Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 199,00 zł.

Peak Water - popraw w prostu sposób jakość kawy i herbaty!

Filiżanka kawy filtrowanej zawiera 98% wody. Wszyscy doskonale wiemy, że jakość wody jest ważna. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, jak duży ma ona wpływ na smak kawy czy herbaty.

Maxwell Colonna-Dashwood, założyciel Peak Water, mówi, że to dzięki kawie zrodziła się jego obsesja na punkcie wody.

Jego przygoda z odkrywaniem wpływu wody na smak kawy zaczęła się w 2013 roku. Pewnego dnia, Maxwell, próbował zaparzyć w swojej kawiarni kawę, która zrobiła na nim ogromne wrażenie, kiedy próbował jej w palarni. Użył takiej samej metody parzenia, takiego samego sprzętu, takiego samego przepisu... wszystko się zgadzało, poza smakiem kawy. Była wyraźnie gorsza. Świadkiem tego wszystkiego był Christopher H. Hendon, stały bywalec kawiarni, a przy okazji, wykładowca chemii na miejscowym uniwersytecie. Razem zaczęli zastanawiać się, czy to nie woda sprawia, że kawa smakuje inaczej. Pozostała jedyną zmienną w całym procesie parzenia tej samej kawy w kawiarni i w palarni. Tak zaczął się projekt, którego celem ło się zbadanie wpływu wody na smak kawy. Współpraca zaowocowała opublikowaniem artykułu naukowego oraz wspólnym napisaniu książki Water For Coffee, która zagłębia się w naukę i praktyczność wpływu wody na kawę.

Maxwell i Chris szybko doszli do wniosku, że istnieje różnica pomiędzy systemami, które są instalowane w wysokiej jakości kawiarniach, a dzbankami filtrującymi wodę do użytku domowego. Wszystkie systemy kawiarni można dostosować i ustawić odpowiednio do parametrów wody dostępnej w konkretnym lokalu. Podczas gdy dzbanki do użytku domowego działają w identyczny sposób, niezależnie od wody, która jest do nich wlewana.

Pomimo rosnącej świadomości na temat jakości wody i jej wpływu na napar, problem pozostawał nierozwiązany. Niektórzy zagorzali miłośnicy kawy przygotowywali wodę dadając sole mineralne, inni kupowali drogą wodę butelkowaną. Problem pozostawał tak naprawdę wciąż nierozwiązany.

Na początku 2017 roku Maxwell i Christopher postawili na innowację — zadali pytanie: co by było, gdybyśmy wzięli powszechnie dostępny format filtra do wody, taki jak domowy dzbanek filtrujący, i zintegrowali z nim zmienny system filtrów?

To były narodziny Peak Water — ruszyły prace nad pierwszym na świecie regulowanym dzbankiem filtrującym do wody, działającym grawitacyjnie.

W 2018 r. rozpoczęli udaną kampanię na Kickstarterze, a w 2019 r. zaczęli przyjmować zamówienia w przedsprzedaży, zanim oficjalnie uruchomili Peak Water V1 w 2020 roku.

Misją Peak Water jest umożliwienie każdemu użycia idealnej wody do parzenia kawy czy herbaty, aby ludzie na całym świecie mogli dzielić się doświadczeniem wyjątkowego smaku tych napojów.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

zadzwoń do nas: 693 890 281

napisz do nas: shop@coffeelove.pl

PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium