beanbros. Kostaryka Volcan Azul omniroast 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.30 |
palarnia
beanbros. |
pochodzenie
Kostaryka |
region
Alajuela
|
uprawy
1600 m n.p.m.
|
producent
Alejo Castro
|
stacja obróbki
Volcan Azul
|
odmiana
Caturra, Catuai
|
proces
yellow honey |
typ palenia
omniroast - przelew espresso kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
brązowy cukier czerwone jabłko |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Volcan Azul 250 g z Kostaryki z duńskiej palarni beanbros.
Bogate nuty pestkowców w kawie Volcan Azul to idealny poranny starter dla każdego, kto lubi niezwykłą kawę filtrowaną lub espresso, o intensywnym aromacie i owocowych smakach. Volcan Azul znajduje się w regionie Alajuela, typowym dla wysokości od 1200 do 2600 metrów. Ta znaczna wysokość w połączeniu z rzadkim procesowaniem typu Yellow Honey upraw nadała kawie owocowy charakter z nutami truskawek, oraz smaki czerwonych owoców i słodycz brązowego cukru.
Najbardziej popularne odmiany w tym regionie to Caturra i Catuai, czyli mieszanka, którą Bean Bros wprowadza teraz na półki, abyś mógł cieszyć się jedną z najbardziej smakowitych filiżanek kawy, jaką kiedykolwiek piłeś. Mieszanka Volcan Azul jest dosyć specyficzna ze względu na zastosowaną obróbkę Yellow Honey.
Ta kawa jest idealna do łagodnych napojów kawowych, takich jak kawa filtrowana lub french press, a nawet cold brew na ciepłe letnie dni. Słodycz i owocowy smak kawy ożywią Twój poranny rytuał kawowy. Tworzą idealną równowagę intensywnego owocowego smaku ze słodkim posmakiem.
Kawa z Kostaryki, uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kaw na świecie - słynie z lekkiej kwasowości, będącej wynikiem wyższych wysokości plantacji kawy. Zbiory trwają od grudnia do lutego.
Okrągłe body i lekka, jasna kwasowość sprawiają, że kawa kostarykańska jest tak rzadkim, ale mimo to popularnym wyborem. Z zachwycającym intensywnym aromatem brązowego cukru, kawa jest typowa dla cytrusowych smaków, z nutami owoców tropikalnych, moreli lub melona.
Typowa metoda przetwarzania dla Kostaryki to washed. Yellow honey, nieco mniej popularna, zapobiega psuciu się kawy, dość powszechnemu w przypadku naturalnego przetwarzania, i daje bardzo czysty smak z lżejszym body i łagodną teksturą.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40 g naparu z 19 g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8 g kawy
100 g wody
temperatura:
94°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- 17 g kawy
- 16 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:25
- 1.60 tds
- 17 g kawy
- 14 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:20
- 1.60 tds
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł