Warto jednak pamiętać, że kawowe rytuały łączą nie tylko rdzennych obywateli, ale także stanowią ciekawe doświadczenie dla turystów. Poznaj ciekawe tradycje, zobacz, jak wygląda parzenie kawy na świecie i zainspiruj się do stworzenia własnego sposobu, który da Ci dużo satysfakcji!
Etiopska ceremonia parzenia kawy, czyli buna – celebracja smaku i wspólnoty
Etiopia, uważana za kolebkę kawy, traktuje jej parzenie jako wyjątkowy, który angażuje społeczność. Ceremonia parzenia nazywana „buna” to nie tylko sposób przygotowania napoju, ale prawdziwa celebracja. Cały proces trwa nawet kilka godzin i odbywa się w specjalnie przygotowanej przestrzeni udekorowanej ziołami i kwiatami. Co ciekawe rozpoczyna się ją korzystając zielonych, niewypalonych ziaren. Trzeba je umyć, osuszyć a następnie przełożyć na żeliwną patelnię ustawioną nad palnikiem o średniej mocy. Praży się je na nad otwartym ogniu do momentu aż uzyskają ciemnobrązowy kolor i nastąpi pierwszy crack. Ziarna trzeba mieszać żeby się nie przypaliły. Podczas procesu uwalniają się aromaty, a w pomieszczeniu pięknie pachnie. Następnie ziarna trzeba wystudzić. Dopiero później są miażdżone w moździerzu, a następnie zalewane gorącą wodą w dzbanie zwanym „jebena”. Kawa po etiopsku parzy się powoli, a pierwszy napar rozlewa się z wysokości około 30 cm do filiżanek i podaje się najstarszym gościom, co jest wyrazem szacunku.
Buna pije się w trzech rundach, a każdy kolejny napar jest słabszy. Uczestnictwo w takiej tradycyjnej ceremonii to wyraz gościnności, a także okazja do rozmów, budowania więzi międzyludzkich, a dla turystów ciekawe doświadczenie i przeżycie. W Etiopii kawa nie jest napojem pijanym przy okazji czy dla obudzenia. Ma wymiar niemalże duchowy, tradycyjny i łączy pokolenia na wspólnej celebracji.
Kawa po turecku (kahve) – rytuał wpisany na listę UNESCO
Rytuał parzenia kawy po turecku został jako jedyny wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Pochodzi z XVI wieku. Kawa po turecku, czyli kahve, znana jest ze swojego intensywnego smaku, gęstej konsystencji i ciekawego sposobu serwowania. Wykorzystuje się do tego tradycyjny turecki tygielek zwany „cezve”. Zmielone na pył ziarna miesza się z wodą i cukrem w odpowiednich proporcjach, a następnie podgrzewa do momentu, gdy kawa z tygielka zaczyna się pienić. Taki napar zdejmuje się z ognia i zostawia na chwilę do ostygnięcia. Ponownie podgrzewa się ją do momentu aż podniesie się piana, a następie szybko usuwa urządzenie z ognia. Czynność powtarza się trzy razy.
Turecka kawa nie jest filtrowana – serwuje się ją z fusami, które opadają na dno filiżanki. Tradycyjnie towarzyszy jej szklanka wody oraz słodki, regionalny dodatek. Co ciekawe, w niektórych regionach po wypiciu naparu wróży się z osadu. Taka czynność nosi nazwę tasseomancja. Parzenie kawy to symbol tureckiej gościnności, komunikacji i tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Rytuał ten towarzyszy nie tylko codziennym spotkaniom, ale także ważnym wydarzeniom rodzinnym, takim jak zaręczyny. Z pewnością warto wziąć w nim udział.
Japońska precyzja i harmonia – jak parzyć kawę metodą przelewową?
Japonia to kolejny kraj, w którym parzenie kawy jest rytuałem. Wiąże się z kulturą i tradycją tego kraju. Nie ma jednego konkretnego sposobu parzenia. Wiele z nich jest skomplikowana, wymaga dużej ilości czasu. Niektóre jednak przetrwały i można w ich wziąć udział odwiedzając japońskie kawiarnie. Jedną z najbardziej cenionych metod jest pour-over, czyli parzenie przelewowe. Ceremonia parzenia kawy wykorzystującą drip jest Kissaten. Do drippera wkłada się papierowy filtr, następie wsypuje zmieloną kawę i parzy powoli. Sztuką jest cieszyć się tak zaparzoną kawą oraz wypić ją w ciszy i spokoju. W Japonii można znaleźć miejsca Kissaten. To estetyczne, starannie dopracowane wnętrza w minimalistycznym stylu. Mają kojarzyć się ze spokojem i brakiem pośpiechu. Tak też pija się tam kawę.
Kolejną metodą jest Siphon czyli japońska kawa parzona w syfonie. Trzeba mieć do tego odpowiednie urządzenie, które umożliwia jej parzenie. Tak zaparzony napar jest intensywny w smaku, a sam proces parzenia przykuwa uwagę. Dzięki nieszablonowemu urządzeniu, które jest większe niż klasyczny d ripper czy ekspres można przeprowadzić całkiem ciekawe coffe show. W domu z powodzeniem możesz przygotować kawę w dripperze ceramicznym lub szklanym. Świetnie sprawdzą się te marki Hario V60 i Kalita Wave. Japońskie drippery do kawy również znajdziesz w naszym sklepie!
Odtwórz światowe rytuały kawowe w swoim domu
Te kawowe rytuały z powodzeniem możesz odtworzyć we własnym domu. Chociaż prażenie ziaren na patelni jest czasochłonne i wymaga nieustanej kontroli można podjąć to wyzwanie. Następne ręcznie zmielić kawę ręcznie i zaparzyć w odpowiednim naczyniu. Kawę po trurecku z tygielka również możesz zaparzyć samodzielnie. Wyzwanie stanowi syfon, ale i takie urządzenia są dostępne w naszym sklepie . Każdy z naparów możesz wzbogacić o ulubione dodatki, przyprawy czy mleko.
Warto pamiętać, by wybrać wysokiej jakości kawy ziarniste z różnych regionów świata. Dopasuj je do wybranej metody parzenia. Dzięki temu japoński przelew będzie pełen owocowych i kwiatowych nut, kawa turecka intensywna i deserowa a etiopska zaskoczy Cię nutami kwiatów czy czekolady. Tradycyjne metody parzenia kawy to coś, co z pewnością warto zobaczyć u źródła, a później przetestować czy smak można odtworzyć w domu!