Wysocki Coffee Gwatemala Genuine Antigua filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Wysocki Coffee Gwatemala Genuine Antigua filtr 250g
data palenia |
2023.08.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
La Antigua
|
uprawy |
1500 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon, Catuai |
proces |
washed
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
jabłko karmel czerwone owoce skórka cytrynowa |
ocena |
84
|
Świeżo palona kawa jakości speciality pochodząca z Gwatemali. Wyczuwalne nuty czerwonego jabłka, karmelu, skórki cytryny i innych czerwonych owoców.
Złożona kawa o wysokiej słodyczy i wysokiej kwasowości, tętniąca bogactwem smaków oraz aromatów. Znajdziesz w niej nuty czerwonych owoców, skórki cytryny i karmelu. Wypalona jasno w polskiej, rzemieślniczej palarni przez doświadczonych roasterów.
W Gwatemali, w rejonie miasta Antigua położonego kilkanaście kilometrów na zachód od aktualnej stolicy kraju, produkuje się jedną z najlepszych kaw na świecie - na szczególną uwagę zasługują zaś dwie odmiany: Bourbon i Catuai. Górzysty teren, regularne opady deszczu, duże zacienienie i żyzna wulkaniczna gleba zapewniają doskonałe warunki klimatyczne do uprawy kawy. Słoneczne dni i chłodne noce powodują, że kawa na dużych wysokościach rośnie wolniej, co uszlachetnia jej charakterystyczny profil smakowy.
Malownicze miasto La Antigua jest też kulturalną i historyczną atrakcją kraju. Przez ponad 233 lata, do czasu niszczącego trzęsienia ziemi w 1773 roku, było stolicą Gwatemali. Miasto otaczają trzy wulkany: Agua, Acantenango i Fuego, które są okresowo aktywne i nadal stanowią poważne zagrożenie dla mieszkańców regionu. Centrum miasta, odrestaurowane po trzęsieniu ziemi, uniknęło modernizacji urbanistycznej, a w 1979 r. zostało uznane przez ONZ za Światowe Dziedzictwo UNESCO.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/08 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Wysocki Coffee |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.