Wysocki Coffee Rwanda Rushashi Peaberry filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
Wysocki Coffee Rwanda Rushashi Peaberry filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.03.31
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Rushashi
|
zbiór |
2022 r.
|
wysokość |
1750-2200 m n.p.m.
|
odmiana |
Peaberry Bourbon
|
proces |
natural triple fermented
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
86,5 pkt SCA
|
Opis kawy
Świeżo palona kawa jakości speciality pochodząca z Rwandy. Wyczuwalne nuty malin, jagód i miodu.
stopień palenia ●●○○○○
słodycz ●●●●●○
intensywność ●●●○○○
kwasowość ●●●●●○
Niebiańsko słodka kawa z jednocześnie wyraźnie zaznaczoną, przyjemną kwasowością. Fantastyczne połączenie, w którym smak miodu jest delikatnie podbity nutami malin i jagód. Kawa charakteryzuje się dużą mocą i bardzo niską goryczką. Sprawi przyjemność każdemu, kto ceni sobie szeroki wachlarz doznań.
Ziarna tej kawy pochodzą z północnej prowincji przepięknej Rwandy, w dystrykcie Gakenke, gdzie bardzo dobre gleby i klimat pozwalają na uprawę kawowca. Dodatkowo, w tym dystrykcie występuje swoisty mikroklimat, który w połączeniu z glebą pełną soli mineralnych daje świetne przełożenie na budowanie słodyczy w kawie. Dzięki rewelacyjnym warunkom kawy te wielokrotnie zajmowały wysokie miejsca w Cup of Excellence.
Rushashi, jedna z pierwszych korporacji, która otrzymała certyfikat Fair Trade i pierwsza, która wyprodukowała rwandyjską Cascarę, jest szczególnie znana z produkcji i przetwarzania bardzo wysokiej jakości kawy typu Red-Bourbon. Rushashi już od 2017 r. posiada certyfikat Organic i jest jedną z najbardziej popularnych kawowych korporacji w USA.
Polecane metody zaparzenia kawy Wysocki Coffee Rwanda Rushashi Peaberry
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/03 |
Producent | Wysocki Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.