AeroPress - podstawy dla każdego
W kawowym świecie znajdziesz conajmniej kilka urządzeń, które od ponad 100 lat cieszą się popularnością i wciąż pomagają zaparzyć pyszną kawę. Należy do nich papierowy filtr Melitta wraz z dripperem Melitta Bentz - bodaj pierwszy system do przelewowego parzenia kawy.
Do tej grupy jeszcze nie należy, ale za 19 lat będzie należał Chemex - kultowy zaparzacz, który jest teraz chyba bardziej popularny niż wtedy, kiedy poznał go świat.
Wydawać by się mogło, że w dziedzinie ręcznego parzenia kawy trudno wymyśleć będzie coś nowego, i na tyle rewolucyjnego, żeby zainteresować tym cały świat.
A jednak!
AeroPress jest tak oryginalny, że nie tylko każdy może zaparzyć w nim kawę „po swojemu”, ale wręcz pobudza kreatywność i innowacyjność całej społeczności baristów i home-baristów.
Co to jest Aeropress?
AeroPress to niezwykłe urządzenie do parzenia kawy poprzez jej zalanie (immersja) a następnie przeciśnięcie przez filtr co wytwarza niewielkie ciśnienie. Zaparzacz ten szybko zdobył ogromną popularność i wsparcie w społeczności kawowej trzeciej fali.
Jest to prosta, ale niezwykle pomysłowa konstrukcja. Urządzenie wykonane jest z twardego tworzywa (wolnego od BPA i ftalanów) i składa się z cylindrycznej tuby, w której parzona jest kawa, siatkowej nasadki do trzymania filtra oraz tłoka, który przepycha kawę przez filtr.
AeroPress posiada również kilka sprytnych innowacji konstrukcyjnych, np.:
- sześciokątny kształt u podstawy, który zapobiega stoczeniu się z blatu
- jest super-łatwy w czyszczeniu (można powiedzieć, że czyści się prawie sam)
- używa się do niego prostych, przez co tanich filtrów
Sam zaparzacz również jest dość przystępny cenowo, a do tego naprawdę trwały.
Do oryginalnej, pierwszej wersji AeroPress dołączone są:
- lejek
- plastikowe mieszadełko
- łyżeczka odmierzająca kawę
- stojak na filtry
- 350 papierowych filtrów
Wersja podróżna, AeroPress Go zawiera:
- kubek, który jednocześnie jest pojemnikiem mieszczącym cały zestaw AeroPress Go
- składane plastikowe mieszadełko
- łyżeczka odmierzająca kawę
- zamykane pudełeczko na ok 20 filtrów
- 350 papierowych filtrów
Istnieje również kilka świetnych akcesoriów, które możesz dokupić dodatkowo.
Są to np. stalowe filtry wielokrotnego użytku z firmy Able lub IMS, oraz niezwykle popularna nakładka Fellow Prismo, która zbliży Twojego AeroPressa do ekspresu ciśnieniowego - z jej pomocą możesz przygotować napój bardzo przypominający espresso.
AeroPress - historia jak z filmu
Za tym niezwykle udanym wynalazkiem stoi Alan Adler - wynalazca i producent zabawek z tworzywa. Każdy chyba zna latające kółko Frisbee. To właśnie wynalazek Adlera.
Powstanie AeroPress’a można sprowadzić do jednej konkretnej rozmowy Adlera z żoną kierownika sprzedaży jego firmy. Narzekali na to, że kiedy próbowali zaparzyć jedną filiżankę kawy w ekspresie przelewowym, wyszedł wodnisty napój przypominający tylko smakiem dobrze zaparzoną kawę. Adler poczuł misję i zaprojektował, a następnie wyprodukował prosty i niezwykle uniwersalny zaparzacz, który pozwalał na zaparzenie pojedynczej porcji kawy. Od czasu oficjalnej premiery w 2005 roku AeroPress pozostaje jednym z najbardziej znanych zaparzaczy kawy na świecie.
AeroPress stał się poniekąd zjawiskiem ogólnoświatowym, które było nieoczekiwane i zdecydowanie bezprecedensowe.
Zakochali się w nim wszyscy - od zupełnych amatorów, przez home-baristów, po profesjonalnych baristów.
Jest tak prosty w obsłudze, że łatwo przekonuje każdego. Co więcej, możesz w nim przygotować różne kawy, w zależności od upodobań od kawy zbliżonej do espresso, przez kawy przypominające delikatnie smakujące napary z drippera, po kawę w stylu Americano.
Możesz też łatwo przygotować różne kawy z lodem.
AeroPress spodobał się światu tak bardzo, że zaczęto organizować Mistrzostwa AeroPress - od regionalnych, przez krajowe, po międzynarodowe!
Wskazówki dla początkujących
Dla początkującego amatora kawy Aeropress może być frustrujący i trochę wybredny. Przy wielu metodach opisanych w różnych miejscach w internecie, technikach i przepisach trudno wiedzieć, od czego zacząć. Kiedy zaczynałem swoją przygodę a AeroPress’em, od czasu do czasu zdarzało mi się zrobić naprawdę dobrą kawę, ale bywało też tak, że nie byłem z niej zadowolony.
