Coffee Plant chocolate bomb espresso 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki





Opis
Coffee Plant chocolate bomb espresso 250g
Charakterystyka kawy
data palenia | 2023.09.13 |
palarnia | Coffee Plant |
pochodzenie | Brazylia |
region | Ilicnea, Sul de Minas |
uprawy | 1300 |
odmiana | Yellow Bourbon |
proces | natural |
typ palenia | espresso ekspres / kawiarka |
palenie | średnie |
profil sensoryczny |
mleczna czekolada paralina wiśnia |
Opis kawy Coffee Plant chocolate bomb
Chocolate bomb espresso to przedstawicielka nowej linii kaw specialty z polskiej palarni Coffee Plant. Kawy te zostały wyprofilowane z myślą o metodach ciśnieniowych. W filiżance znajdziesz intensywnie czekoladową kawę z delikatnie wyczuwalnymi nutami słodkiego mango i czerwonej pomarańczy. Szukasz kawy intensywnie czekoladowej? Chocolate bomb espresso jest właśnie dla Ciebie!
Chocolate bomb espresso to brazylijskie ziarna odmiany botanicznej Yellow Bourbon, pochodzące z okolic Sul de Minas. Drzewka, z których pochodzą, kultywowane są przez Efraina Botrela na ponad 100-hektarowej farmie, położonej 1300 m n.p.m.. I ten konkretny lot został poddany obróbce naturalnej co oznacza, że po zbiorach i sortowaniu, całe kawowe wisienki zostały rozłożone i suszone na łożach do uzyskania odpowiedniej wilgotności. Efekt? Bardzo wysoka słodycz, wysokie body i bardzo intensywne nuty ciemnej czekolady w towarzystwie delikatnie wyczuwalnego mango i czerwonej pomarańczy.
Jak jest sprofilowana? Jak najlepiej ją zaparzać?
Chocolate bomb to kawa wyprofilowana pod wszelkie metody ciśnieniowe. Polecamy jej parzenie w ekspresach kolbowych, ekspresach automatycznych oraz kawiarkach. W każdej z tych metod kawa będzie intensywnie pachniała i smakowała ciemną czekoladą. To również kawa, która należy do grupy tych, które trudno jest “zepsuć”.
Z mlekiem? Bez mleka?
Pełna dowolność! Charakterystyka tej kawy sprawia, że Chocolate bomb świetnie smakuje zarówno jako kawa czarna, jak i baza do kaw mlecznych. Wysoka słodycz, wysokie body i intensywne nuty czekoladowe sprawiają, że kawa nie zgubi się w mleku, a będzie z nim świetnie współgrała.
Kawa bez kwasowości
Mimo delikatnie wyczuwalnych nut owocowych kawa jest zupełnie pozbawiona kwasowości. W tej kawie dominuje przede wszystkim bardzo wysoka, intensywnie czekoladowa słodycz.
Polecane metody zaparzenia kawy Coffee Plant chocolate bomb
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/09 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Coffee Plant |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.