Wysocki Coffee Rwanda Rushashi Peaberry filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Wysocki Coffee Rwanda Rushashi Peaberry filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.11
|
palarnia | |
pochodzenie | |
farma |
-
|
producent |
-
|
region |
Rushashi
|
wysokość |
1750 - 2200
|
odmiana |
Peaberry Bourbon
|
proces |
natural triple fermented
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
86,5 pkt SCA
|
Opis kawy
Niebiańsko słodka kawa z jednocześnie wyraźnie zaznaczoną, przyjemną kwasowością. Fantastyczne połączenie, w którym smak miodu jest delikatnie podbity nutami malin i jagód. Kawa charakteryzuje się dużą mocą i bardzo niską goryczką. Sprawi przyjemność każdemu, kto ceni sobie szeroki wachlarz doznań.
stopień palenia ●●○○○○
słodycz ●●●●●○
intensywność ●●●○○○
kwasowość ●●●●●○
Ziarna tej kawy pochodzą z północnej prowincji przepięknej Rwandy, w dystrykcie Gakenke, gdzie bardzo dobre gleby i klimat pozwalają na uprawę kawowca. Dodatkowo, w tym dystrykcie występuje swoisty mikroklimat, który w połączeniu z glebą pełną soli mineralnych daje świetne przełożenie na budowanie słodyczy w kawie. Dzięki rewelacyjnym warunkom kawy te wielokrotnie zajmowały wysokie miejsca w Cup of Excellence.
Rushashi, jedna z pierwszych korporacji, która otrzymała certyfikat Fair Trade i pierwsza, która wyprodukowała rwandyjską Cascarę, jest szczególnie znana z produkcji i przetwarzania bardzo wysokiej jakości kawy typu Red-Bourbon. Rushashi już od 2017 r. posiada certyfikat Organic i jest jedną z najbardziej popularnych kawowych korporacji w USA.
Polecane metody zaparzenia kawy Wysocki Coffee Rwanda Rushashi Peaberry
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | Wysocki Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Region | Rushashi |
Odmiana botaniczna | Bourbon |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |