French Press to jeden z najprostszych i najbardziej uniwersalnych sposobów parzenia kawy. Dzięki metodzie pełnej immersji napar jest aromatyczny, a samo urządzenie proste w obsłudze i wielofunkcyjne. Najczęściej wykonane jest ze szkła, ma pokrywkę zakończoną specjalny sitkiem, które ogranicza ryzyko przedostania się fusów do naparu. Dla wielu osób to zdecydowany faworyt wśród urządzeń do parzenia kawy. Poznaj możliwości french pressu i znajdź model dla siebie.
Kawa we French Press — idealny sposób na aromatyczny napar
Datę powstania French Pressu szacuje się na rok 1929. Zaprojektował go Włoch Attilio Calimani. Chociaż początków parzenia podobną metodą można szukać we Francji. Tam ktoś anonimowy wymyślił, że jeżeli zaleje kawę gorącą wodą, a następnie przeciśnie fusy przez szmatkę to powstanie napój dużo smaczniejszy niż klasycznie przyrządzony. Wtedy też powstał prototyp francuskiej praski do kawy. Szacuje się, że miało to miejsce około 1852 roku. Prawdopodobnie od francuskiego pomysłu wzięła się również nazwa. Zanim urządzenie powstało we Włoszech, swoje kawowe pięć minut mieli Szwajcarzy, a także Duńczycy.
Kawa z french press jest dosyć gęsta i oleista. Charakteryzuje się pełnym body, a jej smak jest najbardziej zbliżony do naturalnego. Dużą zaletą tego typu urządzenia jest to, że użytkownik ma pełną kontrolę nad parzeniem. Sam wybiera proporcje, temperaturę wody, może modyfikować stopień zmielenia, technikę zalewania czy dociskania tłoczka. Nie znaczy to jednak, że każda kawa będzie pasować. Ziarna mają dosyć długi kontakt z wodą, dlatego powinny być mielone średnio lub grubo, a stopień wypalenia średni w kierunku ciemnego.
Zaparzacz do kawy french press daje duże możliwości eksperymentowania. Ze względu na prostą konstrukcję jest łatwy w użytkowaniu i czyszczeniu. To również jedne z atrakcyjniejszych cenowo rozwiązań. W sklepach można znaleźć modele w cenie od kilkunastu złotych za najbardziej basicowe, aż po kilkaset złotych, na przykład te od Bialetti stworzone przy współpracy z Dolce & Gabbana. Wiele zależy od Twoich indywidualnych preferencji oraz budżetu, jaki chcesz przeznaczyć.
[product category_id="64" limit="4" onlyAvailable="true"]
Jaki model French Press sprawdzi się najlepiej?
Wybierając french press do kawy warto zwrócić uwagę na pojemność. Mniejsze modele o pojemności 300-350 ml będą dobrym rozwiązaniem dla jednej osoby. Większe - 600–800 ml sprawdzą się idealnie dla 2-3 osób. Największe mają pojemność 900 ml – 1 litr. Takie doskonale sprawdzą się osobom, które parzą nie tylko kawę, ale także herbatę, napary czy macerują kawę na zimno pod cold brew. Kolejnym ważnym aspektem jest materiał, z którego został wykonany french press. Najpopularniejsze jest szkło borokrzemowe. Wykazuje dużą odporność na działanie wysokich temperatur i można je myć w zmywarce. Tego typu produkty znajdziesz najczęściej. Rączka i pokrywka, a także podstawka może być wykonana ze stali nierdzewnej lub tworzyw sztucznych. Z kolei tłok oraz filtr powinny być wykonane z materiałów nierdzewnych, odpornych na działanie kwasów i olejków zawartych w kawie – tutaj najlepiej sprawdzi się stal nierdzewna. Na rynku możesz znaleźć również zaparzacze typu french press wykonane w całości ze stali, tworzyw sztucznych, lub gliny.
Zaparzacz French Press — jak wybrać odpowiedni do swoich potrzeb?
Wiele osób zastanawia się czy kupić french press - jaki wybrać dla siebie lub na prezent. Najlepiej kierować się pojemnością, a także designem. Obecnie w sklepach możesz znaleźć zarówno jednokolorowe modele, jak i minimalistyczne rozwiązania. Nieco bardziej nowoczesne lub vintage. Dzięki temu z french press kawa będzie nie tylko będzie aromatyczna, ale także urządzenie będzie designem pasować do kuchni czy charakteru użytkowników. Jeżeli szukasz czegoś uniwersalnego, postaw na Bialetti Smart French Press. W kolekcji znajdziesz modele w różnych ciekawych kolorach. Z kolei do industrialnych wnętrz świetnie wpasuje się Bialetti French Press Preziosa Omino albo Melitta French Press premium. Styl nowoczesny, minimalizm i glamour to z pewnością propozycje od Fellow Clara French Press lub Timemore U.
[product category_id="784" limit="4" onlyAvailable="true"]
Jak zaparzyć kawę?
Na początek swojej przygody z parzeniem warto mieć również wagę kuchenną pod ręką. Jako wartość wyjściową przyjmuje się 6-7 g kawy na 100 g wody. Później możesz eksperymentować z tymi wartościami tak, by dobrać idealne proporcje pod swoje preferencje. W naszym sklepie możesz zamówić od razu odpowiednio zmieloną pod zaparzacz french press kawę z różnych palarni. Wybierz mniejsze paczki, idealne do testowania na początek. Jeżeli chcesz samodzielnie zmielić ziarna to ustaw młynek na dosyć grube mielenie. French press nie ma papierowego filtra jak drip czy chemex, dlatego zmielona na pył kawa przedostanie się do naparu przez oczka siateczki zamontowanej na tłoku.
By zaparzyć kawę trzeba zalać ją gorącą wodą i pozostawić na 4 do 6 minut. Bezpośrednio po zalaniu powstaje kożuszek, a po chwili ziarenka zaczną opadać. Po zaparzeniu wystarczy wymieszać napar łyżeczką, a następnie założyć tłok i delikatnie oraz powoli przepchnąć go na sam dół. Tak przygotowaną kawę rozlej do kubków lub filiżanek. Taka metoda świetnie sprawdzi się na początek przygody z alternatywnymi metodami parzenia. Jest jeszcze druga możliwość, która wymaga nieco więcej zaangażowania. W tej sytuacji używa się drobniej zmielonej kawy (młynki do kawy ustawia się jak pod dripa czy chemex), a na tłok zakłada papierowy filtr (taki jak do ekspresu przelewowego). Trzeba go dokładnie pozaginać, wtedy będzie się trzymał na obręczy. Kawę zalewa się klasycznie, okrężnymi ruchami, a po zaparzeniu przeciska tłokiem owiniętym w filtr. Dzięki temu kawa we french press jest bardziej aromatyczna, nieco lżejsza w smaku i jeszcze pełniejsza. Warto wypróbować obie metody!