Blog CoffeeLove
Jaką kawę wybrać do ekspresu przelewowego?

Ekspres przelewowy budzi albo zachwyt, albo niechęć. Wiele się zmieniło od czasów siermiężnych urządzeń, które dawały kawę niesmaczną, budzącą wyłącznie negatywne skojarzenia.
Współczesne ekspresy przelewowe są niezrównane w przygotowaniu doskonałej kawy. Wystarczy wybrać właściwą.
Sprawdź jaka kawa sprawi, że i Ty zachwycisz się takim ekspresem. Filiżanka wyśmienitej kawy w pakiecie.

Jak zrobić cappuccino? Odkryj sposób na doskonałą kawę w domowych warunkach!

Przygotowanie doskonałego cappuccino w domowych warunkach wcale nie musi być trudne! Warto jednak zaznaczyć, że jeśli chcesz opanować tę sztukę, to przyda Ci się znajomość kilku kluczowych informacji. Dzięki nim bez problemu przygotujesz pyszną kawę z aksamitną i kremową pianką z mleka. Jak zrobić cappuccino w domowym zaciszu? Przedstawiamy kilka najważniejszych zasad przygotowania tego napoju!

Jak pić espresso? Poznaj zasady sztuki picia małej czarnej!

Wśród miłośników kawy, espresso uważane jest za prawdziwy klasyk. Co więcej, niektórzy kawosze uznają je za jedyną właściwą odsłonę małej czarnej. Jako ważny element kawowej kultury, doczekało się ono określonych zasad przygotowania, podawania i spożywania. Jak pić espresso? Sprawdź, co musisz wiedzieć, by robić to zgodnie z tradycją i kawową etykietą!

Popularne tematy
TAGI
Newsletter - dostajesz 30 zł rabatu przy zamówieniu od 199 zł
.
Kod rabatowy działa jedynie na produkty nieobjęte promocją.

Jak zrobić cappuccino? Odkryj sposób na doskonałą kawę w domowych warunkach!

0
Jak zrobić cappuccino? Odkryj sposób na doskonałą kawę w domowych warunkach!

Lubisz cappuccino? Sprawdź jak łatwo możesz w domu cieszyć się kawą tak dobrą jak w kawiarni!

Przygotowanie doskonałego cappuccino w domowych warunkach wcale nie musi być trudne! Warto jednak zaznaczyć, że jeśli chcesz opanować tę sztukę, to przyda Ci się znajomość kilku kluczowych informacji. Dzięki nim bez problemuprzygotujesz pyszną kawę z aksamitną i kremową pianką z mleka. Jak zrobić cappuccino w domowym zaciszu? Przedstawiamy kilka najważniejszych zasad przygotowania tego napoju!

Cappuccino - jak zrobić

Jak zrobić cappuccino? Składniki i proporcje

Cappuccino to kawa z mlekiem, spienionym w taki sposób aby na jej górze utworzyła się delikatna, kremowa i aksamitna pianka. Jego sekret tkwi w trzech aspektach – dobrych składnikach, odpowiednim przygotowaniu i prawidłowych proporcjach. Jak zrobić cappuccino, którego nie powstydziłaby się nawet najlepsza kawiarnia? Będziesz potrzebować dobrego espresso i około 100 ml chłodnego mleka o dosyć wysokiej zawartości tłuszczu – najlepiej przynajmniej 3,2%.

Jeśli lubisz kawę, która ma bardziej wyraźny kawowy smak, i jest po prostu mocniejsza, użyj do przygotowania podwójnego espresso. Jeśli wolisz kiedy Twoje cappuccino jest delikatna, deserowe, pojedyncze espresso będzie jak najbardziej OK.
Możesz też użyć kawy przygotowanej w kawiarce. Jest ona trochę bardziej rozwodniona od espresso przygotowanego w ekspresie ciśnieniowym, dlatego użyj nieco mniejszej ilości mleka. 

