Blog CoffeeLove
Czy AeroPress daje więcej kofeiny?

AeroPress to jedna z najpopularniejszych alternatywnych metod na kawę. Równie jedna z naszych ulubionych.

Ten zaparzacz łączy w sobie metodę zanurzeniową z użyciem ciśnienia oraz filtrowaniem kawy przez papierowy filtr. Efektem jest czysty, bogaty napar. Ale ile jest w nim kofeiny?

W tym artykule dowiesz się ile kofeiny ma kawa zaparzona w tym urządzeniu w porównaniu do innych popularnych metod. Dowiesz się też jak zwiększyć lub zmniejszyć ilość kofeiny w Twojej kawie.

AeroPress - jak zacząć

AeroPress to urządzenie wszechstronne i łatwe w obsłudze. Za jego pomocą możesz zaparzyć kawę na wiele sposobów, a co najważniejsze, każda zaparzany kubek kawy może być inny - wedle upodobań.
Idealny do domu i w podróży.
W sprawnych rękach potrafi zdziałać cuda. Nic dziwnego, że szybko stał się jednym z ulubionych sposobów na kawę na całym świecie. 
Sprawdź jak korzystać z AeroPressa od wyjęcia go z pudełka. Żeby zacząć nie potrzebujesz kursu baristy - wykorzystaj poniższe wskazówki i ciesz się smakiem doskonałej kawy od zaraz.

Wybierz kawę idealną dla siebie w trzech krokach

Ilość kaw dostępnych na rynku może przyprawić o ból głowy. W sklepie CoffeeLove jest ich tyle, że dla niektórych wybranie odpowiedniej dla siebie też jest problematyczne.
Dostajemy często pytania w stylu - która kawa jest najlepsza, którą wybrać, która będzie lepsza do kawiarki, która do ekspresu.
Te pytania zadają przede wszystkim osoby rozpoczynające swoją przygodę w świecie kaw speciality, czy w ogóle kaw wysokiej jakości, ale nie tylko. Zdarzają się podobne pytania również od osób, które już coś wiedzą, ale potrzebują się uewnić.

Nasz poradnik pomoże Ci wybrać kawę dopasowana do Twoich potrzeb w trzech krokach. Sprawdź - to jest łatwiejsze niż wydaje się na pierwszy rzut oka.

Arcaffè - którą kawę wybrać

Arcaffè to popularne i doskonałe kawy z Włoch.
Która spełni Twoje oczekiwania? Która najlepiej odpowie na nie?

Sprawdź naszą ściągawkę - zebraliśmy dla Ciebie krótkie opisy kaw podstawowej linii Arcaffè w jednym miejscu. Przygotowaliśmy też pomocną tabelkę, w której znajdziesz zebrane podstawowe cechy tych kaw oraz ich charakterystykę.
Wszystko po to aby ułatwić Ci wybór tej najwłaściwszej.

Popularne tematy
TAGI
Newsletter - dostajesz 30 zł rabatu przy zamówieniu od 199 zł
.
Kod rabatowy działa jedynie na produkty nieobjęte promocją.

Jak prawidłowo parzyć kawę w ekspresie kolbowym, by wydobyć z niej głębię smaku?

1
Jak prawidłowo parzyć kawę w ekspresie kolbowym, by wydobyć z niej głębię smaku?

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy – czy to energetyzującego espresso, czy też łagodnego latte macchiato. Nic dziwnego więc, że kawa jest drugim najważniejszym na świecie towarem pod względem wartości eksportu, po ropie naftowej. Niestety, nie wszyscy wiedzą jak przygotować ten, nazywany przez wielu napojem bogów, trunek, przez co traci on swój niepowtarzalny smak i aromat. Najczęściej popełniane błędy można na szczęście z łatwością wyeliminować. Na naszym blogu podpowiemy jak prawidłowo parzyć kawę w różnych ekspresach, aby móc cieszyć się towarzyszącą jej pełnią aromatów i smaku każdego dnia. W tym wpisie skupimy się na ekspresie kolbowym.

Jaką kawę możemy otrzymać z ciśnieniowego ekspresu kolbowego?

Warto zacząć od tego, że każda kawa z ciśnieniowego ekspresu, niezależnie od tego czy jest to ekspres kolbowy, czy automatyczny, zaczyna się od espresso. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale to właśnie espresso jest bazą do przygotowania każdej innej kawy.

W ekspresach automatycznych dzieje się to poniekąd w ukryciu, ponieważ nie widzimy tego, jak kawa jest przygotowywana w zamkniętej części ekspresu. Jednak tam też ma miejsce ten sam proces, który możemy zaobserwować na przykład w kawiarniach. Często więc słyszymy od baristy pytanie - latte na pojedynczym czy podwójnym espresso? Niektórych dziwią te pytania. W naszej firmowej kawiarni CoffeeLove też czasami zdarza nam się usłyszeć komentarz: „Ale ja nie chcę espresso, chcę americano, dużą czarną kawę!” Coż, bez espresso nie ma americano, nie ma cappuccino czy flat whitea. Różne rodzaje kaw omówimy na blogu przy innej okazji. Teraz skupmy się na tym, jak prawidłowo zaparzyć espresso w ekspresie ciśnieniowym manualnym, czyli z kolbą, do której wsypujemy zmieloną kawę, tampujemy (ubijamy ją właściwie) i na koniec umieszczamy ją w tak zwanej grupie kawowej ekspresu.

Jak parzyć kawę w ekspresie ciśnieniowym manualnym (kolbowym)?

Zacznijmy od tego, że podane poniżej miary są dość umowne, ale też najczęściej spotykane. Najłatwiej zacząć od czegoś sprawdzonego, jak podane poniżej receptury.
Pamiętajmy jednak, że najważniejsze jest, aby wydobyć z kawy to, co najlepsze oraz żeby nam smakowała - dlatego często spotykamy się z odstępstwami od receptur.
Sieciowe kawiarnie stosują nieco większe objętości espresso od tych podanych poniżej, kawiarnie specjalistyczne poruszają się najczęściej w prezentowanych tu przepisach.

Zaparzenie filiżanki kawy oparte jest na podstawowej zależności:

  • woda o odpowiedniej temperaturze (94 - 96°C)
  • w odpowiedniej ilości (pojedyncze espresso to ok 20 ml kawy, podwójne ok 40 ml)
  • powinna „przejść” przez kawę w odpowiedniem czasie (najczęściej 25 - 30 sekund)

Jak szybko woda jest w stanie przedostać się przez kawę zależy głównie od stopnia zmielenia kawy oraz jej ilości. Przyjrzyjmy się więc poszczególnym zależnościom.

Pierwszy krok to mielenie kawy:

  • ważna jest jej odpowiednia ilość - dla pojedynczego espresso od 7 do 10 gramów kawy, w zależności od używanych ziaren (mają różną twardość, stopień palenia oraz inne różniące je właściwości); dla podwójnego espresso stosuje się najczęściej od 16 do 20g;
  • powinna być tak zmielona, żeby uzyskać odpowiednią ilość napoju (pojedyncze espresso od 16 do 20 ml, podwójne od 35 do 40 ml);
  • zmielona kawa trafia z młynka do filtra grupy (potocznie nazywanego sitkiem), które umieszczone jest w portafiltrze (czyli w tak zwanej kolbie).

 

Drugi kluczowy moment to tampowanie, czyli ubijanie kawy w sitku:

  • kawę w sitku trzeba właściwie ubić (ten proces nazywamy tampowaniem) przy pomocy tampera

Właściwe ubicie kawy to jedna z najważniejszych technik baristycznych. Nie chodzi tu o to, żeby kawa była ubita bardzo mocno tylko równo i dokładnie. Równe ubicie kawy zapobiegnie nierównomiernemu przenikaniu wody przez kawę co zaowocuje pełnym smaku i aromatu naparem.
W innym przypadku, kiedy woda znajdzie sobie pod wpływem ciśnienia miejsce, w którym jest mniej kawy w sitku, ponieważ była ubita nierówno, zacznie szybciej przechodzić przez tę właśnie mniejszą ilość kawy. Efektem będzie niedoparzona kawa (nierówna i zbyt szybka ekstrakcja).

Trzeci krok to ekstrakcja, czyli przenikanie wody przez kawę:

  • wpinamy portafiltr (kolbę) do „gniazda” w ekspresie i uruchamiamy przepływ wody
  • obserwujemy jak przebiega proces parzenia, mierząc jednocześnie czas i ilość zaparzonej kawy

Profesjonalne, nowoczesne ekspresy używane w kawiarniach mają często wbudowane wagi na filiżanki i odmierzają też czas, co znacząco ułatwia właściwą kalibrację młynka i ekspresu.

W domowych ekspresach takich udogodnień raczej się nie spotyka. Nie znaczy to jednak, że zmierzenie ilości espresso i czasu ekstrakcji jest czymś trudnym.
Tak naprawdę wystarczy nam zwykła, mała waga kuchenna. Jeszcze lepiej jeśli posiadamy specjalistyczną wagę do kawy, która ma również wbudowany stoper, na przykład jedną z takich: wagi w CoffeeLove.
Najpierw używamy wagi do zamierzenia ilości kawy w sitku, później podstawiamy ją pod filiżankę, do której będzie wlewała się zaparzona kawa z portafiltra i dzięki temu będziemy doskonale wiedzieli ile mamy kawy i ile trwała ekstrakcja.

Jeśli odpowiednia ilość kawy zaparzona została zbyt szybko, poniżej 25 sekund, a ilość zmielonej kawy była właściwa, należy drobniej ją zmielić. Jeżeli za długo, kawa była zmielona za drobno.

Po odpowiednim ustawieniu grubości mielenia i ilości kawy oraz właściwego czasu ekstrakcji możemy na jakiś czas zapomnieć o używaniu wagi. Przyda się przy zmianie ziarna na inne.
Dla pewności warto co jakiś czas sprawdzić jak działa nasze wypracowane ustawienie i sięgnąć po wagę co kilka dni, żeby mieć pewność, że wszystko przebiega prawidłowo.

Po jakimś czasie, kiedy dojdziemy do większej wprawy, będziemy wiedzieli po naocznej obserwacji procesu parzenia czy przebiega ono prawidłowo. Smak kawy też od razu nam powie czy kawa jest właściwie zaparzona.

Bardziej ambitni home-bariści używają wagi przy każdym parzeniu. Daje to najlepsze rezultaty, ponieważ kawa nieznacznie zmienia swój charakter wraz ze zmianą wilgotności powietrza. Chcąc kontrolować dokładnie cały proces nie sposób zapomnieć więc o wadze.

Nie dajmy się jednak odstraszyć! Po kilku tygodniach wypracowane nawyki zaczną działać niemal samoistnie i każdy kolejny „shot” espresso będzie równie doskonały.

Komentarze do wpisu (1)

2 stycznia 2022

Jak ustawić express na latte bo mam trudności i ta kawa mi nie smakuje

zadzwoń do nas: 693 890 281

napisz do nas: shop@coffeelove.pl

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium