wypróbuj inny przepis - ten powyższy, lub z ulotki może nie sprawdzić się w przypadku niektórych kaw. Bez trudu znajdziesz mnóstwo przepisów do wypróbowania. Nie poddawaj się.
  • Wypróbuj przepisy, które wygrały konkursy AeroPress. Znajdziesz je bez problemu na YouTube
  • Nie zmieniaj zbyt wielu parametrów na raz — jeśli sam modyfikujesz przepis, aby znaleźć idealny dla siebie, nie zmieniaj wszystkiego na raz. Zastanów się, co nie pasuje Ci w kawie zaparzonej według przepisu podanego powyżej i zmień parametr, który może mieć wpływ na konkretną cechę smaku kawy - np. jeśli napar jest zbyt gorzki, próbuj grubszego mielenia; jeśli jest zbyt mocny, użyj mniejszej dozy kawy.
  • Nie bój się poprosić o pomoc w pobliskiej lub zaprzyjaźnionej kawiarni-  wiele z nich używa Aeropressa.

 

Jeśli masz swój ulubiony przepis na Aeropresss, i chciałbyś się nim podzielić, lub masz komentarz, który mógłby uzupełnić ten wpis i pomóc zaczynającym przygodę z AeroPressem, śmiało zamieść go w komentarzu.

Komentarze do wpisu (0)

zadzwoń do nas: 693 890 281

napisz do nas: shop@coffeelove.pl

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium