beanbros. Kenia Kibugu AB omniroast 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.30 |
palarnia
beanbros. |
pochodzenie
Kenia |
region
Embu
|
uprawy
1700 m n.p.m.
|
producent
drobni producenci
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Sl28, Ruiru 11, Batian
|
proces
washed |
typ palenia
omniroast - przelew espresso kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
syrop klonowy kwiat pomarańczy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Kibugu AB 250 g z Kenii z duńskiej palarni beanbros.
W sercu Parku Narodowego Mount Kenya leży górzysty region Embu, z którego pochodzi jedna z najlepszych odmian kawy. Region ten jest znaczący ze względu na bogatą glebę wulkaniczną i wysokości od 1700 do 1850 m n.p.m.
Wszystkie te czynniki łączą się w pysznych ziarnach kawy i tworzą specyficznie smaczną kawę kenijską. Jest pełna słodkich, złożonych smaków, żywej kwasowości i bogatego aksamitnego body. To kawa o słodkich smakach jagód, kwiatów pomarańczy, brązowego cukru i kakao, z charakterystycznym intensywnym aromatem i zrównoważonym posmakiem.
Biorąc pod uwagę, że większość małych i średnich gospodarstw w regionie nie posiada własnego sprzętu, rolnicy będący członkami spółdzielni wykorzystują go dla potrzebujących, tworząc unikalny system typowy dla produktów z Kenii. Dzięki tradycyjnemu systemowi aukcyjnemu wyższa jakość jest nagradzana wyższymi cenami, co zachęca do wprowadzania udoskonaleń zarówno w uprawie, jak i w pracy nad końcowym produktem.
Produkcja kawy w Kenii odgrywa szczególną rolę w zatrudnieniu i produkcji w kraju. Ponad 6 milionów ludzi jest bezpośrednio lub pośrednio zatrudnionych w przemyśle kawowym. Nic dziwnego, skoro Kenia ma jedne z najlepszych warunków i klimatów dla plantacji kawy.
Centralne regiony wokół Mount Kenya National Park to jedne z najlepszych regionów kawowych na świecie. Znane z czerwonej wulkanicznej gleby i idealnej ilości światła słonecznego i opadów, te wysokie regiony płaskowyżynowe zgromadziły najlepszych plantatorów kawy, takich jak Kibugu Farmer's Cooperative, która również należy do regionu Embu.
Kenijska kawa jest nieco podobna do kolumbijskiej, z intensywnymi smakami, pełnym body i przyjemnym aromatem kakao. Pomimo sąsiedztwa z Etiopią, która jest uważana za kraj pochodzenia produkcji kawy, Kenia nie doświadczyła początków uprawy kawy aż do końca XIX wieku, kiedy francuscy księża przywieźli drzewa kawowe z wyspy Reunion.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40 g naparu z 19 g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8 g kawy
100 g wody
temperatura:
94°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- 17 g kawy
- 16 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:25
- 1.60 tds
- 17 g kawy
- 14 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:20
- 1.60 tds
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł