CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Kawa lawendowa – hit tej wiosny

blog CoffeeLove
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!

W kawiarniach, mediach społecznościowych i w domowych kuchniach tej wiosny króluje kawa lawendowa – delikatna, aromatyczna i zaskakująca. To połączenie klasycznego espresso z subtelnym kwiatowym akcentem podbiła serca konsumentów, którzy lubią eksperymentować i nie boją się próbować nowych smaków. Może również Ty ulegniesz hitowi tej wiosny?

Lawendowa kawa? Tak pachnie tegoroczna wiosna

Lawenda to roślina, którą wykorzystuje się najczęściej w aromaterapii i w kuchni. Ma właściwości relaksujące – pomaga wyciszyć umysł, zmniejsza napięcie nerwowe i może łagodzić objawy stanów lękowych. Olejek lawendowy lub suszone kwiaty w poduszce działają jak naturalny środek nasenny – wspierają spokojny, głęboki sen. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze, łagodzi bóle głowy, migreny, także wspomaga trawienie. Naturalny zapach lawendy działa odstraszająco na komary, mole i meszki. Wiele osób ma w domu świece, woski czy olejki lawendowe, które korzystnie wpływają na zdrowie. Hitem tej wiosny okazało się połączenie lawendy i kawy. Coraz więcej kawiarni ma je w ofercie, na banerach czy w sloganach. Przyciągnęła wielu klientów, ale można ją również zrobić samodzielnie w domu.

Lawendowa kawa składa się z espresso, mleka i syropu lawendowego. Może być podawana na ciepło lub zimno. Smakuje lekko ziołowo, słodkawo i orzeźwiająco jednocześnie. Aromat lawendy jest delikatnie wyczuwalny, a w połączeniu z kawą i mlekiem tworzy zaskakujące połączenie. Z pewnością będzie kojąco – pobudzającym napojem, idealnym na początek dnia czy też towarzyszem relaksującego popołudnia. Podstawą każdego naparu są wysokiej klasy ziarna ziarna. Dobrej jakości kawa ziarnista jest dostępna w naszym sklepie. Warto pamiętać, by dobrać ją pod wybraną metodę parzenia. Dzięki temu, że będzie odpowiednio wypalona esspresso będzie miało odpowiednią cremę, a przelew pełnię smaku.

[product category_id="46" limit="4" onlyAvailable="true"]

Kawa z lawendą, czyli relaks w filiżance

Naturalne właściwości lawendy pomagają łagodzić stres i napięcie, co czyni tę wersję napoju idealną dla osób, które chcą zwolnić i zadbać o równowagę. Do przygotowania napoju w domu potrzebujesz tylko kilku składników: świeżo zaparzonej kawy, mleka (jeśli lubisz) lub napoju roślinnego oraz syropu o smaku lawendy. Espresso możesz przygotować w ekspresie lub kawiarce. Warto zadbać o dobrej jakości ziarna i zmielić je tuż przed parzeniem. W naszym sklepie znajdziesz młynki do kawy, które pozwolą przygotować ziarna odpowiednio pod wybraną metodę.

[product category_id="66" limit="4" onlyAvailable="true"]

W niektórych kawiarniach można również spotkać się z propozycją podania matchy z dodatkiem syropu lawendowego. Taki napój z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią zieloną herbatę, a nie przepadają za kawą. Do jej przygotowania wystarczy ulubione mleko lub napój roślinny, woda, sproszkowana matcha i syropy do kawy – najczęściej jest to lawenda i wanilia. Jeżeli chcesz, by napój miał bardziej fioletowy kolor, możesz dodać do mleka sproszkowanych jagód acai. Nie zmieniają smaku napoju, podkręcają jego kolor i mają sporo właściwości odżywczych. Matche przygotuj zgodnie ze swoimi preferencjami, następnie oddaj ją do mleka z syropem lawendowym. Możesz ją pić zarówno na zimno, jak i ciepło.

Kawa z syropem lawendowym na dobry dzień i lepszy nastrój

Kawa z syropem lawendowym to świetna alternatywa dla klasycznych syropów waniliowych czy karmelowych. Nie jest przesadnie słodka, a jej kwiatowy profil smakowy doskonale komponuje się z mlekiem roślinnym, krowim i klasycznym espresso. Przypadnie do gustu tym, którzy lubią lekkie, delikatnie ziołowe smaki. Kawa lawendowa to wiosenny hit, który łączy w sobie aromat Prowansji, smak ulubionego napoju i działanie relaksujące. Można ją przygotować na wiele sposobów – jako klasyczne espresso z dodatkiem syropu, lawendowe latte, a nawet w wersji mrożonej.

Bez względu na to, jak ją podasz – jedno jest pewne - kawa z lawendą zagości w Twojej kuchni na dłużej. Warto pamiętać, by wybrać dobrej jakości syrop. Najlepiej sprawdzi taki, który jest bogaty w olejki eteryczne. Smak utrzymuje się dłużej na podniebieniu i dobrze wiąże się z kawą. Sprawdzi się również do ciast, deserów czy drinków. Dobierz odpowiedni produkt i bawi się smakami tak, jak lubisz!

Komentarze do wpisu (0)

Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium