Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 199,00 zł.

Caffè Vergnano - prawdziwa włoska kawa z tradycyjnej palarni

Caffè Vergnano to jedna z najstarszych palarnia kawy we Włoszech. Została założona i jest prowadzona przez rodzinę Vergnano od czterech już pokoleń. Wieloletni rozwój i sukces zawdzięczają dzięki skupieniu się na jakości, kreatywności i innowacyjności.

Domenico Vergnano, dziadek obecnych właścicieli firmy, zapoczątkował wieloletnią działalność Caffè Vergnano w 1882 roku. Wszystko zaczęło się do małej apteki w Chieri, miasteczku u podnóża wzgórz Turynu.

Dominico odkrył w sobie wkrótce co jest jego prawdziwym powołaniem i pasją. W ciągu kilku lat mały sklepik zgłębił sekrety kompozycji, palenia i sprzedaży mieszanek kawy. Niesamowita popularność jego kaw doprowadziła do otwarcia aż trzech magazynów kawy: w Turynie, Albie i Chieri. Prawdziwy przełom nastąpił w 1930 roku, kiedy podjął naprawdę odważną decyzję zakupu plantacji kawy w Kenii.

Obecnie Caffè Vergnano to jedna z najlepiej odbieranych firm dostarczających kawę. Dzięki stabilnemu rozwojowi i skupieniu się na jakości produkowanej kawy, firma patrzy w przyszłość ze spokojem, mając bazę 13,500 metrów kwadratowych fabryki i 18 zautomatyzowanych linii produkcyjnych. Popularność firmy potwierdza sukces komercyjny - ilość sprzedawanej kawy we Włoszech zapewniła im miejsce wśród sześciu największych firm produkujących kawę na włoskim rynku detalicznym oraz ponad 4500 klientów w rodzimym sektorze HORECA.

Ponadto Caffe Vergnano to również ponad 70 kawiarni nazwanych od roku powstania firmy - "1882", które znajdują się w 19 krajach oraz dynamiczny rozwój sprzedaży poza granice Włoch, do kolejnych 80 krajów.

Najwyższej jakości blendy Caffe Vergnano mają swój początek w niezwykłym procesie, który rozpoczyna się od starannego wyboru surowca, a kończącego na wnikliwie kontrolowanej produkcji.

Caffè Vergnano pozostaje wierna najlepszym tradycjom, będąc jednocześnie jedną z najbardziej dynamicznych i innowacyjnych palarni kawy we Włoszech.

Wypalanie ziaren jest jednym z najbardziej newralgicznych etapów w całym procesie obróbki, ponieważ smak i aromat ziaren zależy w olbrzymim stopniu od dokładności tego etapu. W Caffè Vergnano jest on niezmiennie przeprowadzany z wykorzystaniem tradycyjnej metody wolnego, bardzo skrupulatnego prażenia ziaren.

Caffè Vergnano podjęła też wyzwanie odnośnie nowej, ogólnoświatowej polityki ochrony środowiska. Od 1999 roku rozpoczęła proces wdrażania swoich standardów w tym obszarze. Powstał dział odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności i jakość środowiska, zgodnie z zasadami określonymi przez międzynarodowe przepisy UNI EN ISO 14001:2004, IFS (International Food Standard) oraz BRC (British Retail Consortium), zapewniające specjalną autonomię Biura Jakości, zarówno pod względem finansowym jak i kadrowym.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wyjątkowe kawy i akcesoria do kawy w sklepie CoffeeLove

PRODUCENCI
więcej więcej
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl