Latem wiele osób porzuca gorące napoje na rzecz zimnych alternatyw. Oferta w kawiarniach jest coraz szersza. W menu możesz znaleźć lemoniady, orzeźwiające bubble tea, espresso tonic, frappe, smakowe lub klasyczne kawy mrożone, czy nawet matchę. Coraz większą popularność zyskuje również cascara czyli napar ze skórki owoców kawowca. Jak ją przygotować, by stała się hitem lata?
Cascara – napój, który idealnie sprawdza się latem
Cascara powstaje w trakcie obróbki ziarna. Początkowo była skutkiem ubocznym, ale jakiś czas temu odkryto potencjał spożywczy cascary. To skórka, która otacza ziarno, którą pozostawia się na słońcu do wyschnięcia. Wówczas zmienia kolor z czerwonego na ciemny brąz. Taki susz nadaje się do parzenia na ciepło, jak herbata lub do macerowania na zimno, jak cold brew. Napar w smaku jest owocowy, ma delikatną kwasowość i niewielką zawartość kofeiny (ok 110 mg /l). Może stanowić alteratywę dla kawy i herbaty, a także wszystkich zimnych, słodzonych napoi. Można ją podawać na ciepło z cytryną, miodem czy plastrem pomarańczy. W Etiopii czy Jemenie, gdzie cascarę pije się od dawna podaje się ją również z imbirem i cynamonem. Taki napar rozgrzeje każdego, szczególnie jesienią i zimą. Na zimno świetnie smakuje solo z kostkami lodu lub z dodatkiem toniku.
Jak wygląda parzenie cascary i co warto wiedzieć?
Cascara – napój swoim smakiem niektórym przypomina kompot wigilijny. Dominują w niej owocowe nuty – na przykład śliwki lub rabarbaru. Zawiera antyoksydanty, delikatnie pobudza i nie ma charakterystycznej dla kawy goryczki. Smak naparu zależy również od pochodzenia – regionu i kraju. Ta z Jemenu będzie bardziej korzenna, z Etiopii wyraźnie śliwkowa, z kolei Kostaryka jest smakiem zbliżona do czarnej herbaty wzbogaconej o miód i owoce. To właśnie terroir wpływa na jej smak, analogicznie jak kawa. Cascara nie wymaga tak starannej obróbki jak same ziarna kawowca, nie wypala się jej, a jedynie suszy na słońcu, a następnie pakuje.
Cascara - parzenie nie wymaga specjalnych naczyń czy akcesoriów. Wystarczy susz, woda i naczynie. Wsyp porcję, około 5-6 gramów na 100 ml wody i parz ją przez około 5 do 8 minut. Po tym czasie przelej napar. Jeżeli wolisz wersję na zimno, wykonaj macerowanie. Wsyp do naczynia susz, a następnie zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na całą noc. Możesz wykorzystać słoik, karafkę czy nawet zaparzacze typu french press czy dzbanek do cold brew.
Kawa cascara – co to właściwie jest i czym różni się od klasycznej kawy
Cascara to nie ziarna kawy, tylko suszone skórki jej owoców. Ma zupełnie inny smak – zdecydowanie bliżej jej do suszu owocowego niż do klasycznego espresso. Napar ma inną konsystencję i kolor. Mała czarna czy americano są intensywnie czarne. Cascara po zaparzeniu jest jasnobrązowa i bardziej przypomina kolorem herbatę z cytryną. W smaku brakuje charakterystycznej goryczki kawy, jest za to sporo naturalnej słodyczy i kwasowości. Cascara ma również dużo mniejszą zawartość kofeiny.
Dla wielu osób jako alternatywa klasycznego napoju świetnie sprawdzi się cascara – kawa pozostanie w subiektywnym rankingu faworytką u osób, które potrzebują większej dawki kofeiny i pobudzenia. Warto spróbować i przekonać się że suszona skórka z owoców kawowca może być doskonałą alternatywą dla innych napoi o każdej porze roku!