


-
od
do
Cascara
Cascara - suszone owoce wisienki (owocu) kawowca
Cascara to z hiszpańskiego skórka lub łupina. Pomysł pochodzi z nowego sposobu recyclingu skórki i miąższu kawowca, która pozostaje w dużych ilościach po obróbce (wyłuskaniu) ziarna kawy. Do niedawna uważana była najczęściej za bezwartościowy odpad, często używany jako nawóz. Okazało się jednak, że po zastosowaniu specjalnej metody, możliwe jest wysuszenie skórki, która po zaparzeniu daje niezwykle owocowy, orzeźwiający napar. Warto podkreślić, że cascara nie jest kawą.
Cascara ma długą i ciekawą historię. Plantatorzy kawy w Jemenie i Etiopii od wieków zalewali wysuszone owoce kawowca i robią to do dzisiaj. Często dodają do naparu świeży cynamon, imbir czy gałkę muszkatołową. W Etiopii taki napój znany jest pod nazwą harshara, a w Jemenie jako qishr.


zadzwoń do nas: 693 890 281
napisz do nas: shop@coffeelove.pl
