Wysocki Coffee Kenia Rungeto Kiangoi 88,5 SCA filtr 250g kawa ziarnista speciality jasnopalona do metod alternatywnych





Opis
Wysocki Coffee Kenia Rungeto Kiango filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.10.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
producent |
spółdzielnia
Rungeto |
wysokość |
1600 - 1800 m n.p.m.
|
odmiana |
SL 28
SL 34 Batian |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
88,5 pkt SCA
|
Opis kawy
Świeżo palona kawa jakości speciality pochodząca z Kenii. Wyczuwalne nuty rabarbaru, czerwonej porzeczki, cytryny i karmelu.
stopień palenia ●●○○○○
słodycz ●●●●●○
intensywność ●●●●○○
kwasowość ●●●●●○
Jasno palona kawa o wysokiej słodyczy i wyraźnej kwasowości. Owocowość porzeczek, rabarbaru i cytryny cudownie przeplatają się w niej ze słodyczą karmelu, tworząc niezwykle soczystą kompozycję. Wypalona jasno w polskiej, rzemieślniczej palarni przez doświadczonych roasterów.
Rolnicza Spółdzielnia Rungeto powstała w 1997 roku w wyniku reorganizacji Spółdzielni Ngiriama. Obecnie liczy około 850 członków, którzy uprawiają bogate, gliniaste gleby na wysokościach pomiędzy 1600 a 1800 m n.p.m. Duży nacisk jest tu kładziony na sortowanie, aby zagwarantować, że do obróbki trafiają tylko idealnie dojrzałe wiśnie.
Polecane metody zaparzenia kawy Wysocki Coffee Kenia Rungeto Kiango
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Wysocki Coffee |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.