Spis treści
Zbliża się Halloween, a wraz z nim sezon na tematyczne przyjęcia. Ten artykuł podpowiada, jak urozmaicić menu o klimatyczne napoje na bazie kawy. Dowiesz się, jak samodzielnie przygotować domowe Pumpkin Spice Latte, poznasz przepis na mroczną, czarną kawę z węglem aktywnym oraz odkryjesz pomysł na deser kawowy Affogato w wersji „Krwawa Zjawa”. Poznaj trzy proste przepisy na jesienne i straszne kawy, które zaskoczą Twoich gości.
Wielkimi krokami zbliża się Spooky season czyli czas poprzedzający Halloween, w którym dominują mroczne opowieści, tematyczne przyjęcia, często towarzyszy temu dekorowanie domów czy różne tradycje, jak na przykład wycinanie dyni. Dla wielu osób jest nieodłączną częścią jesieni, okazją do spotkań czy organizacji imprez. Każde takie wydarzenie, oprócz dekoracji czy strojów powinno mieć klimatyczne jedzenie oraz napoje. W menu często pojawiają się ciasteczka w kształcie dyni czy nietoperzy, słone przekąski z ciasta francuskiego wyglądające jak mumie czy klasyczna, rozgrzewająca zupa z dyni. W trakcie wielu przyjęć musi się również pojawić aromatyczna kawa na halloween. Poznaj przepisy na ciekawe jesienno-halloweenowe napoje na bazie espresso.
Domowe Pumpkin Spice Latte – klasyk, który musisz zrobić
Przepisów na domowe Pumpkin Spice Latte czyli popularny napój z sieciówki kawiarni jest mnóstwo. Całość opiera się na syropie na bazie cukru o smaku przypraw korzennych. Możesz kupić gotowy produkt lub przygotować go samodzielnie. Wystarczy cukier i woda, laska cynamonu, mielony imbir, goździki, gałka muszkatołowa i puree z dyni. Proporcje w zależności od przepisu się różnią. Możesz zmieszać wodę z cukrem 1:1 (1 szklanka wody na jedną szklankę cukru) jeżeli zależy Ci na słodkim syropie. Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność lub nie przepadasz za przesłodzonymi napojami odpowiednio zmniejsz proporcje lub zamień cukier na słodzik czy ksylitol. Przyprawy dodaj według uznania. Na każdą łyżeczkę przypraw dodaj 4 duże łyżki dyniowego puree (możesz użyć słoiczków przecieru ze słoiczków dla dzieci). Zagotuj wodę z cukrem, dodaj przyprawy oraz dynię i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Przelej jeszcze ciepły syrop do kawy przez gazę lub sitko z drobnymi oczkami do naczynia, które możesz szczelnie zamknąć.
Jak zrobić kawę smakową? Do kubka wlej syrop, a następnie zrób espresso (w ekspresie lub kawiarce) i przygotuj spienione mleko. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu efektu warstw to najpierw przelej mleko, a następnie cienkim strumieniem dodaj espresso. Twoje jesienne, aromatyczne, domowe pumpkin spice latte gotowe! By podkręcić smak możesz udekorować górę bitą śmietaną i korzennymi przyprawami. Kawa dyniowa sprawdzi się także wtedy, kiedy masz ochotę na otulający napój, który przyjemnie rozgrzeje jesienią.
Mroczna Mocha z węglem aktywnym – przepis na czarną kawę
Czarne latte jakiś czas temu stało się hitem wśród osób, które lubią nowości. Świetnie sprawdzi się na halloweenowe przyjęcie! Pamiętaj, by podawać ją w przezroczystych naczyniach. Dzięki temu efekt będzie znacznie ciekawszy. Wystarczy standardowy węgiel aktywny (kupisz w aptece), który rozpuścić w gorącym espresso. Spienione mleko przelej do naczynia i dodaj espresso. Mleko przyjmie ciemnoszary kolor. Taka kawa na imprezę z pewnością świetnie się sprawdzi! Możesz wykorzystać ją nie tylko na przyjęcie, ale także do lektury ulubionej spooky książki czy oglądania filmu.
Affogato „Krwawa Zjawa"
Tradycyjne włoskie affogato to mały deser kawowy. Lody waniliowe zalane espresso można łatwo zamienić w halloweenową atrakcję. Wystarczy że górę polejesz gęstym sosem malinowym lub truskawkowym. Górę możesz udekorować czekoladą w halloweenowym kształcie. Możesz podawać w towarzystwie ciasteczek lub wypieków inspirowanych spooky season! Ciekawie będzie wyglądać kawa z przyprawami, którą z góry udekorujesz bitą śmietaną posypaną zieloną posypką strzelającą.
Napoje na halloween możesz przygotować według własnej inwencji twórczej. Przepisy na kawę nie muszą być wyszukane – z powodzeniem możesz przygotować proste propozycje i postawić na tematyczne wypieki. Do tworzenia napojów warto postawić na kawy o niskiej kwasowości. Dzięki temu słodkie dodatki fajnie podbiją smak. Deserowe ziarna lepiej sprawdzą się pod parzenie w ekspresie i kawiarce.