CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Zapłacimy za dostawę
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost.) już od 249,00 zł.

Dlaczego CoffeeLove?

Wysocki Coffee - polska palarnia kawy

Wysocki Coffee to polska, rzemieślnicza palarnia kawy. Mateusz Wysocki, jej założyciel, poznawał świat kawy zaczynając „u źródła”, czyli na plantacjach. Dzięki temu udało mu się poznać tajniki jej uprawy, zrozumieć różnice wynikające z terroir, z procesu obróbki kawy, jakości ziaren - i odkryć jak duży mają wpływ na finalny smak. Niektórzy mówią, że świat kawy speciality to droga bez powrotu - jak raz się poczuje różnicę między kawami tej jakości, a powszechnie dostępnymi kawami komercyjnymi, to nie chce się już nigdy wracać do starych zwyczajów. Dokładnie tak było w jego przypadku. Ale na tym się nie skończyło. Te odkrycia zaowocowały dalszymi poszukiwaniami, nauką wypalania kawy i wreszcie - decyzją, że każdy powinien móc mieć dostęp do tego, co dobre. Tak powstała palarnia.

Mateusz nie zaczyna poranka bez kawy z kawiarki, a w ciągu dnia najbardziej docenia ziarna z Etiopii lub Kenii zaparzone w dripperze. Ale lubi też eksperymentować, więc jego preferencje zmieniają się dość często - i to według niego jest największą frajdą. Że świat kawy to tak wiele smaków, tak wiele możliwości i wariacji, że można ciągle próbować czegoś nowego i oszaleć na punkcie tego smaku, myśląc, że lepszego już się nie znajdzie, a zaraz potem nagle doświadczyć tego samego z zupełnie innymi ziarnami lub nawet tymi samymi, ale zaparzonymi inaczej. Kawa speciality to po prostu ciągła podróż, nieskończone bogactwo wrażeń.

Kawa speciality

Ofertę Palarni Wysocki Coffee tworzą głównie kawy klasy speciality. Co to właściwie znaczy? Określenie “speciality” zostało po raz pierwszy użyte w latach sześćdziesiątych podczas jednej z konferencji producentów kawy. Termin ten utożsamiano wówczas ze zmianą podejścia do tego surowca: nastawieniem na jakość, a nie ilość. Następnie w latach siedemdziesiątych Erna Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal, użyła tego określenia ponownie: dla opisania najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy te miały być pozbawione defektów i charakteryzować się najwyższą jakością.

Wysocki Coffee

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium