CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Od zbioru do parzenia – jak wygląda proces produkcji kawy?

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który codziennie towarzyszy milionom ludzi. Zanim ziarna trafią do sklepu, a później filiżanek, przechodzą długą i skomplikowaną drogę – od zbiorów aż po parzenie. Proces produkcji kawy wymaga staranności, wiedzy oraz zaangażowania na każdym etapie. Sprawdź, jak powstaje kawa i jakie czynności temu towarzyszą.

Proces produkcji kawy

Produkcja kawy to wieloetapowy proces, który rozpoczyna się na plantacjach. Kawowce najpierw są sadzone w specjalnych szkółkach, a kiedy osiągną 2 metry, są przesadzane na plantację.  Kawa jest uprawiana głównie w strefie międzyzwrotnikowej, w tzw. "pasie kawowym", obejmującym Amerykę Południową, Afrykę oraz Azję. Drzewka kawowe potrzebują odpowiednich warunków – temperatury, wilgotności oraz wysokości nad poziomem morza. Najlepszej jakości gatunki są uprawiane w rejonach górskich, w których panuje odpowiedni mikroklimat, a opady deszczu są intensywne.

Pierwsze zbiory owoców kawowca odbywają się po około 3-4 latach od zasadzenia. To małe, okrągłe, czerwone kuleczki, w których znajdują się spłaszczone ziarna kawy. W przypadku kawy specialty , są zazwyczaj są zbierane ręcznie przez plantatorów lub pracowników. Ze względu na to, że ziarna (szczególnie te z segmentu speciality) rosną na dużej wysokości nad poziomem morza, nie ma możliwości wprowadzenia automatyzacji (w przypadku speciality jest to wręcz niemożliwe). Jedynie na komercyjnych plantacjach, na przykład w Brazylii, gdzie pozwala na to ukształtowanie terenu, zbiór kawy może odbywać się w sposób zmechanizowany – taśmowo (wszystkie ziarna) lub selektywnie (tylko dojrzałe owoce). Następnie ziarna trzeba odpowiednio przetworzyć – metodami na mokro lub sucho. Obróbka kawy mokra (washed) polega na tym, że owoce są przepuszczane przez urządzenie, które oddziela miąższ od ziaren. Następnie przechodzą selekcję według wagi, po czym trafiają do zbiorników fermentacyjnych z wodą. Dopiero później następuje suszenie kawy.

Metoda sucha (natural) polega na wysuszeniu owoców na słońcu do momentu, aż ich wilgotność spadnie do poziomu mniej niż 11%. Istnieje również sposób trzeci, tak zwany honey lub pulp-natural, gdzie część miąższu pozostaje na ziarnach podczas suszenia. Tak przygotowane ziarna trzeba odpowiednio posortować (klasyfikacja kawy). Są sprawdzane pod kątem wielkości, koloru, a uszkodzone oddzielane. Próbki zostają przekazane do palenia w kontrolowanych warunkach, a następnie degustacji. Finalnie ziarna wyruszają do palarni.

Etapy produkcji kawy – palenie, mielenie i parzenie

Wypalanie kawy to kluczowy etap, który wydobywa z ziaren ich charakterystyczny smak i aromat. W zależności od temperatury i czasu palenia, kawa może mieć różne profile smakowe:

  • Jasne palenie: delikatne nuty, większa kwasowość,
  • Średnie palenie: Zbalansowany smak i aromat,
  • Ciemne palenie: intensywny smak, niska kwasowość, dominujące czekoladowe nuty.

Każda palarnia ma swój wyjątkowy sposób obróbki termicznej ziaren, który często pozostaje jej tajemnicą. Tę czynność wykonują roasterzy, którzy na bieżąco kontrolują postęp procesu w bębnach. Dopiero po wypaleniu kawa jest pakowana w szczelne opakowania i wysyłana do sklepów lub sprzedawana na miejscu. Na opakowaniu znajduje się specjalny element (zaworek), którego rolą jest odprowadzanie powstałych gazów, dzięki czemu kawa zachowuje świeżość. W wielu palarniach czy sklepach można poprosić o zmielenie ziaren pod wybraną metodę parzenia. Warto pamiętać, że stopień mielenia powinien być dostosowany do preferowanej metody.

[product category_id="683" limit="4" onlyAvailable="true"]

Ostatnim krokiem jest parzenie – można tradycyjnie w szklance czy kubku, z wykorzystaniem kawiarki, alternatywnych metod czy ekspresu. Do preferowanej metody parzenia trzeba dopasować stopień wypalenia i zmielenia ziaren, a nie na odwrót. Warto stosować wodę filtrowaną, dzięki czemu smak i aromat będzie jeszcze lepszy. Dobrej jakości kawa z segmentu speciality dostępna w naszym sklepie jest dokładnie opisana, dzięki czemu możesz dobrać ją nie tylko do metody parzenia, ale także swoich kubków smakowych. Możesz eksperymentować z dodawaniem mleka, smakowych syropów czy innych dodatków! Odpowiednie zaparzacze do kawy oraz inne potrzebne akcesoria również zamówisz wygodnie z dostawą prosto pod Twoje drzwi. 

Produkcja kawy na świecie

Produkcja kawy to globalny przemysł, który angażuje miliony ludzi, od plantatorów po baristów. Kawa jest jednym z najważniejszych towarów eksportowych na świecie i często właśnie o niego opiera się duża część gospodarki kraju. Do największych producentów z pewnością można zaliczyć Brazylię, Etiopię, Kolumbię i Indonezję. Kawowce uprawia się również we Wietnamie, Kenii, Gwatemali, czy na Hawajach. Zanim zdecydujesz się na zakup, warto sprawdzić, z jakiej plantacji pochodzi. Kawy z segmentu speciality podlegają ścisłej kontroli – ziarna najczęściej są zbierane ręcznie, pracownicy otrzymują godne wynagrodzenie, a uprawy są ekologiczne i wolne od nawozów i pestycydów. Większość kaw marketowych pochodzi z plantacji zmechanizowanych, często nieidentyfikowalnych.

Każdy etap produkcji kawy – od zbioru po obróbkę – ma duże znaczenie dla jej smaku. Podobnie jak palenie i mielenie. Warto pamiętać, że wysokiej jakości młynki do kawy i akcesoria do parzenia to inwestycja na lata. Jeżeli nie wyobrażasz sobie dnia bez ulubionego napoju, to koniecznie wsiąknij w ten świat na dłużej.

Komentarze do wpisu (0)

Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium