Nomad Coffee Salwador Las Brisas 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.30 |
palarnia
Nomad Coffee |
pochodzenie
Salwador |
region
Juayúa
|
uprawy
1250 - 1400 m n.p.m.
|
producent
Carlos Pola
|
stacja obróbki
Finca Las Brisas
|
odmiana
mix
|
proces
honey |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
orzechy kalifornijskie brązowy cukier |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Las Brisas 250 g z Salwadoru wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee
Ta kawa wyróżnia się nutami mlecznej czekolady, kalifornijskiego orzecha włoskiego i brązowego cukru, które oferują ciepłe i kojące doznania. W miarę stygnięcia wyłaniają się smaki ciasteczek Maria, daktyli oraz odrobina migdałów i rodzynek, dodając interesującej głębi.
Finca Las Brisas, położona w Juayúa, w paśmie górskim Apaneca Ilamatepec, jest wyraźnym przykładem tego, jak technologia i zrównoważone praktyki rolnicze mogą przekształcić przyszłość kawy. Podczas gdy wielu producentów w Salwadorze stanęło w obliczu wyzwań, takich jak zmiana klimatu i rdza, Carlos Pola zdołał utrzymać zdrową plantację o wyjątkowej jakości i rosnącej produkcji.
Carlos, przedstawiciel piątego pokolenia rodziny rolniczej, pracował w przemyśle tekstylnym przez 20 lat, zanim w 2012 roku całkowicie poświęcił się kawie, przekonany, że branża speciality przynosi ze sobą nowe możliwości. Obecnie zarządza Finca Las Brisas i dwoma innymi rodzinnymi gospodarstwami, w których zainwestował w technologię i zrównoważony rozwój, aby zwiększyć produkcję.
Jedną z jego kluczowych innowacji jest wykorzystanie grzybów mikoryzowych, które tworzą symbiotyczną relację z drzewami kawowymi, poprawiając wchłanianie składników odżywczych i zatrzymywanie wody, co pozwoliło mu utrzymać drzewa w zdrowiu nawet w czasach suszy.
Kiedy rdza poważnie dotknęła region w latach 2012-2013, Carlos odnowił większość swojej farmy, stosując odmiany odporne na choroby, zachowując jedynie niewielki procent bourbonu. Obecnie Finca Las Brisas uprawia mieszankę hybryd, w tym Pacamara, Pacas i inne, zapewniając jakość kawy i zrównoważony rozwój.
Carlos wdrożył również innowacyjne techniki, takie jak uprawa konturowa, która pomaga oszczędzać wodę i zapobiega erozji, a także wykorzystanie technologii do śledzenia kawy od farmy do filiżanki za pomocą kodów QR. Ta awangardowa mentalność pozwoliła firmie kontynuować eksperymenty z nowymi metodami przetwarzania, zawsze starając się oferować palaczom wyjątkowe doświadczenia.
To już trzeci rok z rzędu, kiedy Nomad współpracuje z Carlosem Polą i jego zespołem, a także pierwszy rok, w którym mają 100% bezpośredniego kontaktu, co jeszcze bardziej wzmacnia ich współpracę i gwarantuje kawę najwyższej jakości i identyfikowalności.
Proces Honey
Skórka i miąższ są usuwane z kawy, pozostawiając część lub całość śluzu kawy. Następnie kawa jest unoszona i umieszczana w workach na 2 dni w cieniu w celu odwodnienia. Pulping odbywa się bez wody, a następnie suszenie na podniesionych grządkach. Pierwsze 2 dni kawa jest suszona na słońcu, a następnie proces jest kontynuowany w cieniu pod saranem. Niektóre dodatkowe partie są suszone na tarasach z cegły mułowej.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18 g kawy dająca 38 g naparu
- czas parzenia: 27 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł