Wysocki Coffee Gwatemala Santa Barbara filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Wysocki Coffee Gwatemala Santa Barbara filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.05.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
farma |
-
|
producent |
-
|
region |
Antigua
|
wysokość |
1400 - 1700
|
odmiana |
Caturra
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
melasa
skórka pomarańczy migdały |
ocena |
86 pkt SCA
|
Opis kawy
Świeżo palona kawa jakości speciality pochodząca z Gwatemali. Kawa jest aksamitna i słodka, z długim finiszem. Wyczuwalne nuty skórki pomarańczy, migdałów i melasy.
stopień palenia ●●○○○○
słodycz ●●●●●○
intensywność ●●●●○○
kwasowość ●●●○○○
Uprawa mieści się w samym sercu Gwatemali, w górzystym rejonie Antigua, otoczonym trzema wulkanami, z których jeden nadal jest aktywny. Region jest znany z szerokiej gamy działalności rolniczej, z kawą na czele. Połączenie występujących tam wulkanicznych gleb, niskiej wilgotności powietrza, dużego nasłonecznienia i chłodnych nocy, sprawia, że kawa z tego obszaru ma wyjątkowy i bogaty smak.
Gmina Santa Bárbara w ostatnich latach ściśle współpracuje z małymi producentami kawy, koncentrując się przede wszystkim na uzyskaniu wysokiej jakości ziaren, na co pozwalają tu naturalne warunki, które są w tym regionie idealne do tego celu. Tradycyjnie uprawiane w tym miejscu odmiany to: caturra, bourbon i sarchimor.
Polecane metody zaparzenia kawy Wysocki Coffee Gwatemala Santa Barbara
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/05 |
Producent | Wysocki Coffee |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Region | Santa Barbara |
Odmiana botaniczna | Caturra |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |