Ekspres do kawy to urządzenie, które pozwala szybko i prawie bezobsługowo zaparzyć kawę, zarówno czarną, jak i mleczną. Żeby działał sprawnie i przygotowywał kawę o doskonałym smaku, wymaga regularnej pielęgnacji. Zaniedbanie go może prowadzić do problemów technicznych, pogorszenia smaku kawy oraz skrócenia żywotności urządzenia. Sprawdź, jak dbać, czyścić i konserwować ekspres do kawy, aby służył przez wiele lat.
Jak dbać o ekspres do kawy?
Wiele osób decydując się na zakup ekspresu, szczególnie automatycznego, wychodzi z założenia, że poza dolaniem wody i dosypaniem kawy będzie on bezobsługowy. Warto pamiętać, że o każdy ekspres trzeba dbać, niezależnie od tego, czy wybierzesz model automatyczny, kolbowy czy kapsułkowy. Niezbędne jest regularne czyszczenie elementów użytkowych – tacki, pojemników na fusy, wężyka czy dzbanka na mleko.
Znaczenie ma również woda. Jej jakość wpływa na smak kawy oraz żywotność ekspresu. Zaleca się stosowanie wody filtrowanej lub butelkowanej, aby zmniejszyć ilość osadu wapiennego. Do konserwacji ekspresu najlepiej stosować zalecane przez producenta środki. Nie warto pomijać czy odkładać na kolejne miesiące odkamieniania, czy procesu czyszczenia. W wielu urządzeniach oba procesy są maksymalnie zautomatyzowane, a rolą użytkownika jest bieżąca kontrola, wylewanie wody czy dolanie świeżej. W procesach najczęściej wykorzystuje się tabletki do czyszczenia ekspresu i odkamieniacze w płynie lub rozpuszczalnych granulkach. Warto również zadbać o to, by podczas codziennego użytkowania przecierać urządzenie z zewnątrz, płukać układ kawy czy spieniania, a także dobrze myć wszystkie wyjmowane elementy. Jeżeli urządzenie oferuje taką opcję, zamontuj filtr do wody. Jego zadaniem jest redukcja kamienia i usuwanie metali ciężkich takich jak miedź, ołów, a także chloru, co korzystnie wpływa na smak i zapach kawy. Filtry do ekspresu znajdziesz w naszym sklepie!
Czyszczenie ekspresu do kawy
Czysty ekspres do kawy to gwarancja prawidłowego działania urządzenia i smaku kawy. Proces ten różni się w zależności od rodzaju ekspresu.
Czyszczenie ekspresu ciśnieniowego/automatycznego
Po każdym użyciu umyj tackę ociekową, pojemnik na fusy opróżnij, sitka i inne elementy, które mają kontakt z kawą, przepłucz. Jeżeli urządzenie ma system spieniania mleka, to koniecznie użyj funkcji płukania lub czyszczenia. Warto pamiętać, że resztki z mleka szybko zasychają, a jeżeli przedostaną się do napoju, nadają mu nieprzyjemnego smaku. Po zakończeniu dnia warto przepuścić przez ekspres czystą wodę, co pozwala usunąć resztki kawy. Wiele ekspresów ma opcję automatycznego ustawienia płukania zarówno systemu do spieniania mleka, jak i układu kawy.
Automatyczne ekspresy często mają wyświetlacz, który informuje użytkownika o konieczności zadbania o urządzenie. Co miesiąc lub dwa trzeba wymienić filtr do wody, odkamienić system i przeprowadzić czyszczenie z użyciem dedykowanej tabletki. Sam proces zazwyczaj ekspres wykonuje sam. Użytkownik musi jedynie wylać wodę w odpowiednim momencie czy dolać wody do zbiornika. Pamiętaj również, by regularnie czyścić pojemnik na fusy, aby zapobiec rozwojowi pleśni i bakterii.
Czyszczenie ekspresu kolbowego
Czyszczenie ekspresu kolbowego trzeba realizować na bieżąco – kolba i sitko powinny być myte po każdym parzeniu. Pozostawienie mokrych fusów wiąże się z powstawaniem bakterii i brudu. Warto również po każdym użyciu przetrzeć temper i dyszę do spieniania mleka.
Czyszczenie ekspresu przelewowego
Ekspres przelewowy wymaga bieżącego mycia dzbanka oraz koszyczka na filtr. Raz na jakiś czas warto również takie urządzenie odkamienić. W tym celu można użyć dedykowanego preparatu lub produktów, które z pewnością masz w domu, na przykład octu lub kwasku cytrynowego. Producenci zalecają jednak stosowanie dedykowanych preparatów, które są obojętne dla całego systemu parzenia. Wystarczy dodać je do wody w zbiorniku i puścić pusty cykl. Po przelaniu trzeba wykonać jeszcze co najmniej dwa parzenia bez kawy, by dokładnie wypłukać pozostałości po produktach do czyszczenia. Płyn do czyszczenia ekspresu, tabletki czy inne potrzebne produkty znajdziesz w naszym sklepie!
[product category_id="75" limit="4" onlyAvailable="true"]
Konserwacja ekspresu
Regularna konserwacja to klucz do długotrwałego i bezproblemowego działania ekspresu. Dzięki niej można uniknąć kosztownych napraw i przedłużyć żywotność urządzenia. Osadzający się kamień czy brud zalega w elementach i podzespołach, nie tylko zmieniając smak kawy, ale także powodując awarie. Jak powinny wyglądać konserwacja i czyszczenie ekspresu?
- Odkamienianie
Proces odkamieniania usuwa osady wapienne, które mogą uszkodzić ekspres. W przypadku twardej wody zaleca się powtarzanie co 1-2 miesiące, miękka woda co 3-6 miesięcy. Proces można nieco opóźnić, stosując wodę filtrowaną. Dzięki temu obniżysz twardość wody, poprawi się smak kawy, a jednocześnie wydłużysz żywotność urządzenia.
- Czyszczenie
Stosuj dedykowane środki do czyszczenia ekspresu, które zaleca producent i wykonuj poszczególne kroki zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia lub komunikatami wyświetlanymi na ekranie.
- Odpowiedni serwis
Raz na kilka lat warto oddać ekspres do autoryzowanego serwisu na przegląd techniczny. Specjaliści sprawdzą stan urządzenia i wykonają niezbędne naprawy. Wyczyszczą również te elementy, do których użytkownik nie ma dostępu, jak na przykład uszczelki. Odpowiednio zamontowane części zamienne do ekspresów pozwolą pozbyć się potencjalnych awarii oraz wydłużyć okres użytkowania urządzenia.