Wysocki Coffee Papua-Nowa Gwinea filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Wysocki Coffee Papua-Nowa Gwinea filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
The Kimel Plantation
|
zbiór |
2022 r.
|
wysokość |
1580 m n.p.m.
|
odmiana |
Caturra
Typica |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
84 pkt SCA
|
Opis
Świeżo palona kawa jakości speciality pochodząca z Papui-Nowej Gwinei. Wyczuwalne nuty brązowego cukru, wiśni i czarnej porzeczki.
stopień palenia ●●○○○○
słodycz ●●●○○○
intensywność ●●●○○○
kwasowość ●●●●●○
Kawa, w której nuty brązowego cukru, wiśni i czarnej porzeczki dopełniają się wzajemnie, tworząc balans i harmonię. Wypalona jasno w polskiej, rzemieślniczej palarni przez doświadczonych roasterów.
Kawa pochodzi z prowincji Western Highlands w Papui-Nowej Gwinei, w której znaczna część gospodarki opiera się na eksporcie kawy i herbaty. I nie bez przyczyny! Papua-Nowa Gwinea, wyspa położona w gorącym i niezwykle wilgotnym klimacie równikowym, to miejsce, które obfituje w lasy, rzeki i urodzajne, wulkaniczne gleby. Plantacja, z której pochodzą nasze ziarna ma około 620 hektarów, a główne odmiany, które są na niej uprawiane to niebieski Mountain, Tipica, Arusha, Catura, Catimor i Mondo Novo. Ponieważ posiadłość położona jest wzdłuż rzeki Kimel, od której wzięła swoją nazwę, to ma ona dostęp do dobrej, czystej wody. Na plantacji stosowana jest także polityka proekologiczna: m.in. usuwanie pulpy, która jest zwracana do pól jako nawóz organiczny czy recykling wody wykorzystywanej podczas mokrej obróbki.
Polecane metody zaparzenia kawy Wysocki Coffee Papua-Nowa Gwinea
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | Wysocki Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Papua Nowa Gwinea |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.