Po kilku miesiącach, przebrnięciu przez wiele samouczków i próbowaniu różnych przepisów, coraz częściej zrobiona kawa dawała mi pełną satysfakcję.
Aby pomóc tym, którzy zaczynają zabawę z tym fascynującym zaparzaczem, postanowiłem podsumować pierwsze doświadczenia i oszczędzić czasu na szukanie ich w różnych miejscach.
Metody parzenia
AeroPressem używa się najczęściej na dwa sposoby - metodą standardową i metodą odwróconą.
Metoda standardowa
Ta metoda wykorzystuje AeroPress zgodnie z jego oryginalną ideą. Wkładasz filtr do nasadki filtra i przykręcasz go. Cylinder z filtrem ustawiasz na kubku, wsypujesz kawę, zalewasz ją wodą, wkładasz do cylindra tłok i przeciskasz napar do kubka. Taki sposób podaje instrukcja dołączona do urządzenia.
Metoda odwrócona
Jak sama nazwa wskazuje, w zasadzie używasz Aeropressa odwróconego. Żeby to zrobić trzeba najpierw umieścić tłok w cylindrze, a nakładkę z filtrem odkładasz na razie na bok. Do odwróconego AeroPressa wsypujesz zmieloną kawę i zalewasz ją wodą. Po odczekaniu kilku chwil umieszczasz nakładkę z filtrem na korpusie, obracasz urządzenie ustawiając je jednocześnie na kubku i przeciskasz tłokiem kawę przez filtr. Ta metoda daje nieco większą kontrolę nad procesem parzenia ale też wymusza większą ostrożność bo łatwo jest rozlać kawę podczas obracania zaparzacza.
Opinie są podzielone, a mistrzostwa wygrywają bariści używającej zarówno pierwszej, jak i drugiej metody.
Niemniej, jest to doskonały sposób na poznanie możliwości tego sprytnego wynalazku.
Prosty przepis na początek
Istnieje wiele, naprawdę złożonych i wymyślnych przepisów na kawę z AeroPressa. Włączając w to parametry wody, której najlepiej jest użyć, różne sposoby mieszania kawy, preinfuzji, ilości wody, jej temperatury i tempa wlewania, długości parzenie i prędkości przeciskania. A także różnych innych zabiegów, które możesz wykonać podczas parzenia.
To wszystko, w mniejszym lub większym stopniu ma znaczenie i wpływ na smak kawy, ale rozpoczynając, najlepiej zacząć od początku.
Warto sprawdzić przepis z ulotki AeroPressa, bo daczego nie? Tak właśnie lubi parzyć kawę Alan Aldler. Kawa wychodzi z tego całkiem przyzwoicie, jest raczej skoncentrowana, a po rozcieńczeniu jej wodą otrzymasz typowe Americano.
Jeśli szukasz czegoś mniej zdecydowanego w smaku, wypróbuj przepisu, który często polecam na start, i którego też często używam. Jest prosty, ale daje dobre wyniki i jest dobrym punktem startowym do stworzenia własnego przepisu.
- Zmiel w miarę drobno 17g kawy (podobnie jak sól stołowa)
- Nakręć nakładkę (sitko) z filtrem na cylinder
- Przelej filtr wodą
- Ustaw na klubku / serwerze
- Wsyp kawę (17g)
- Włącz stoper i wlej 50 ml wody o temperaturze ok 90-92°C
- Zamieszaj kilka razy
- Dodaj 200 ml wody (90-92°C)
- Umieść tłok w cylindrze i poczekaj do czasu, aż stoper wskaże 1.10 sek
- Pomału przeciśnij tłok, w stałym tempie (przeciskaj przez ok 20 sekund)
Tak przygotowana kawa powinna być conajmniej dobra, najczęściej jest wręcz pyszna!
Jeśli masz problem z uzyskaniem dobrego naparu z AeroPressa, poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które mogą być pomocne:
- Wypróbuj inny przepis - ten powyższy, lub z ulotki może nie sprawdzić się w przypadku niektórych kaw. Bez trudu znajdziesz mnóstwo przepisów do wypróbowania. Nie poddawaj się.
- Wypróbuj przepisy, które wygrały konkursy AeroPress. Znajdziesz je bez problemu na YouTube
- Nie zmieniaj zbyt wielu parametrów na raz — jeśli sam modyfikujesz przepis, aby znaleźć idealny dla siebie, nie zmieniaj wszystkiego na raz. Zastanów się, co nie pasuje Ci w kawie zaparzonej według przepisu podanego powyżej i zmień parametr, który może mieć wpływ na konkretną cechę smaku kawy - np. jeśli napar jest zbyt gorzki, próbuj grubszego mielenia; jeśli jest zbyt mocny, użyj mniejszej dozy kawy.
- Nie bój się poprosić o pomoc w pobliskiej lub zaprzyjaźnionej kawiarni- wiele z nich używa Aeropressa.
Jeśli masz swój ulubiony przepis na Aeropresss, i chciałbyś się nim podzielić, lub masz komentarz, który mógłby uzupełnić ten wpis i pomóc zaczynającym przygodę z AeroPressem, śmiało zamieść go w komentarzu.