KOSTATYKA – FINCA LA MANZANA
Producent: Olman Alguilera Chaves.
Pochodzenie: West Valley.
Odmiana: Caturra i Catuai.
Obróbka: Na sucho.
Profil sensoryczny: Truskawki, miód, suszona brzoskwinia.
Recenzja powstała we współpracy z blogiem COFFEE BREWERS.
https://www.facebook.com/coffeebrewerspoland/
https://www.instagram.com/coffee_brewers_/
Mała, wielka farma.
Historia farmy sięga w głąb początków lat 70., kiedy to młody Olman już jako dziecko pomagał swojemu ojcu na plantacji. Zarażony przez ojca pasją do kawy wiedział już, że będzie musiał utrzymać rodzinny biznes. Po odejściu taty odziedziczył plantację kawy, kontynuując rodzinny biznes wraz z żoną, braćmi i dziećmi. Niewielka 7-hektarowa plantacja znajduje się w regionie West Valley na Kostaryce. Finca La Manzana, tak nazwał ją właściciel Olman Alguilera Chave. W dosłownym tłumaczeniu oznacza to uprawa bądź farma jabłka. Zaś pośród farmerów oznacza to określenie terenu o powierzchni 0,7 hektara.
Plantacja znajduje się na wysokości 1300 m.n.p.m i sięga aż do 1450 m.n.p.m. Staranie zebrane owoce kawowca, odmiany Caturra i Catuai, są transportowane do pobliskiej stacji La Eva Micromill. To tam owoce poddawane są starannie przeprowadzonej naturalnej obróbce. Ziarna kawowca wystawiane są na specjalne plandeki, a następnie suszone długo na słońcu. Ziarno w ten sposób uzyskuje przyjemne owocowe, słodkie nuty.
250 gramów szczęścia!
Już podczas parzenia wiedziałem, że to strzał w dziesiątkę! Podczas pierwszego zalania kawy uwolniły się intensywne aromaty truskawki, bukietu róży i wiśni. W głowie pojawiła się jedna myśl: co czeka mnie po pierwszym łyku kawy? Minęło najdłuższe 10 minut w życiu. Kawa już delikatnie ostygła, na tyle, aby móc złapać pierwszy łyk. No i poszło! Po pierwszym, bliskim spotkaniu z kawą czułem słodką brzoskwinię, czereśnie i miód. Czas na drugi łyk! Tutaj już zaczęła się wyróżniać kwasowość truskawki i pomarańczy. To wszystko zakończone przyjemnym, pełnym aftertaste’em żurawiny i gorzkiej czekolady. Kawa jest wypalona jasno, dzięki czemu idealnie sprawdza się w metodach alternatywnych. Przyrządzona metodą AEROPRESSU zaprezentuje nam to, co ma w sobie najlepsze.
Jeśli recenzja Ci się podobała i pomogliśmy Ci wybrać świetną kawę, wpadnij do nas na bloga COFFEE BREWERS.
https://www.facebook.com/coffeebrewerspoland/
https://www.instagram.com/coffee_brewers_/
CZAS NA PRZEPIS!
Metoda: Aeropress
Doza kawy: 19g
Stopień zmielenia: Grubo zmielona sól (Młynek Comandante 25-28klików / Red Clicks 50 – 54 kliki.)
Temperatura wody: 92°C
Gramatura wody: 220 ml
Czas ekstrakcji: 2 min i 20 sek
Pierwsze zalanie – preinfuzja 30 sek (do 50 ml)
Drugie zalanie – 0:30 sek (do 220 ml) i czekamy do 2 minut i przeciskamy kawę przez 20 sekund
Metoda: Drip v60
Doza kawy: 18g
Stopień zmielenia: Grubo zmielona sól (Młynek Comandante 24 kliki / Red Clicks 48 klików)
Temperatura wody: 94°C
Gramatura wody: 300ml
Czas ekstrakcji: 2 min 40 sek
Pierwsze zalanie – preinfuzja 30 sek (do 50 ml)
Drugie zalanie – 0:30 sek (do 130 ml), okrężnym strumieniem
Trzecie zalanie – 1:10 min (do 230 ml), okrężnym strumieniem
Czwarte zalanie – 2:00 min (do 300 ml), okrężnym strumieniem