Sztuka spieniania mleka

Choć swój kawowy posmak cappuccino zawdzięcza dobremu espresso, to właśnie pianka nadaje mu idealnej delikatności i walorów wizualnych. Jak zrobić cappuccino, by uzyskać doskonałą, lekką pokrywę ze spienionego mleka? Jak już wspomnieliśmy, mleko powinno być zimne i tłuste. Do odpowiedniego spienienia będziesz potrzebować odpowiedniego narzędzia. Większość ekspresów ciśnieniowych wyposażonych jest w dysze, które spieniają mleko gorącym powietrzem. Jeśli takiego nie posiadasz, najlepiej kiedy kupisz spieniacz do mleka. Spieniacze elektryczne podgrzeją odpowiednio mleko i spienią je. Spieniacze ręczne pozwalają na podgrzanie mleka na palniku i ręczne ubicie.

Możesz też zwyczajnie podgrzać mleko w rondelku i do spienienia użyć French Pressa. Wlej do naczynia mleko i szybkim ruchem tłoka z sitkiem uzyskasz kremową piankę. To naprawdę proste!

A teraz pora na prawdziwy hit

Mleko podgrzane do temperatury ok 65°C będzie naturalnie słodkie. Nie wierzysz? Spróbuj! To właśnie technika, którą wykorzystują bariści w dobrych kawiarniach. Właśnie dlatego cappuccino jest tam tak doskonałe i samo z siebie słodkie!
Mleko, które jest za gorące sprawia, że kawa staje się gorzka. To z kolei jest powód, dlaczego czasami dostajemy w kawiarni niesmaczne cappuccino. Podobnie w domach - przegrzane mleko psuje cały efekt.
W kawiarni CoffeeLove uprzedzamy, że kawa jest delikatnie słodka zanim klient użyje cukru. Efekt? Większość osób, która prosi o cukier, nie używa go. Pierwszy łyk wszystko wyjaśnia - do odpowiednio zrobionej kawy większość z nas nie potrzebuje dodawać cukru. To dobra wiadomość, prawda?

Idealna pianka, czyli jaka?

Jak zrobić cappuccino z idealną pianką? Pamiętaj, że powinna być ona gładka, gęsta i kremowa. Co istotne, jej struktura powinna być złożona z malutkich pęcherzyków powietrza, bez dużych bąbli. W czasie dolewania tak spienionego mleka do kawy, następuje ich idealne połączenie. Dzięki temu kawa jest cudownie delikatna i kremowa. A na jej powierzchni tworzy się puszysta, niezbyt gruba pianka. JEśli wolisz więcej pianki, odczekaj chwilę - utworzy się sama na powierzchni spienionego mleka. Przy dodawaniu mleka do kawy pianka "wleci" na końcu - jest lżejsza od samego mleka.

Pro tip:

Mleko po spienieniu wymieszaj dobrze, poruszając dzbankiem czy naczyniem z mlekiem okrężnym, zdecydowanym ruchem. Możesz ro zrobić trzymając naczynie na blacie kuchennym, będzie łatwiej. Co tym osiągniesz? "Rozbijesz" niepotrzebne, duże pęcherzyki powietrza a samo mleko będzie miało jednolitą strukturę. Lepiej połączy się z kawą i da lepszy smak Twojemu cappuccino. Kawa będzie miała jednolitą, kremową konsystencję.

jak spienić mleko do cappuccino

Jak przygotować cappuccino?

Do kawy znajdującej się w filiżance wystarczy dodać mleko. Trzeba to jednak zrobić w odpowiedni sposób.
Wlewanie spienionego mleka do kawy zacznij od środka napoju, z wysokości około 10 cm. Delikatnie poruszaj dzbankiem mleka po okręgu żeby unikać "zabielania" kawy.
Jak zrobić cappuccino ze wzorem w kształcie serca? Podczas wlewania stopniowo obniż naczynie z mlekiem. Mniej więcej po zapełnieniu połowy filiżanki. Pod koniec, gdy zacznie spływać najgęstsza pianka i zobaczysz na powierzchni napoju biały punkt, możesz spróbować wykonać dekoracyjny kształt.

Przygotowanie cappuccino w ekspresach automatycznych wygląda dokładnie w ten sam sposób. Po prostu nie widzimy tego ponieważ odbywa się to wewnątrz ekspresu.
Najpierw zaparzane jest espresso, następnie dodawane jest do niego mleko, które w jest odpowiednio spienione. Sposób jest zawsze ten sam, tak samo jego efekt.

Komentarze do wpisu (0)

zadzwoń do nas: 693 890 281

napisz do nas: shop@coffeelove.pl

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium