beanbros. Etiopia Hambella Natural omniroast 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.30 |
palarnia
beanbros. |
pochodzenie
Etiopia |
region
Guji
|
uprawy
1900 m n.p.m.
|
producent
kilku drobnych rolników
|
stacja obróbki
Hambella Station Oromia
|
odmiana
Heirloom
|
proces
natural |
typ palenia
omniroast - przelew espresso kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
owoce tropikalne śliwka |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Hambella Natural 250 g z Etiopii z duńskiej palarni beanbros.
Możesz spodziewać się nut malin i owoców tropikalnych z doskonałym kwiatowym i czystym wykończeniem. Idealnie nadaje się do parzenia filtrowanego lub czystego espresso. Można ją również łączyć z mlekiem, aby uzyskać pyszne flat white.
Ta kawa jest przetwarzana naturalnie, co oznacza suszenie owoców kawy na tarasach lub podniesionych grządkach na słońcu. Aby zapobiec zepsuciu owoców, są one grabione i obracane przez cały dzień, a następnie przykrywane nocą lub podczas burz deszczowych. Proces ten może trwać od 4 do 6 tygodni. Jest to tradycyjna metoda przetwarzania kawy. Zastosowanie tego procesu nadaje kawie piękny, klarowny smak. To satysfakcjonująca, orzeźwiająca filiżanka.
Te ziarna pochodzą ze stacji Hambella w strefie Guji w Etiopii, jednego z najbardziej ekscytujących regionów kawowych na świecie. Profile smakowe są wyraźne, dając złożone, ale zrównoważone smaki. Uprawa kawy ma również starożytne korzenie w kulturze regionu. Ziarna to rodzima odmiana heirloom i pochodzą od kilku drobnych rolników.
Etiopia - miejsce narodzin kawy! Podczas parzenia z ziaren kawy z tego zakątka świata można spodziewać się jasnych owocowych, kwiatowych smaków. Etiopska kawa ma również tendencję do wyższej kwasowości. Ze względu na swoją złożoność doskonale sprawdza się jako kawa do metod alternatywnych / przelewowych.
W Etiopii istnieje wiele odrębnych regionów kawowych, z których każdy produkuje różne profile smakowe. Region Guji konsekwentnie produkuje jedne z najlepszych kaw na świecie. Słynie z jasnych kaw o wyższej kwasowości, ale o słodkim, owocowym smaku. Strefa Guji to ekscytujący obszar kawowy, produkujący słodkie nuty kwiatowe, takie jak maliny, owoce tropikalne w swoich kawach.
Uprawa i parzenie kawy są głęboko zakorzenione w etiopskiej kulturze, gdzie duże wydarzenia tradycyjnie rozpoczynają się ceremoniami parzenia kawy. Parzenie i dzielenie się kawą jest wydarzeniem towarzyskim, zakorzenionym w sposobie, w jaki ludzie łączą się ze sobą.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40 g naparu z 19 g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8 g kawy
100 g wody
temperatura:
94°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- 17 g kawy
- 16 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:25
- 1.60 tds
- 17 g kawy
- 14 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:20
- 1.60 tds
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł