CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
  • nowość

beanbros. Etiopia Hambella Natural omniroast 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł

Cena regularna:

69.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami malin

Kawa Speciality z nutami owoców tropikalnych

Kawa Speciality z nutami śliwki


data palenia
2025.01.30
palarnia
beanbros.
pochodzenie
Etiopia
region
Guji
uprawy
1900 m n.p.m.
producent
kilku drobnych rolników
stacja obróbki
Hambella Station Oromia
odmiana
Heirloom
proces
natural
typ palenia
omniroast - 
przelew
espresso
kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
maliny
owoce tropikalne
śliwka
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Hambella Natural 250 g z Etiopii z duńskiej palarni beanbros.

Możesz spodziewać się nut malin i owoców tropikalnych z doskonałym kwiatowym i czystym wykończeniem. Idealnie nadaje się do parzenia filtrowanego lub czystego espresso. Można ją również łączyć z mlekiem, aby uzyskać pyszne flat white.

Ta kawa jest przetwarzana naturalnie, co oznacza suszenie owoców kawy na tarasach lub podniesionych grządkach na słońcu. Aby zapobiec zepsuciu owoców, są one grabione i obracane przez cały dzień, a następnie przykrywane nocą lub podczas burz deszczowych. Proces ten może trwać od 4 do 6 tygodni. Jest to tradycyjna metoda przetwarzania kawy. Zastosowanie tego procesu nadaje kawie piękny, klarowny smak. To satysfakcjonująca, orzeźwiająca filiżanka.

Te ziarna pochodzą ze stacji Hambella w strefie Guji w Etiopii, jednego z najbardziej ekscytujących regionów kawowych na świecie. Profile smakowe są wyraźne, dając złożone, ale zrównoważone smaki. Uprawa kawy ma również starożytne korzenie w kulturze regionu. Ziarna to rodzima odmiana heirloom i pochodzą od kilku drobnych rolników.

Etiopia - miejsce narodzin kawy! Podczas parzenia z ziaren kawy z tego zakątka świata można spodziewać się jasnych owocowych, kwiatowych smaków. Etiopska kawa ma również tendencję do wyższej kwasowości. Ze względu na swoją złożoność doskonale sprawdza się jako kawa do metod alternatywnych / przelewowych.

W Etiopii istnieje wiele odrębnych regionów kawowych, z których każdy produkuje różne profile smakowe. Region Guji konsekwentnie produkuje jedne z najlepszych kaw na świecie. Słynie z jasnych kaw o wyższej kwasowości, ale o słodkim, owocowym smaku. Strefa Guji to ekscytujący obszar kawowy, produkujący słodkie nuty kwiatowe, takie jak maliny, owoce tropikalne w swoich kawach.

Uprawa i parzenie kawy są głęboko zakorzenione w etiopskiej kulturze, gdzie duże wydarzenia tradycyjnie rozpoczynają się ceremoniami parzenia kawy. Parzenie i dzielenie się kawą jest wydarzeniem towarzyskim, zakorzenionym w sposobie, w jaki ludzie łączą się ze sobą.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40 g naparu z 19 g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
94°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17 g kawy
  • 16 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
  • czas 2:25
  • 1.60 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17 g kawy
  • 14 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
  • czas 2:20
  • 1.60 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy owocowa kwasowość
Waga 250g
Producent beanbros.
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
beanbros. Etiopia Hambella Natural omniroast 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium