Popularne tematy
TAGI
Newsletter
Jak działa kawiarka, że kawa w niej parzona jest taka pyszna? 0
Jak działa kawiarka, że kawa w niej parzona jest taka pyszna?

Kawiarka to przedmiot niemal magiczny: niepozorny, o niewielkich rozmiarach, a powstająca w nim kawa jest zniewalająca! Wystarczy tylko kilka minut i można cieszyć się wspaniałą kawą w zaciszu własnego domu. Dobrze wiedzieć, co dzieje się wewnątrz tego wspaniałego czajniczka – dzięki temu można parzyć jeszcze lepszą kawę!

Budowa kawiarki

Na charakterystyczny kształt kawiarki składają się dwie podstawowe części: dolny zbiornik, czyli podstawa oraz ustawiony na niej czajniczek, z rączką i przykrywką. Wewnątrz, pomiędzy nimi, znajduje się element w kształcie lejka, którego wąski element jest skierowany ku dołowi. W lejku znajduje się sitko – to na nim nakłada się zmieloną kawę. Zestaw tworzący kawiarkę uzupełniają uszczelki. Bardzo ważny jest także zaworek bezpieczeństwa, który powinien znajdować się w podstawie. Dzięki niemu nie ma obaw o – dosłownie – wybuch kawiarki, jeśli dojdzie do zapchania sitka. 

Jak działa kawiarka?

Już wiemy, co jest podstawą budowy, teraz czas sprawdzić, jak działa kawiarka. Wykorzystywane są w tym celu podstawowe prawa fizyki, bo zasada działania opiera się na ciśnieniu. Wodę należy wlać do podstawy, maksymalnie do poziomu poniżej zaworu. Sitko należy całkowicie napełnić kawą, ale nie ubijać jej. Kawiarkę trzeba złożyć, solidnie skręcając ze sobą jej części i postawić na źródle ciepła. Woda znajdująca się w dolnym zbiorniku gotuje się i wytwarza większe ciśnienie – jej poziom wizualnie się podnosi i wrzątek wpływa do lejka. W ten sposób napiera na znajdującą się w sitku kawę i przedostając się przez nią, zaparza ją. Podnoszący się poziom wody sprawia, że w górnym zbiorniczku pojawia się gęsty, mocno aromatyczny napój, gotowy do nalania do filiżanki. Sitko zatrzymuje drobiny kawy.

Dlaczego warto ją mieć?

Zaparzony w kawiarce napar jest zbliżony do typowego espresso. Żeby był idealny, najlepiej mielić ziarna bezpośrednio przed zaparzeniem. Najlepiej wybrać mieszankę przeznaczoną do parzenia w kawiarce – mają one odpowiedni stopień palenia, który pozwala się cieszyć doskonałym, głębokim aromatem. Kawy mielone mają wielkość drobin odpowiednią do sitka kawiarki – powinny być bardziej znacznie drobniej zmielone niż do ekspresu przelewowego, ale też grubiej niż do ciśnieniowego.

Każdy rodzaj kawiarki działa w taki sam sposób, jednak mogą różnić się materiałem, z którego są wykonane. Na rynku dostępne są modele ze stali nierdzewnej oraz z aluminium. Te pierwsze można wykorzystać niemal z każdym źródłem ciepła, czyli kuchenki gazowej, ceramicznej, elektrycznej, a ze specjalną przystawką, nawet indukcyjnej. Pamiętajcie też, że wielkość kawiarki trzeba dostosować do ilości gorącego napoju, jaką chcecie przygotowywać na co dzień.

 

Komentarze do wpisu (0)

Wyjątkowe kawy i akcesoria w sklepie CoffeeLove

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl